»

Sony ukinja diskete

Heise - V naših krajih se zdi, da smo diskete že zdavnaj pospravili na smetišče zgodovine, a ponekod so še vedno v uporabi. Le počasi se poslavljajo in Sony se je odločil, da jim bo pomagal slovo vzeti nekoliko hitreje. Z iztekom trenutnega fiskalnega leta (to bo marca 2011) bodo zaradi nizkega povpraševanja nehali proizvajati in prodajati diskete. Leta 2002 so prodali rekordnih 47 milijonov disket, lani pa se je povpraševanje skrčilo na 12 milijonov kosov. Zavzeti kupci disket so bili le še Japonci, Indijci in v nekaj državah v razvoju. Ostali prodajalci disket so jih postavili na hladno že dolgo nazaj.

Prve 3,5-palčne diskete (se še spomnite prevoda gibki disk?) je leta 1981 kot alternativo za 5,25-palčne izdal prav Sony. Zaradi boljše...

52 komentarjev

Adobe je jezen na Apple, Apple odgovarja?

Adobe krivi Apple

vir: HotHardware
HotHardware - Ena izmed najbolj očitnih pomanjkljivosti Applovega iPada je nedvomno pomanjkanje podpore Adobeovemu Flashu v brskalniku, ki je dandanes ključnega pomena, ne le za prikaz reklam, temveč tudi za ogled raznih videoposnetkov in nasploh vsebine spletnih strani. Že med iPadovo predstavitvijo je nekaj prisotnih med Jobsovim pregledovanjem strani The New York Times opazilo opozorilo, da Flash ni podprt (Adobe je izdelal posebno sličico v ta namen). Na iPhoneu in iPod Touchu je pomanjkanje Flasha še nekoliko razumljivo, saj so mobilni brskalniki z vgrajeno podporo precej redki. A izgovorov za nepodprt Flash na iPadu ni, saj je centralni procesor,...

114 komentarjev

Warner zamenjuje HD DVD ploščke za Blu-ray

X-Bit Labs - Nekaj časa se je bila bitka za naslednika DVD-jev na področju distribucije filmov med standardoma HD DVD in Blu-ray, lani pa so se proizvajalci in producenti vendarle zedinili. Zmagovalec je postal Blu-ray, medtem ko je na smetišče zgodovine odšel HD DVD. Bržkone ključni preobrat je bil spreobrnitev Warnerja, ki je lanskega januarja ukinil podporo za HD DVD, kmalu pa je Toshiba prenehala izdelovati predvajalnike.

Precej uporabnikov je v obdobju interegnuma kupilo napačne ploščke, ki imajo danes skoraj nično podporo. Da bi pokazal, da mu je mar za kupce, je Warner napovedal, da bo vsem kupcev njihovih filmov v formatu HD DVD te zamenjal za iste naslove na Blu-rayu. Zamenjal niti ni pravi izraz, saj bodo stare ploščke obdržali, povrhu pa dobili še nove. Program Red2Blu je žal omejen le na Američane in ni povsem brezplačen, saj stane slabih pet dolarjev za vsako zamenjano zgoščenko in še sedem dolarjev za poštnino. Kljub vsemu lepa gesta.

15 komentarjev

Zgodovina: Kako je Windows 95 izgubil detekcijo diskete

Slashdot - Ena izmed pogostejših nevšečnosti, ki je pestila uporabnike legendarnega Windows 95, je bil šklepetajoči disketnik. Če je uporabnik odprl kakšno datoteko neposredno z diskete, je Windows spravil njeno bližnjico v nedavno uporabljene dokumente v meniju start, kar počne še danes. Žal je to pomenilo, da je računalnik ob vsakem naslednjem zagonu na silo poskušal prebrati vsebino diskete, pa če je ta bila v pogonu ali pa ne. Podobno se je disketnik oglasil, če je uporabnik poskušal dostopati do diska A:, ko v disketniku ni bilo ničesar. Na MSDN blogu je Microsoft pojasnil, kakšne ideje so imeli z implementacijo detekcije prisotnosti diskete v pogonu.

Oseba, ki je pisala 32-bitni gonilnik za disketnik, je ugotovila, da je s pametno izbranimi ukazi moč ugotoviti, ali je disketa dejansko v pogonu, ne da bi se zavrtela. Žal je imela funkcija lepotno napako, da je delovala na približno polovici pogonov diametralno nasprotno. Disketnik iste serije je vedno vrnil 0 ali 1, odvisno od...

26 komentarjev

Zadnja smrt disketne enote?

BBC - Iz trgovine PC World so sporočili, da bodo do poletja ukinili prodajo računalniških sistemov z disketno enoto. Trenutno se delež takih sistemov v njihovih trgovinah giblje okoli 2%. Sedaj bodo prodali še ostalo zalogo in se nato dokončno poslovili od tehnologije 20. stoletja. Seveda to ni prvič, ko je bila napovedana smrt disketam. Najbolj znan dogodek, ki je sprožil takšne govorice, je bil izid iMac-a leta 1998. Slednji je bil prvi sistem, ki ni imel vključenega disketnika. Zanimivi so podatki o prodaji. Podatki kažejo, da je prodaja disketnikov od leta 1998 padla iz 2,1 milijarde na 700 milijonov v letu 2006. Koliko teh enot je bilo kdaj koli uporabljenih, študije ne kažejo. V PC Worldu se zavedajo, da je čas 1.44 MB disketnih enot končan. Umikajo se predvsem USB ključem in internetu. Bodo pa uporabnikom njihovih storitev omogočili prenos podatkov iz disket. V izvorni novici se avtor ozre tako v preteklost shranjevanja podatkov, kot tudi v prihodnost, ki prihaja z Visto.

