»

Izšel FreeBSD 7.2

Slashdot - Če ste morda spregledali, vas obvestimo, da je včeraj izšla nova verzija drugega najbolj priljubljenega odprtokodnega operacijskega sistema. Nova različica FreeBSD nosi oznako 7.2 in prinaša kar nekaj novitet. Nič novega ni pri podprtih platformah, ki ostajajo amd64, i386, ia64, pc98, powerpc in sparc64. Nekatere vidnejše izboljšave so: podpora za popolnoma transparentne superstrani za pomnilnik za aplikacije, podpora za več IPv4 in IPv6 naslovov za jail, Gnome 2.26, KDE 4.2.2 itn. Celoten seznam si lahko prebrete na uradnih straneh, prenos pa je najbolje opraviti s slovenskega zrcalnega strežnika.

7 komentarjev

Glavni PHP razvijalec dal odpoved

Slashdot - Jani Taskinen, eden od glavnih razvijalcev Zend Engine-a (stvar, ki poganja PHP skriptni "jezik"), je dal odpoved. Od projekta se je poslovil preko php-internals mailing-liste, kjer je pustil za sabo tole poslovilno pismo. Za PHP, ki že tako preživlja težke čase, je to še dodaten udarec, ki bi lahko za sabo prinesel resne posledice. Kopija omenjenega poslovilnega pisma:
Thank you all for the last 6 years or so. It has been fun (sometimes) and many times not so much fun. Unfortunately I have had enough and I don't want to be associated with this project anymore. I'm sure most people (the ones who matter) can understand why. If someone doesn't, I could not care less. Take care. Please do not reply to this email. --Jani p.s. Delete my CVS account. I have no use for it anymore.

35 komentarjev

Izšel Linux 2.6.4

Slashdot - Pred približno dvema tednoma je Linux svet precej prestrašila varnostna luknja v funkciji mremap(), ki pa jo je jedro 2.6.3 popravilo. V sledečih dveh tednih pa so razvijalci vse prej kot lenarili in tako se je pred nami znašla nova različica Linux jedra, tokrat, presenetljivo, poimenovana 2.6.4. Najpomembnejše novosti? Izboljšana XFS podpora ter USB in IEEE1394 povezljivost. Vse bonbončke si lahko ogledate tu, prenesite pa ga kar iz slovenskega zrcalnega strežnika.

Morda bi bilo zanimivo narediti primerjavo in napredek Linux jedra od leta 1994, saj ta mesec mineva deset let od različice 1.0.

12 komentarjev

OpenBSD 3.3

Slashdot - