»

Videokonferenčni sistem kot točka vdora v podjetje

vir: The H
The H - Varnostni strokovnjaki pri podjetju HD Moore so v tromesečni raziskavi poskenirali približno 3% vseh IP naslovov na Internetu, iščoč javno dostopne videokonferenčne sisteme po protokolu h.323. Našli so jih blizu 5000 - vse od ustrezno opremljenih sejnih dvoran v podjetjih, finančnih inštitucijah, pa pravnih pisarnah in raziskovalnih ustanovah. Večinoma je šlo za sistema podjetja Polycom, ki v privzeti konfiguraciji sprejemajo klice s poljubnega naslova (auto-answer).

Tekom raziskave so lahko potihoma nadzorovali številne sestanke, kvaliteti zvoka in slike pa naj bi bile obe odlični. V nekaterih primerih so lahko z zoomiranjem na ključne dokumente ali na tipkovnico razbrali sistemska gesla in...

12 komentarjev

Izšel Red Hat Enterprise Linux 6

Heise - Izšla je nova verzija distribucije Red Hat Enterprise Linux (RHEL), ki je namenjena poslovnih uporabnikom. Peta inkarnacija je bila stara že več kot tri leta (z rednimi posodobitvami in novimi podverzijami), zato je bil že čas za šesto, ki prinaša cel kup novosti. RHEL 6 s 64-bitnim jedrom Linux 2.6.32 zmore uporabiti do 4096 jeder (posamezen gostujoči sistem pri virtualizaciji sicer le 64) in 64 TB pomnilnika ter je bolje prilagojen modernim večjedrnim in večprocesorskim sistemom. Virtualizacija je po novem izključno v domeni KVM, medtem ko je petica podpirala še Xen.

Po registraciji lahko sistem brezplačno poganjate in posodabljate 30 dni, nato pa se odločite za plačljiv model ali pa...

4 komentarji

Microsoft se izogiba podpori za Linux

Slashdot - V sredo je Microsoft sporočil, da bo njihov program za virtualizacijo strežnikov Hyper-V podpiral naslednje operacijske sisteme: Windows Server 2003 SP2, Novell SUSE Linux Enterprise Server 10 SP1, Windows Vista SP1 (x86), and Windows XP SP3 (x86). Marsikdo je nad tem razočaran. Spletna stran networkworld.com piše, da je takšna odločitev velika napaka. Brez podpore oziroma združljivosti z Red Hat, Fedoro, CentOS in BSD-jem Microsoft daje vedeti, da bo Hyper-V „njihova tehnologija v zgolj Microsoft-svetu“, kar je glede na vročico, ki jo v zadnjem času povzročajo sistemi za virtualizacijo, nerazumljivo. Odločitev za nepodpiranje ostalih linux distirbucij komentirajo s prispodobo, da si v primeru, ko tako ali tako...

15 komentarjev

Wind River in Red Hat bosta sodelovala

OSNews - Wind River, eden vodilnih razvijalcev programske opreme, vključene v naprave, kot so mobilni telefoni in tovarniški roboti, ter Red Hat, vodilni ponudnik programske opreme in storitev Linux, sta sklenila zvezo. Skupaj bosta razvila Red Hat Embedded Linux, izpeljanko Red Hat Enterprise Linuxa, ki bo namenjena omenjenim napravam. Wind River, ki razvija tudi svoj (zaprt) operacijski sistem VxWorks, bo gonilna sila pri prodaji novega Linuxa, podrobnosti o deljenju prihodkov, trajanju zveze in datumu izdaje pa še niso znane. Klik!

2 komentarja

Oskarji za najboljše izdelke

KDE - Bralci revije LinuxWorld Magazine vsako leto izbirajo najboljše izdelke, ki so kakorkoli povezani z Linuxom. Nagrajence večkrat primerjamo z dobitniki oskarjev, saj nagrada velja za najbolj prestižno med vsemi s področja odprte in proste programske opreme. Letošnjimi nagrajenci so:

Distribucija Linuxa: Red Hat Enterprise Linux
Namizno okolje: KDE
E-poštni odjemalec: Mozilla
E-poštni strežnik: SUSE Linux Openexchange
Podatkovna zbirka: Sybase Adaptive Server Enterprise
Programsko okolje: IBM WebSphere Studio Workbench

Seznam vseh nagrajencev in njihovih najbližjih zasledovalcev najdete tukaj.

3 komentarji

Ximian Desktop 2

Ximian Evolution 1.4 znotraj Ximian Desktopa 2

vir: Ximian
več strani - Ximian je izdal novo različico priljubljenega namizja za Linux, Ximian Desktop 2, ki temelji na odprtem namizju GNOME. Prvo različico trenutno uporablja poldrugi milijon uporabnikov po vsem svetu in, sodeč po novostih druge, se bo število še povečalo.

Ximian Desktop 2 prinaša popolno namizno rešitev za Linux, saj vsebuje tesno povezano zbirko programov, ki nudi podporo okenskim datotekam, omrežejem in standardom. V središču pozornosti je močno prilagojena zbrika OpenOffice.org, ki je z novo podobo povsem složna s celotnim okoljem in že v privzetem načinu ustvarja datoteke, berljive z zbirko Microsoft Office. Druga pomembna novost je Ximian Evolution™ 1.4, nova različica zmogljivega...

