»

UAV nadzorujejo promet

reddit - Policija v Izraelu uvaja brezpilotne zrakoplove za nadzor prometa. Njih prednost tiči predvsem v nizkih obratovalnih stoških in zmožnosti ostati v zraku neprekinjeno tudi po 24 ur. V navezi z ostalimi tehnološkimi doprinosi, pa so lahko tako nabrane informacije dostopne vsem enotam na terenu preko dlančnikov in podobnih naprav.

Da se le ne bodo vozniki s potrebo po hitrosti odslej ozirali samo še v nebo, namesto na cesto.

7 komentarjev

PalmOS na osnovi Linuxa

Slashdot - PalmSource, razvijalec operacijskega sistema PalmOS, ki teče na precejšnjem številu prenosnih naprav, je prevzel vodilno kitajsko podjetje, ki se ukvarja z razvojem programske opreme za telefone, China MobileSoft. Glavna sprememba, ki bo s tem doletela njihov operacijski sistem, je sama osnova, saj bodo nove različice PalmOS 6 (Cobalt) tekle na osnovi operacijskega sistema Linux.

Več informacij je zapisanih v odprtem pismu skupnosti Linuxa (PDF).

5 komentarjev

Začetek prodaje A760

PC World - Dejstvo, da odprta koda vse bolj prodira na področje poslovnih uporabnikov, je vedno bolj očitno. Tako smo danes že poročali o prvem tabletniku, ki ima naložen Linux, sedaj pa se mu je pridružila še Motorola, ki je na Kitajskem predstavila svoj nov mobilnik A760, ki ga prav tako poganja odprta koda.

Kakor poročajo na PC Worldu, nudi A760 poleg govorne komunikacije, za kateri skrbi Motorolin čip i250, tudi multimedijsko komponento, ki jo krmili Intelov čip. Mobilnik tako služi kot predvajalnik video in mp3 datotek, digitalni fotoaparat, in vmesnik za instantno sporočanje. Programska stran temelji na okviru Qt/Embedded s podporo Javi, kar pomeni veliko možnosti za razvoj.

Kljub vsemu pa Motorola ni objavila ključnih podatkov, kot je predvidena prodajna cena, ter razpoložljivost na drugih trgih, saj je to prepustila ostalima parterjema pri razvoju. Smela poteza, ni kaj.

Več podatkov pa najdete tukaj in tukaj.

0 komentarjev

Sony Clié PEG-NZ90

Hardware Zone - Sony je ravno pred novim letom začel prodajati zelo priljubljene dlančnike z imenom PEG-NX70, a na trgu so se že pojavili njihovi nasledniki -- Sony Clié PEG-NZ90. Za razliko od Compaqovih dlančnikov, je na njih naložen Palm OS 5, ki je precéj priljubljen med uporabniki. Ko dlančnik te serije pogledamo, najprej opazimo, da je prepogljiv in da ima vrtljiv zaslon. Poleg tega vsega tega boste našli tudi digitalni fotoaparat z dvema megapiksloma ločljivosti. Klik!

0 komentarjev

Palmov paradni konj

več strani - In vendarle se je zgodilo, Palm je končno izdal svojega paradnega konja med dlančniki - Tungstena T. Opremljen je z barvnim zaslonom, veliko razširitvenimi možnostmi na njem pa teče Palm OS 5. V ZDA stane približno 500 zelencev, cena v naši Kokoški pa seveda še ni znana. O uporabnosti in kvaliteti zaenkrat še ni podatkov, tako da pa presodite sami. Klik, klik in uraden klik!

1 komentar

Palm Zire

več strani - Palm je končno izdal Palm Zire, nov dlančnik, namenjen manj zahtevnim kupcem. V ZDA stane le 99 zelencev, kar v tolarjih znese približno 23 tisočakov. Poganja ga Motorolin 16 MHz Dragonball procesor, premore pa 2 MB pomnilnika. Na napravi teče Palm OS 4.1, tehta pa le 109 gramov, z merami 11.2 x 7.4 x 1.6 cm. Na računalnik ga lahko priključimo preko USBja in IR povezave. S tem dlančnikom namerava Palm pridobiti nove uporabnike dlančnikov, ki bodo verjetno kasneje kupili močnejši dlančnik - seveda pri njih [:D]. Klik, klik, klik ter uradni klik.

0 komentarjev

Novi Palmovi modeli

Palm Info Center - Na Palm Infocentru sem našel nekaj govoric o prihajajočih modelih Palmovih dlančnikov. Iz anonimnih virov so dobili sliko Tungstena T, definitvno enega najbolj pričakovanih dlančnikov, saj bo na njem tekel Palmov OS 5. Seveda bo imel barvni zaslon z ločljivostjo 320x320 pik, izboljšana pa naj bi bila tudi podpora večpredstavnosti, ki smo jo pogrešali na prejšnjih Palmovih operacijskih sistemih. Klik!

Obenem pa so se razširile govorice o novem "pametnem" telefonu, imenovenam Tungsten W in cenejšem dlančniku, ki so ga poimenovali Zire.

0 komentarjev

Mobilna konkurenca ADSL/KABEL ponudnikom?

S!Mobil - Sicer ne dobesedno, vseeno pa je omembe vredno. Vsi vemo, da lahko do interneta dostopamo na več načinov. Preko dial-up povezave, kjer plačamo toliko kolikor smo pač na internetu, ADSL/kabel dostop, kjer za fiksno ceno na mesec dostopamo do interneta neomejeno. Najslabša možnost pa je dostop do interneta preko mobilnih ponudnikov, kjer pa vemo, je prenos komaj 9600kb/s, cena pa, kot da bi bila povezava vsaj 96.000kb/s.

Sedaj pa je mobilni operater Si.mobil ponudil nov paket. Vsi ki posedujete mobilne aparate, ki podpirajo GPRS (General Packet Radio Service - večkanalni paketni prenos podatkov in stalna povezava) se lahko pri omenjenem operaterju naročite na storitev "GPRS Unlimited". Kot že ime pove, ponujajo neomejeni GPRS dostop do interneta, mesečni stroški pa vam bodo stanjšali denarnico po temle receptu:
- Priključnina (plača se samo prvič!): 3000 SIT
- Naročnina (vsak mesec!): 8000 SIT
- Cena za Kb (vsak mesec!): manj kot 0,001 SIT

Glede na to, da je GPRS v večini primerov...

14 komentarjev