52 komentarjev

Dell seli podporo nazaj v ZDA

The Register - Kot verjetno veste, je Dell pred nekaj časa velik del svoje infrastrukture preselil v Indijo, seveda zaradi poceni delovne sile. Da pa cena ni vse, in da je stranka že vedno dejavnik, ki odloča, pa priča sledeča novica.

Dellove stranke so se namreč pritoževale nad rezkim glasom uslužbencev podpore strankam in piskajočim zvokom med pogovorom. Verjetno je odveč poudariti, da je Dell le-ta center tudi prestavil v Indijo. Kakorkoli, od naslednjega ponedeljka naprej bodo banalne probleme najbolj inteligentnih ljudi reševali njihovi rojaki.

Dell bo sicer preostanek industrije, ki v Indiji šteje približno 2000 ljudi, še vedno obdržal. Več poglejte tukaj.

5 komentarjev

Dellove nove kištice

Slo-Tech - O Dellu poročamo nemalokrat: veljajo za eno najbolje poslujočih podjetij (rezultati v času recesije so bili za večino ostalih podjetij sanjski), svoj sortiment nenehno širijo (naj spomnim na pred nedavnim izdane dlančnike Axim), hkrati pa njihovi izdelki veljajo za ene najbolj ugodnih, kar dosegajo z minimiziranjem posrednikov med proizvajalcem in kupcem -- no, roko na srce, to za Slovenijo ne drži preveč.

Seriji Inspiron (2-, 4-, 8-) so tokrat dodali izdelke 1100, 5100 in 8500. Vsi se ponašajo s klasičnimi Dellovimi kvalitetami, torej predvsem dobrim zaslonom in tipkovnico, dasiravno tudi tehnikalije niso skromne. Novinci prinašajo tudi prenovljen design; ta se tako odmika od že zastarele (a vseeno lepe) temne 'kovčkaste' oblike k trenutno bolj moderni sivi rahlo zaobljeni škatli (spominja na Applove PowerBooke?). Klik!

V Slovenijo naj bi prvi primerki pricurljali predvidoma v roku kakšnega meseca.

1920 x 1200 pikic.

1 komentar

Dell odpisal disketnike

X-Bit Labs - Disketa in disketni pogon sta že naša stara znanca. Prvikrat predstavljena daljnega leta 1987 sta bila precéj popularna in uporabna, saj je bila disketa za takratne razmere hitra in prostora. Danes je 1,44 MB premalo, hitrosti merjenje v kilobajtih na sekundo pa so daleč prenizke. Diskete so že nekaj časa zrele za na smetišče zgodovine, a se jim začuda noben izmed proizvajalcev ni bil pripravljen odreči. No, eden redkih je postal Dell. Pri Dellu so se namreč odločili, da v svoje nove računalnike (naprimer serijo Dimension 8250) disketnika ne bodo vgradili, marveč bodo posegli raje po t.i. flash-drives. Končno!

10 komentarjev

Dvajsetletnica TCP/IP

Information Week - Da, prav ste prebrali. Naša stara znanca, internetna protokola TCP/IP sta v uporabi že celih dvajset let. Vse se je začelo daljnega leta 1983, ko je ameriško obrambno ministrstvo zamenjalo tedaj uporabljani NCP (Network Control Program) z naprednejšima TCP/IP v svojem sprva vojaškem omrežju ARPANET, ki se je kasneje ravzilo v čudo, ki ga danes poznamo pod imenom Internet. Klik!

6 komentarjev

Skrijte disketnik

SubZero Tech - Disketnik in disketa sta preživeta pojma v računalništvu in zagotovo sodita na smetišče zgodovine, a kljub temu še vedno presenetljivo veliko računalnikov vsebuje disketni pogon. No, če se svojega disketnika ne želite znebiti, navzven pa želite dajati videz v prihodnost orientiranega človeka, je članek, ki so ga napisali na SubZeroTech, naravnost za vas. V članku namreč opisujejo, kako skriti disketni pogon, a ga kljub temu ohraniti v delujočem stanju. Klik!



Na članek je opozoril BaRtMaN.

2 komentarja

"Izstrelitev" i845 'Brookdale' v ponedeljek

The Register - Medtem, ko VIA že veselo trguje s svojim P4X266 naborom, se Intel ogreva na predstavitev nabora i845, ki ga bomo videli ta ponedeljek. Podporo temu naboru so napovedali številni proizvajalci računalnikov, saj je to priložnost, da kupcem predstavijo procesorje Pentium4 kot sestavni del cenejših sistemov. Dell je že najavil svojo družino Dimension 4300, ki bo vsebovala 1.5, 1.6 ali 1.7 GHz Pentium4 procesorje in podporo PC133 SDRAM-u. Cene naj bi se gibale od 899 $ naprej. Za ponedeljek pa se ogrevajo tudi HP, Gateway in IBM, ki naj bi prav tako pokazali svoje nove računalnike okrog tega nabora.

0 komentarjev

32MB na disketi

EverythingUSB - Nemogoče? Ne, po najnovejših podatkih. Ker je 1.44 disketa med ljudmi še vedno dokaj priljubljena, ima pa eno veliko napako, se je Panasonic spravil k odpravljanju te "velike napake". Vse 1.44 diskete imajo za današnji čas premalo velikost shranjevanja podatkov. Zato je Panasonic razvil SuperWriter 32, ki na navadno, 1.44 disketo, lahko shrani do 32MB podatkov. Za to ne potrebujete novih disket ali kaj drugega. Le SuperWriter 32. To povečanje v velikosti je Panasonic dosegel z zgostivijo zapisa na disketi. Ou, samo ena težava je. Če hočete disketo spet prebrati, mora imeti računalik za, na novo povečane diskete, imeti SuperWriter 32.

22 komentarjev