»

Kiberpipa na daljavo, v tropskem podnebju

Slo-Tech - V torek, 16. januarja vas vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo Matija Šuklje predaval o realnočasovnem nudenju pomoči na daljavo - konceptu Qunu in drugih možnostih (samo)pomoči na spletu.

V sredo, 17. januarja nadaljujemo s predavanjem Delo na daljavo, kjer bo Damijan Omerza iz agencije Hruška d.o.o. razložil kako lahko ekipe v podjetjih sodelujejo prek spleta, kakšne so težave in kakšne so tehnične rešitve.

V četrtek, 18. janaurja ob 18.00 pa se bodo nad pipo zgrnili črni oblaki klimatskih sprememb. Mag. Vida Ogorelec Wagner iz Umanotere bo imela multimedijsko predavanje z naslovom Podnebno sporočilo. Gre za predavanje, ki izhaja iz znamenitega Al Gorovega filma Neprijetna resnica, vendar prilagojeno slovenskemu okolju. Bomo res v 10 letih dosegli točko brez povratka?
Predavanju bo sledil pogovor pod geslom Kdo,...

14 komentarjev

Vedno več strežnikov z Windows 2003

Slashdot - Na spletni strani NetCraft (kjer vidite predvsem statistiko spletnih strežnikov) so zaznali porast števila strežniških sistemov z nameščenim operacijskim sistemom Microsoft Windows 2003 v času od julija 2003 naprej. Navajajo še, da je pet odstotkov teh strežnikov imelo prej nameščen Linux. Poleg nazornega grafa lahko najdete še nekaj statističnih podatkov in seznam najnovešjih ponudnikov strežnikov z omenjenim operacijskim sistemom.

37 komentarjev

Slo-Tech NEST.2003 popoln uspeh!

Manj "Night efekta"

Slo-Tech - Danes, po prvi dobro prespani noči od četrtka naprej, imam čast sporočiti, da je bil naš dogodek ( Slo-Tech NEST.2003), ki je potekal od petka do nedelje, popoln uspeh.

V športni dvorani OŠ Sečovlje smo gostili kar 100 računalnikov, povezanih v mrežo. Igralo se je malodane brez prestanka, tekmovanja so uspela, nagrade v skupni vrednosti skoraj 400.000 SIT so bile podeljene. Vsem, ki niso mogli priti, je lahko kar malo žal [:D].

Tudi predavanja so bila zanimiva. Lahko ste bili priče živemu sestavljanju vodnega hlajenja, predstavitvi zmagovitih modifikacij računalnikov, predavanju o Microsoftovem Longhornu, navijanju, o tem, zakaj grafične kartice še ne prikazujejo fotorealistične slike,...

58 komentarjev

Videoposnetek predavanja v Kiberpipi

Slo-Tech - Zaradi velikega povpraševanja po videoposnetku predavanja je bilo malodane nemogoče iz Kiberpipine dvomegabitne povezave prenesti film z zgledno hitrostjo. Zatorej si lahko film vunpotegnete z dveh novih strežnikov s hitrejšo pipico: Klik ter klik!

Jasno nam je tudi, da se video noče predvajati na nekaterih računalnikih z nameščenim operacijskim sistemom Windows, napaka najbrž leži v kodeku xvid, s katerim je video zakompresiran. V nastajanju je DivX verzija videa (hvala, (sic)!), katero bomo tudi prenesli na hitre strežnike v najkrajšem možnem času.

35 komentarjev

Nuklearne baterije

New Scientist - Zadnje čase je povpraševanje po trajnih baterijah kar precejšnje, kar sploh ni zelo čudno. Ena zanimiva alternativa so baterije, temelječe na radioaktivnem beta razpadu izotopa niklja 63. Taka baterija daje približno milivat na kubični milimeter kakšno stoletje dolgo. Kocka z robom 10 metrov bi torej krila trenutne slovenske potrebe. Radioaktivnost pri tem je zanemarljiva, zato je to dober pogon nanorobotov. Klik ter klik!

18 komentarjev

Elektrike na gigavatne ure?

Dan's DATA - Če si preberete tale članek, objavljen na Dan's Data, boste na zavestno ohranjevanje starejšega računalnika pri življenju čez noč, gledali drugače. Dan je razmišljal o nekem podjetju, ki ima na stotih računalnikih nameščen operacijski sistem Windows NT 4, ki še nimajo vgrajene podpore standardu APM (Advanced Power Management). To posledično pomeni, da računala nimajo zmožnosti ugašati ekrana, diska, pošiljati sistem v stanje pripravljenosti ali bognedaj hibernacijo. Kaj to pomeni? Če vsak od računalnikov porabi z ekranom vred povprečno 100 vatov, ter če delavci računalnikov čez noč ne ugašajo, ... no, zadevo si preberite kar sami. Je zanimiva [:D].

11 komentarjev

Članki o Win2000/WinXP/.NET

Labmice - Glede na to, da med uporabniki Slo-Techa prevladujejo tisti, ki imajo nameščen operacijski sistem Windows XP ali Windows 2000, bo gotovo marsikomu prišla prav stran Labmice. Stran se ukvarja izključno z zgoraj navedenimi operacijskimi sistemi, o katerih boste v obsežni bazi podatkov našli praktično vse od A do Ž. Stran med drugim obravnava tudi tako imenovano tweakanje in nudi pomoč začetnikom, ki se v novem operacijskem sistemu ne znajdejo ravno najbolje.

1 komentar

Wall-Martovi no-OS računalniki

News Forge - Pred kratkim je v Ameriki veriga trgovin Wall-Mart ponudila 14 PC-jev brez nameščenega operacijskega sistema Windows. Open Source skupnosti so to trumoma pozdravile, na NewsForgu pa so se odločili, da preizkusijo, kako se računalniki obnesejo v navezi z Linuxom. Kako se je vse skupaj izteklo, si lahko preberete tukaj. Sicer pa Wall-Mart gor ali dol, veriga trgovin se nas itak ne tiče, saj so prisotne v Ameriki. Tiče pa se nas vsiljevanje operacijskega sistema Windows, brez katerega očitno nekateri prodajalci sploh nočejo prodati računalnika. In ne pozabite, kupovanje računalnika brez nameščenega operacijskega sistema je vaša pravica in ne dolžnost (in tukaj niti slučajno ne hujskam uporabnikov k uporabi piratskih kopij operacijskega sistema).

7 komentarjev