»

Programljivi procesorji

Adrian's Rojak Pot -

Na Adrian's Rojak Pot so spisali zanimiv članek o procesorjih, ki so se sposobni sami prekonfiguirati -- FPGA. Kratica FPGA predstavlja angleški izraz field programmable gate arrays, ki opisuje te procesorje prihodnosti. Glavna ideja je, da ni potrebno imeti ves čas enakega procesorja, ki enako hitro izvaja vse računske operacije, temveč je bolje imeti procesor, ki se dinamično prilagaja aplikacijam, ki jih na njem poganjamo.

FPGA-ji, ki že obstajajo v industrijskih okoljih, sestojijo iz tisočih tranzistorjev in povezav med njimi, ki jih lahko programiramo. Od povezanih tranzistorjev je odvisna tudi namembnost in hitrost takšnega procesorja, trenutno pa v industriji omogoča, da nove tipe procesorjev s simulacijo preiskusijo pred izdelavo. Cel članek.

8 komentarjev

Prihodnost benchmarkov

HardOCP - Tako imenovani benchmark programi so zelo popularni, saj vam povedo, kako hiter je dejansko vaš sistem, akoravno so nekateri nečedni posli v teh logih dvignili veliko prahu, mnogokrat pa gre zgolj za prestiž, kdo bo nabral več točk (saj smo vendar Slovenci [:D]). Na Hard|OCP so spisali zanimiv članek ali bolje rečeno razmišljanje o prihodnosti teh programov. Beseda teče tudi o optimiziranju in najrazličnejših vprašnjih, ki se pojavljajo ob izvajanju teh programov. Več o tem.

1 komentar

Novembra ...

Digital Daily - Se še spomnite vseh novotarij ter dogodkov meseca novembra? No, na Digital Daily so danes spisali članek, ki na kratko povzame vse bistvene IT dogodke ter stvaritve v prejšnjem mesecu ter prikaže njihov pogled nanje, za nameček pa še primerja cene ter nam svetuje, kaj kupiti. Ustavili so se pri procesorjih, matičnih ploščah, pomnilniku, videu ter napravah za masovno shranjevanje. Klik!

0 komentarjev