» »

Je DVD Jon postal tudi iTunes Jon?

Je DVD Jon postal tudi iTunes Jon?

Wired News - Jon Lech Johansen, znan tudi kot DVD Jon, ki je leta 1999 objavil programček za odstranjevanje "zaščite" DVD-jev DeCSS (le-ta uporabnikom Linuxa omogoča, da svoje zakonito kupljene DVDje gledajo na svojem računalniku, piratom pa omogoča, da DVDje nelegalno kopirajo), je ponovno udaril. 26. novembra letos je namreč na svoji spletni strani objavil programček QTFairUse, ki uporabnikom Applovega iTunes-a omogoča kopiranje zaščitene glasbe (oziroma, če smo natančnejši: kopiranje pomnilnika v katerem se nahaja glasba - za predvajanje je potrebna posebna programska oprema) v polni kvaliteti.
Jon, ki se je zaradi DeCSS znašel na sodišču in bil januarja oproščen, tudi v tem primeru odgovarja, da je njegov program namenjen izključno temu, da bi uporabniki Linuxa na svojih računalnikih lahko poslušali svojo zakonito kupljeno glasbo.

Na grožnje s tožbami na podlagi EUCD in DMCA pa Jon samozavestno odgovarja, da upa, da bo imel dovolj prostora v /dev/null...

Več informacij na Wired news.

8 komentarjev

pivmik ::

Le tako naprej.
LP, Gregor GRE^

neo ::

Bravo!Eden ki ma jajca!

Gandalfar ::

Kaj je tako kul na tem, da je razbil zascito, ki omogoca Applu, da se dejansko gre iTunes? Apple ne omejuje prevec uporanbikov saj si lahko 3x posnames glasbeni cd in tudi v mp3 pretvarjas. Nek DRM mora biti zaradi glasbene industrje.

Jaz v tem programu ne vidim nicesar koristnega. Razen morda spobujanje piratstva in nelegalnih stvari...

poweroff ::

Problem DRM... v končni fazi bo glasbena industrija določala kaj bomo smeli s posnetkom početi... kako ga bomo smeli poslušati, ali ga bomolahko prodali (ne skopirali) naprej,a li ga bomo lahko podarili... DRM bi si zaslužil kakšen članek :-)

mchaber ::

Ja, eni pač radi uživajo v slovesu edinega, ki si upa to objavit.:O
.

Jux ::

Se cist strinjam s tabo gandalfar, beden programcek je - sam po drugi strani, ze zaradi manjsih restrikcij iTunes servisa bo dosti manj uporabljan in razsirjen - zaradi tistih 10% uporabnikov itunesa, ki ga bodo uporabljal da lahko na linuxu poslusajo kupljeno glasbo se nihce ne bo sekiral. Pravi pirati majo itak dostop do freshly released glasbe od drugje in taksen programcek pomoje nic ne vpliva na piratiziranje glasbe.

PS: ta vikend sem poskusal presneti originalen cd od goldfrapp (realese je bil enkrat letos), da bi si naredil kopijo za v avto. HEHE, nic ne bo - cdje zasciten in ga skopirat ne morem (na pcju ga lahko poslusas samo z prilozenim programckom!)). Tako da sem obrnil spletno krmilo proti soulseeku in si snel album od tam. Dobr so me naucil zalozniki - nikoli vec ne kupim cdja, ce ga se presneti ne morem za lastno uporabo!
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

ender ::

Gandalfar: za enkrat še lahko, vendar pa vgrajeni DRM omogoča, da se založbe naenkrat premislijo, nakar ne boš več mogel ne posneti glasbe na CD, niti je poslušati na drugem računalniku ali prenosnem predvajalniku.

Mimogrede: Apple neposredno z iTunes nima dobička, edini posredni dobiček je, če morda ravno zaradi iTunes proda več svojih iPodov, tako da zanje kakšne posebne škode ne bo.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Road Runner ::

z iTunes ne, z iTunes music store pa nekaj malega dobička imajo


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spletna mrzlica zaradi HD-DVD ključa

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
245695 (4095) CaqKa
»

AACS razbit

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
234773 (3356) SasoS
»

FairUse4WM ponovno udaril

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
224275 (2809) kriko1
»

Pohekana zaščita Audio DVDjev

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
254183 (3023) B-D_
»

Še je upanje ...

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
142591 (2591) Jux

Več podobnih tem