»

Apple spet z inovacijami

Apple - Tokrat nas Apple preseneča z novo ceneno Wi-Fi napravico imenovano AirPort Express, ki jo priključimo kar v vtičnico. Omogoča pa nam poleg brezžičnega tiskanja prek USB tiskalnikov ter dostopa do ethernet omrežja (kot naročeno za kabelski/adsl dostop ali dostop prek etherneta do interneta tudi brezžično posredovanje glasbe na vaš domači Hi-Fi sistem.

Kako deluje vse skupaj? Zadevo preprosto vtaknete v vtičnico, nanjo pa priključite USB tiskalnik, adsl/kabelski modem ali ethernet povezavo in prek mini audio...

16 komentarjev

Ethernet praznuje 30. rojstni dan

SiOL - 22. maja 1973 je Bob Metcalfe, inženir v laboratorijih Xerox Palo Alto in ustanovitelj podjetja 3Com, predstavil nov dosežek na področju prenosa podatkov -- ethernet. Verjetno ni niti slutil, kako pomemben bo ethernet postal in kako skokovito bo narasla hitrost prenosa s tedanjih 2,94 Mbit/s. Danes Bob Metcalfe ocenjuje, da bomo v desetih letih podatke preko Ethernet povezav prenašali vsaj s hitrostjo 40 Gbit/s.

Po njegovem mnenju lahko Ethernet celo ogrozi UMTS -- omrežje mobilne telefonije tretje generacije. Javno dostopnih Wi-Fi točk je vedno več, hitrost presega UMTS omrežje, prek IP omrežij pa se lahko prenaša govorna telefonija ter multimedijske vsebine, kot bo to ponudil UMTS. Še zanimivost: beseda Ethernet izvira iz 2 pojmov -- "Ether" so si v 19. stoletju znanstveniki predstavljali kot medij za prenos svetlobe in elektromagnetnih valov (za katerega danes vemo, da ne obstaja) in "net" kot mreža. Izvirna novica.

9 komentarjev

Novi Intelovi omrežni izdelki

Slo-Tech - Intel je predstavil nove Ethernet izdelke, ki povečujejo hitrost prenosa podatkov med osebnimi računalniki in strežniki prek poslovnih omrežij. Novosti podjetja Intel nudijo pospeševanje uporabe gigabitnih Ethernet povezav (GbE) na namizjih in prehod na 10-gigabitni Ethernet (10 GbE) v podatkovnih centrih podjetij. Novi izdelki vključujejo GbE-krmilnik, ki vsebuje prvo implementacijo nove komunikacijske arhitekture Communications Streaming Architecture (CSA) podjetja Intel ter prvo industrijsko 10 GbE-strežniško omrežno kartico za poslovna omrežja. Intel je predstavil tudi izredno majhen XFP-optični sprejemnik/oddajnik s hitrostjo prenosa do 10 Gb/s, ki omogoča različne hitrosti prenosa podatkov, prvo industrijsko štirivhodno GbE-strežniško omrežno kartico ter kontrolnik za odjemalce na osnovi PCI. Več...

3 komentarji

GeForceFX 5200 in 5600

vir: 3DGPU
Slo-Tech - V zadnjih nekaj dneh so nVidiine grafične kartice iz serije FX postale ena izmed najbolj vročih tem o strojni opremi. Videli smo že kar nekaj testov ter člankov, pogum pa so zbrali tudi na 3DGpu in spisali dva ločena testa "cenejših" grafikulj te serije. GeForceFX 5600 je hitrejši in temu primerno tudi dražji od GeForceFX 5200, ki naj bi spadal v "nižji" cenovni razred. Če se vam zdita testa preobsežna in nebi radi izgubljali časa pa si lahko ogledate kratek predogled obeh kartic.

5 komentarjev

Gigabitni ethernet

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware si lahko ogledate kratek odgovarjalnik na osnovna vprašanja glede gigabitnega etherneta, ki ga lahko poimenujemo tudi 1000Base-T ali "gigabit-Ethernet-over-copper" in povezuje računala med seboj kar 10x hitreje od trenutno najbolj razširjenega 100Mbps etherneta. Skratka, če bi radi prenašali datoteke med računali s hitrostjo celih 1.000 Megabitov na sekundo si vodič le oglejte.

0 komentarjev

MSI 845PE Max2

Extreme Overclocking -

Na Extreme Overclocking so testirali matično ploščo, ki sliši na ime MSI 845PE-Max2. Namenjena je vsem Pentium4 procesorjem na Socket478 ležišču ter 533 MHz FSB-jem. Plošča podpira že vsem znano HyperThreading tehnologijo, obložena pa je z raznimi dodatki, kot so bluetooth, gigabitni LAN, Firewire, USB 2.0, SATA ... S ploščo so bili sorazmerno zadovoljni, saj so ji dodelili oceno 8.5 (od 10) ter nagrado Extreme Overclocking Recommended. Za ogled rezultatov, ki jih je dosegla v testih pa odsurfajte semkaj.

1 komentar

Ti Vi Pi Si

Tom's Hardware - Tako bi lahko poimenovali novo računalo, testirano na Tom's Hardware. Sestavili so namreč računalnik v malem ohišju podjetja Shuttle. Vgradili so Pentiuma 4 na 2.3 GHz ter pridodali Corsairov DDR333 pomnilnik. Za sliko je poskrbela ATIjeva AIW 8500, potrebne frekvence pa je v uho posredoval Creativov sistem 5300. Računalnik je grajen za gledanje filmov in ne za igranje grafično zahtevnih iger, vsaj tako trdijo Tomovci. Klik!

3 komentarji