»

Sliko, narisano s pomočjo AI, prodali za 432.000 dolarjev

vir: Fortune
Fortune - Za sliko, z naslovom Portrait of Edmond Belamy, ki jo je narisal algoritem, so pri dražbeni hiši Christies sprva pričakovali ceno med 7 in 10 tisoč dolarji, a so dražitelji presenetili in ceno povišali za štiridesetkratnik. Gre za prvo delo, v celoti narisano s pomočjo umetne inteligence, ki se je kdajkoli znašlo na kaki pomembnejši dražbi umetnin.

V ozadju podobe fiktivnega plemiča je sicer algoritem po imenu Generative Adversarial Networks (GANs), ki so ga izdelali trije pariški študenti, združeni v umetniški kolektiv Obvious. No, zgodba je tu nekoliko bolj zapletena, pretežni avtor kode je namreč devetnajstletni Robbie Barrat, ki jo je na spletu objavil pod odprtokodno licenco,...

28 komentarjev

DVD Jon namerava licencirati razbitje FairPlay-a

Tech Report - Oči se priprejo in čez obraz zaveje blag nasmeh, ko je med našimi bralci govora o DVD Jonu. To je tisti fantič, ki je pri 15 letih razbil zaščito kopiranja DVD medijev. Zdaj pravi, da je enako storil z Applovim DRM-jem, FairPlay.

Napisal je dva programska kosa. Prvi omogoča, da se skladbe, prenesene iz iTunes predvajajo tudi na ne-iPod predvajalnikih, z drugim pa bodo lahko poleg Appla...

1 komentar

Je DVD Jon postal tudi iTunes Jon?

Wired News - Jon Lech Johansen, znan tudi kot DVD Jon, ki je leta 1999 objavil programček za odstranjevanje "zaščite" DVD-jev DeCSS (le-ta uporabnikom Linuxa omogoča, da svoje zakonito kupljene DVDje gledajo na svojem računalniku, piratom pa omogoča, da DVDje nelegalno kopirajo), je ponovno udaril. 26. novembra letos je namreč na svoji spletni strani objavil programček QTFairUse, ki uporabnikom Applovega iTunes-a omogoča kopiranje zaščitene glasbe (oziroma, če smo natančnejši: kopiranje pomnilnika v katerem se nahaja glasba - za predvajanje je potrebna posebna programska oprema) v polni kvaliteti.
Jon, ki se je zaradi DeCSS znašel na sodišču in bil januarja oproščen, tudi v tem primeru odgovarja, da je njegov program namenjen izključno temu, da bi uporabniki Linuxa na svojih računalnikih lahko poslušali svojo zakonito kupljeno glasbo.

Na grožnje s tožbami na podlagi EUCD in DMCA pa Jon samozavestno odgovarja, da upa, da bo imel dovolj prostora v /dev/null...

Več informacij na Wired news.

8 komentarjev

Jon Johansen: decembra zopet na sedišče

The Register - Jon Johansen, fante, ki si je onega dne zaželel ogleda DVD filma na neposvečenem Linuxu, nakar je razvil DeCSS, s čimer je omogočil ogled varnostnih kopij filmov sebi -- ter ostalemu svetu. To seveda ni všeč Hollywoodu in filmarski industriji nasploh, zaradi česar so ga tožili, vendar na sodišču niso uspeli. Tožilci so marca tako napovedali pritožbo na odločitev sodišča, včeraj pa je bil določen datum nadaljevanja sojenja: 2. december.

2 komentarja

DeCSS: hej ho, hej ho, na sodišče mi gremo...

The Register - -- Zopet. Jon Johansen, ki je pri petnajstih pomagal pri izdelavi DeCSS algoritma, ki mu je omogočil predvajanje DVD filmov na Linuk$ operacijskem sistemu in je danes hudo dobro plačan poba, se bo vrnil na sodišče.

Sodišče ga je januarja sicer oprostilo obtožb, vendar se je -- kako nepričakovano -- Motion Picture Association of America odločila, da se na odločitev sodišča pritoži. Klik!

Prav mu je. Kaj pa uporablja napačno programje! [>:D]

4 komentarji

Še je upanje ...

Jon Johansen

vir: Aftenposten
Aftenposten - Pred časom smo že poročali o Jonu Johansenu, ki je z zloglasnim kosom kode imenovanim DeCSS pred dvema letoma omogočil, da je DVDje možno gledati tudi pod Linuxom.

Lovke ameriške filmske industrije pa segajo daleč, saj je ta s svojim vplivom pritisnila na Norveško policijo, ki je nato pri Jonu izvedla racijo in ga takrat kot 16 letnika priprla.
Po dveh letih je razplet afere jasen: Jon je oproščen v vseh točkah obtožnice.
Dokazal je, da namen njegovega programa ni bilo neleagalno kopiranje, sodišče pa se je strinjalo, da lahko s kupljenim DVDjem počne karkoli pač hoče, da ga le ne kopira naprej.

Končno država in sodišče z zdravo pametjo. Da, tudi to je se zgodi ... vsakih nekaj let. ...

14 komentarjev

'Domnevni' stvaritelj DeCSS na sodišču

Reuters - Danes se je na švedskem sodišču zagovarjal Jon Johansen, 'domnevni' Razbitelj™ DVD zaščite: nedolžen.

Sojenje naj bi trajalo pet dni, tožilec Inger Marie Sunde pa je primer označil kot boj med 15- in 16-letnim Davidom proti velikanom ameriške industrije -- a kljub temu je bil boj nezakonit. Mladeniču grozita dve leti zapora oz. plačilo denarne kazni.

Sicer pa danes 19-letni mladenič kot programer zasluži $4.851 mesečno ...

Primoz? [>:D]

3 komentarji

DeCSS problemčki

Australian IT - Ko je sodišče DeCSS le priznalo kot 'free speech', je med uprabniki računalnikov, predvsem prostega programja ala Linux, završalo: dosežena je bila mala 'zmaga'.

Temu pa očitno ne bo dolgo tako. Prizivno sodišče v namreč v prid Hollywood-a razsodilo, da mora spletna stran 2600 Magazine, iz svojih strani odstraniti povezave na dotični programček. Če vas zanima več, oz. kaj sploh 'free speech' je in kaj ni - Klik!

0 komentarjev