»

Nova pravila

Slo-Tech - Slo-Tech s 15.8 spreminja trenutno veljavna pravila. Gre za prvo večjo spremembo po šestih letih. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem, ki ste s svojimi konstruktivnimi komentarji sodelovali pri tem projeku.

Upoštevali smo vaše komentarje glede specifičnih prepovedi v šestem členu ter jih nekaj vrgli ven (in eno premaknili v prvi člen). Prav tako je bistveno očiščen drugi člen pravil (kultura dialoga). Prepoved oživljanja starih tem ostaja (odprite si novo). Prepoved kričanja je bila razširjena na (vsaj približno) pravopisno pravilnost. Preostanek pravil je približno enak kot v osnutku z nekaj pravopisnimi popravki in nekaj spremenjenimi izrazi za zagotovitev večje jasnosti.

Moderatorji bodo nova pravila začeli uporabljati v sredo 15.8. Deli, ki se nanašajo na novoletne izbrise nekaterih podatkov, bodo prvič uporabljeni za novo leto. Vsi podatki, ki smo jih skladno z obstoječimi pravili hranili do sedaj, pa smo se jih odločili izbrisati, bodo izbrisani postopoma do 30.9.2012.

...

87 komentarjev

Kam bo odletel škrjanček?

Delo - Bliža se prodaja državnega deleža v Telekomu Slovenije. Po zagotovilih vodje direktorata za elektronske komunikacije na ministrstvu za gospodarstvo, Matjaža Janše, naj bi vlada čez 14 dni objavila javni razpis.

Za nakup 49,13-odstotnega deleža v Telekomu se po besedah Janše trenutno zanima 10 do 15 ponudnikov. Med njimi naj bi bili evropski telekomunikacijski operaterji ter nekaj finančnih ponudnikov.

Čeprav se gospodar običajno trudi svoje blago prodati za čim več denarja, je Janša tokrat presenetil z napovedmi glede možne cene. Kot je dejal, bi ga presenetilo, če bi državi uspelo iztržiti enako ali več kot trenutno znaša cena delnice na borznem trgu. S tem je potencialnim kupcem poslal jasno sporočilo, da lahko za delnico ponudijo nižjo ceno od trenutne tržne. Ob tem se tudi postavlja vprašanje, kako bo njegova izjava vplivala na vlagatelje na Ljubljanski borzi.

Če bo vse potekalo po načrtih, bi bil glede na časovnico izvedbe prodaje lahko najboljši ponudnik izbran že konec...

100 komentarjev

Vojna zahtevala še eno žrtev

The inquirer - Tokrat ni govora o tisti pravi vojni, ampak o vojni med podjetji, ki izdelujejo različna čipovja. Tokrat je padlo podjetje ALi, ki se bo od prvega julija dalje imenovalo ULi. To pa pomeni, da bo podjetje UMC, ki je že večinski latnik podjetja SiS, postalo 60-odstotni lastnik ALija. Tako poleg Intela ostajajo v vojni za prevlado na tržišču še UMC, Via, ATI in Nvidia. Izvirna novica.

0 komentarjev

UMC bo proizvajal RV280

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit Labs je ATI določil podjetje UMC kot proizvajalca prihajajočega RV280 grafičnega procesorja, saj ponujajo za 20 odstotkov nižje cene kot konkurent TSMC. UMC bo s proizvodnjo pričel te dni, medtem ko ATI načrtuje uradno predstavitev za prvo četrtletje prihodnjega leta. RV280 bo naslednik že uveljavljenega RV250, znanega kot Radeon 9000 procesorja, njegova edina opaznejša prednost pa bo podpora AGP 8x. Klik!

0 komentarjev

Test SIS Xabre400

X-Bit Labs - Medtem ko čakamo na Xabre600, ki se od šibkejših različic ne bo razlikoval po ničemer, razen hitrejšem taktu samega grafičnega procesorja in hitrejšem pomnilniku, ki ga bodo proizvajalci cinili na kartice, se je na internetu pojavila kopica testov, v katerih so do potankosti stestirali šibkejšo izvedenko Xabre400. Enega izmed teh testov lahko najdete tudi na X-Bit Labs, kjer so kartico obširno testirali in jo primerjali s konkurenčnimi izdelki. Je SiS tokrat upravičil vlogo konkurenta GeForceom 4 MX? X-Biti navajajo, da bi bil čip lahko zelo dober, če v njem ne bi manjkala enota Vertex...