3 komentarji

SuSE Linux Enterprise Server 8 for AMD64

PC Linux Online -

22. aprila 2002 je izšel SuSE Linux 8.0 za AMD64, ki je prinesel mnoge novosti pri uporabi Linuxa na namizjih. Danes, natanko eno leto za tem, je še izšla distribucija Linuxa, ki ne prinaša novih možnosti, temveč razširja paleto arhitektur, na katerih teče Linux in so pripravljena za uporabo v podjetjih. Tako SuSE kot Mandrake sta sicer že pred nekaj tedni predstavila svoja operacijska sistema za procesorje AMD Opteron, novi SuSE Linux Enterprise Server 8 za arhitekturo AMD64 pa je prvi izdelek, ki je pripravljen za profesionalno uporabo na zmogljivih sistemih na omenjeni arhitekturi. Kmalu lahko pričakujemo tudi odgovor RedHata in Microsofta.

Na Newsforge so si izdelek že ogledali, na uradni spletni stran nemškega podjetja SuSE pa je na voljo uradna novica.

0 komentarjev

Red Carpet Enterprise 1.4

Ximian - Ximian je izdal Red Carpet Enterprise 1.4 - novo različico svoje rešitve za centraliziran nadzor programske opreme delovnih postaj in strežnikov, ki uporabljajo Linux. Red Carpet Enterprise za strežnike deluje v celoti za požarnim zidom in podjetjem omogoča samodejni nadzor nad nameščeno programsko opremo v heterogenih skupinah sistemov. Poleg mnogih izboljšav različica 1.4 razširja seznam podprtih podlag, saj sedaj podpira tudi strežniški liniji SuSE Linux Enterprise Server in Red Hat Enterprise Linux. Klik!

0 komentarjev

OpenOffice.org in Ximian

Slo-Tech - Microsoft Office resnično dominira na trgu pisarniškh sistemov, toda kmalu se utegnejo zadeve korenito spremeniti. OpenOffice.org izjemno hitro napreduje in pravkar je izšla različica 1.1 beta. Ta izdaja prinaša pomemben napredek programske zbirke, glavni novosti pa sta številni novi uvozni in izvozni filtri (PDF, Macromedia Flash, DocBook, številne oblike PDA Office, XML, XHTML ...) ter podpora jezikom, kot so tajski, arabski, hebrejski in hindi. DolVleka.

Zelo razveseljiva novica pa je prišla iz podjetja Ximian, ki bo v prihodnje sodeloval pri razvoju programskega paketa OpenOffice.org in ga bo poskušal čimbolje združiti z namiznim okoljem GNOME, ki ga tudi sam na široko razvija in promovira. Na voljo so elektronski diapozitivi ob katerim se marsikomu cedijo sline [:D] .

11 komentarjev

SuSE za Itaniume2

MadPenguin.org - Nemško podjetje SuSE je danes oznanilo izid SuSE Linux Enterprise Server 8 za družino procesorjev Intel Itanium, ki je tako postal je prvi strežniški izdelek tega podjetja za procesorje Intel Itanium 2. SuSE je bil prav tako izbran za člana "TeraGrid", znanstvenega računalniška sistema za raziskovalce znotraj Združenih držav Amerike. Več o tem.

0 komentarjev

Evolution 1.0

Linux Today - Izšel je program Evolution 1.0. Verjetno je to najboljši mail program za Linux sploh, podpira tudi povezavo s Palmom, virtualne mape, evidenco urnika, zapiske itd. Dela z POP3, IMAP in lokalnimi unix mail imeniki. Ximian (podjetje, ki ga je naredilo) je sicer končno različico napovedalo že za konec leta 2000, pa so 'malo zamudili'. Stvar je pod GPL, kar pa ne bo veljalo za poseben dodatek, ki ga bodo prodajali podjetjem. Gre za 'vstavek', ki bo omogočal popolnoma transparentno delo s strežnikom Exchange 2000 (se pravi več kot le branje maila). Jebat ga, od nečesa morjo tudi oni živet.
Aja, nekdo ga je prevedel tudi v slovenščino.

7 komentarjev

Ximian zaplaval v komercialne vode

Slo-Tech - Novico nam je poslal zadnje čase najbolj aktivni Pisun-wannabe Žiga Dolhar.

Večini Linuxašev je verjetno znano podjetje Ximian, ki ponuja svojo 'priredbo' pri nas sicer manj priljubljenega namizja Gnome. Odločili so se, da svoje namizje (plus nekaj ostalih aplikacij) trgu ponudijo tudi tu po ceni $29.95 oz. $49.95 skupaj z StarOffice-m. Ximian v sklopu svojega Gnome namizja ponuja tudi storitev 'Red Carpet', nekakšen 'Microsoft Update' za Linux. Sedaj bo navoljo tudi v obliki 'prednostne' naročnine (beri: verjetno večja prepustnost ter možnost boljše prikrojitve) za $9.95 mesečno za posameznike oz. $150 letno za korporacije, na voljo za ne-Red Hat Linux distribucije ter nekaj UNIX-ov.

0 komentarjev