» »

Mobilna konkurenca ADSL/KABEL ponudnikom?

Mobilna konkurenca ADSL/KABEL ponudnikom?

S!Mobil - Sicer ne dobesedno, vseeno pa je omembe vredno. Vsi vemo, da lahko do interneta dostopamo na več načinov. Preko dial-up povezave, kjer plačamo toliko kolikor smo pač na internetu, ADSL/kabel dostop, kjer za fiksno ceno na mesec dostopamo do interneta neomejeno. Najslabša možnost pa je dostop do interneta preko mobilnih ponudnikov, kjer pa vemo, je prenos komaj 9600kb/s, cena pa, kot da bi bila povezava vsaj 96.000kb/s.

Sedaj pa je mobilni operater Si.mobil ponudil nov paket. Vsi ki posedujete mobilne aparate, ki podpirajo GPRS (General Packet Radio Service - večkanalni paketni prenos podatkov in stalna povezava) se lahko pri omenjenem operaterju naročite na storitev "GPRS Unlimited". Kot že ime pove, ponujajo neomejeni GPRS dostop do interneta, mesečni stroški pa vam bodo stanjšali denarnico po temle receptu:
- Priključnina (plača se samo prvič!): 3000 SIT
- Naročnina (vsak mesec!): 8000 SIT
- Cena za Kb (vsak mesec!): manj kot 0,001 SIT

Glede na to, da je GPRS v večini primerov celo boljši kot dial-up in da pri simobilu poudarjajo: "V 8000 SIT naročnine je vključena neomejena količina prenosa podatkov!", bi o zamenjavi dial-up povezave z GPRS povezavo veljalo razmisliti, še posebej ker nam že hitri izračun pove, da pri simobilu za 8000 sit na mesec dostopamo neomejeno, hitrosti pa so praktično enake/boljše kot pri dial-up, pri dial-up povezavi pa za 8000 sit na mesec dostopamo do interneta cca. 80 ur, kar je v dražji tarifi manj kot dve uri na dan. Vizija ali resničnost?

P.s. Za dodatne informacije že kličem simobilov center za pomoč naročnikom. Tačas pa klik!

14 komentarjev

BojlerTM ::

slisi se zelo zanimivo, posebej ce bi imel notebooka.. edino kar mi manjke je notebook in gprs telefon z modemom:)
"Salt?"
"Pepper?"
"Oh, it's...it's all right. I don't like you either."

Highlag ::

Lepo se sliši "neomejen dostop" a kaj ko si omejen že z avtonomijo Mobilca. (Razen če ga nimaš ves čas priklopljenega na polnilec) [:\]

Pa nebi omenjal še motenj, ki jih mobitelci povzročajo ko so blizu monitorja.:D

A pa te lahko kdo kliče ko si preko GPRS-a priključen na internet?

Ma sej vem, da sem negativen. :P

Tomi ::

Meni sicer sedaj manjka samo razmerje pri Simobilu (ok, pa trenutno tudi laptop, ker je na servisu), samo sem mnenja, da je zadeva dokaj neuporabna.
Razen mogoče za koga, ki je vsak dan drugje, in nima stalne linije.
metrodusa.blogspot.com

matter ::

Mene bolj zanima kako pipico ima simobil. Ker zna počas delat.

mrTwelveTrees ::


mi lahko kdo pove koliko KB/s to vleče - teoretično in praktično ?

to je drugače zakon...

alien-w ::

Teoretično 14,nekaj kB/s, prakticno pa po moje ene 10kB/s. Drgac pa ne vidim tu kakega hudega problema. Ce imas GPRS telefon in notebook (kabel, IR ali Bluetooth so itaq obvezni), se mi zdi da je dokaj ugodno, ce se nimas moznosti za ADSL ali kabel. Je hitreje in ceneje kot dial-up. Mobitel imas pa pac skos prkloplen na elektriko pa motnje tut niso tko hude, predvsem pri LCDjih ne. Pa ce mas Bluetooth ali IR das lahko tut mobitel precej dalec proc, tko da ti tut v glavo ne seva tolk.

njok ::

Mobilni telefoni GPRS 1 razreda podpirajo hkratno telefoniranje in prenašanje podatkov.

Hitrost prenosa pa je odvisna od števila prostih timeslotov na oddajniku. Z hratnim prenašanjem preko vseh osmih timeslotov je teoretična najvišja hitrost 171.2 kb/s.

Če živiš kje bogu za hrbtom najdeš tudi oddajnik brez GPRS vozlišč (GGSN, SGSN).

mh8759a ::

sam mam sony ericsson t68i in vam povem, da pozabite raje na te teoreticne in prakticne hitrosti, ker nic ne pomenijo. Vsaj kar se tice GPRS-a na Mobitelu dela zelo pocas, sam sem probaval na iPaqu, ker notebooka nimam in ne gre nikamor. Samo toliko, da sem pobral posto(POP3), potem pa sem jo sel pobirat se na Hotmail sem pa skor obupal..ampak na koncu je le slo(moram priznati, da sem bil na morju na Hrvaskem) in ce ni drugega se da malo potrpeti.

Ampak osebno dial-up-a ne bi zamenjal za GPRS. Volja dela cist ok, je zastonj in kaj se hocete drugega?

lp,
Marko

aky ::

Moj T39 vleče preko GPRSja, če je zrak prost nekje okoli 4-5 kbyte/s, tipično pa nekje od 1 do 3 kbyte/s. Prenos ni konstanten ampak močno niha, predvsem med 0 in 4 kbyte/s.

V-i-p ::

Hitrost gprs-a je odvisna od tipa gsma ki ga imaš. Osebno imam z svojo Nokio 6310i raje "neomejen dostop" pri 42kb/s za 8 tosčakov na mesec, kot pa za isti denar pri arnesu ali volji največ 2 uri na dan pri 45kb/s. Iz osebnih izkušenj pa vem, da je že navadna povezava pri 9600 kb/s za emaile čisto dovolj, pa tudi za kakšen forum (sem tako imel pol leta v internatu povezano na računalnik in je blo presenetljivo hitro za 9600. Drugače so pa hitrosti približno takšnele:
Tip 2+1 dva kanala (26,8 kbit/s) za sprejem in en kanal (13,4 kbit/s) za oddajo podatkov

Tip 3+1 trije kanali (40,2 kbit/s) za sprejem in en kanal (13,4 kbit/s) za oddajo podatkov

Tip 4+1 štirje kanali (53,6 kbit/s) za sprejem in en kanal (13,4 kbit/s) za oddajo podatkov
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Slajer ::

Mene samo tole malo moti:
Cena za Kb (vsak mesec!): manj kot 0,001 SIT

Ce je neomejeno zakaj je potem napisana cena za Kb ? :)

V-i-p ::

Evo, sem poklical, info iz prve roke: ni čisto neomejen dostop, plača se namreč (!!!) manj kot 1 tolar za en mega. Se pravi, preneseš sto mega podatkov, pa doplačaš cca. 75 tolarjev :D. Btw, kar je pa še lepše, moja Nokia 6310i podpira kar 5 kanalov downloada + en kanal uploada, kar pomeni 67kb/s downloada in rezerviran kanal 13,4 kb/s uploada. In ker simobil nima toliko uporabnikov, vsaj v mojem kraju jih ni niti 20, pa je nova bazna 200 metrov stran, so postaje lepo proste in ker ima simobil še manj manj "internet uporabnikov", v mojem kraju, grem stavit, ni niti enega, tole baje leti ko šus (mi je eden rekel ki tudi ima nokio 6310i). Baje da hitreje kot en ISDN kanal. Vešda se splača. Za 8 jurjev na mesec neomejen dostop, hitrejši kot isdn in dial-up... to mi ne bo nihče rekel, tako da jst vzamem, vsaj dokler ne bo pri nas mogoč ADSL/kabel, kar pa vsaj še eno leto ne bo...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Slajer ::

Sem mal racunu. Mogoce pa tale stvar sploh ni tak slaba.
Jz naprimer downlodam 100mb z isdn okol 3 ure 40min.
To je preko siola okoli 220sit (1 ura prblizno 65 sit).

1 sit za 1 mb je pol vec kot 2x cenej. Ze iscem cenik za gprs telefone :)

bastadu ::

Od kod ti pa 65SIT/h?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

T.Neomej.Klicni vs. T.Isdn vs. M.Inst.Paket

Oddelek: Omrežja in internet
192681 (2338) jerriho
»

Kje dial-up neomejeno?

Oddelek: Omrežja in internet
91338 (1197) Yacksy
»

Simobil-Gprs (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
11412494 (7256) [_MW_]
»

Podrazanje inpulzov in alternativa!

Oddelek: Omrežja in internet
211846 (1490) Mitch
»

dostop

Oddelek: Omrežja in internet
5885 (842) |GrEgOr|

Več podobnih tem