1 komentar

Še več podatkov o SIS330 - tokrat na X bitih

X-Bit Labs - O SIS330 sem obširneje poročal že včeraj, vendar pa so The Inquirerjevci spisali novico precej polovično. Še sreča, da so danes ruski X-bit labsi objavili popolnejšo novico, ki opraviči svoje ime. Ker sem o SIS330 že napisal predogled, bom omenil samo stvari, ki jih v Inquirerjevi novici ni bilo. Torej, X-bit labsi navajajo, da naj bi SIS izdeloval čip SIS330 v več izvedenkah, in sicer SiS328, SiS332, SiS334 in SiS336, čipi pa se ne bodo razlikovali po ničemer, razen po končni frekvenci, ki naj bi znašala pri najmočnejši izvedenki kar 300 MHz. Znano je tudi ime družine SIS-ovih novih grafičnih procesorjev; če prevladujejo na tem delu tržišča udarniška imena, potem bi moralo ime Xabre kar zadostovati, kajne ;) ? Držimo pesti, da SIS ne bo zopet časovno povsem zavozil začetka proizvodnje, kot je to storil pri SIS315.
Več o SIS-ovem čudu tukaj. ...

0 komentarjev

AMD bo sodeloval z UMC

X-Bit Labs - Pa smo dočakali tudi dogodek, ki je bil iz dneva v dan bolj verjeten - AMD se je odločil, da bo UMC postal njegov pomemben zaveznik, ki bo razbremenil AMD-jeve tovarne za izdelavo procesorje. Tu je posebno izpostavljena tovarna v Dresdnu, za katero je že dalj časa znano, da deluje s polno obremenitvijo. Vendar pa uradni podatki, ki jih je novinarjem razdal AMD še vedno dajejo precej medlo sliko o tem, kakšne prednosti naj bi za AMD prineslo sodelovanje z UMC. X-bit labsi predvidevajo, da UMC ne bo proizvajal 0.18 mikronski, ampak bolj 0.13 mikronske procesorje. Tu pa se vse skupaj še malce bolj zaplete, saj bo UMC lahko začel proizvajati 0.13 mikronske procesorje šele jeseni, ker trenutno nima ustrezni proizvodnih kapacitet. Zaenkrat še ni znano, katere procesorje naj bi UMC proizvajal.
In kaj naj bi podjetji imeli od sodelovanja? UMC bo najbrž profitiral s tem, da bo dobil stalnega naročnika, AMD pa bo lahko končno razbremenil svoje proizvodne zmožnosti. Naj kot zanimivost...

0 komentarjev

SIS-ovi načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Tudi pri SiS-u so se odločili, da po uspešnemu SIS735 ne bodo več spali na lovorikah, ampak bodo raje pridno delali na novih projektih. Prve sadove njihovega dela bomo okusili z njihovim naborom SiS650 za procesorje Pentium4, ki bo po specifikacijah enak prihajajočemu SiS645 s to razliko, da bo prvi vseboval še SiS315 grafično jedro, ki se po zmogljivostih lahko primerja s čipom GeForce 2 MX 200. SiS bo nabor 650 izdal novembra, ko bo izšel tudi Viin P4M266, ki bo prav tako vseboval integrirano grafično kartico. X-biti sicer navajajo, da bo SiS650 v marsikaterem pogledu boljši, saj bo vseboval boljšo grafično kartico, vendar bodo zahtevnejši uporabniki najverjetneje posegli po boljši grfični kartici, za admine pa je tako ali tako vseeno, če kartica zmore 3D pospeševanje ali ne.
SiS prav tako načrtuje nov nabor za Athlone, ki ga bomo ugledali v Q4 in se bo imenoval SiS 740. Po specifikacijah bo spet podoben SiS 735, vendar pa bo tako kot sorodnik za P4 procesorje vseboval SiS315...

0 komentarjev

UMC-jevi problemi

The inquirer - Po podatkih na The Inquirerju je United Microelectronics Corp (UMC) izvršil odpustitev 300-ih delavcev. UMC sicer vse skupaj zanika in navaja, da kaj takega nebi naredil niti v težkih časih. Čez nekaj časa smo dobili še en dokaz, da s podjetjem ni vse v redu - UMC naj bi nekaterim delavcem znižal plače tudi do 40 %. Izgleda, da na UMC kar precej pritiska recesija, ki zadnje čase tepe računalniško industrijo. Da pa bi UMC propadel, se gotovo ni treba bati, saj je bilo naročil za izdelavo čipov vedno dovolj .

0 komentarjev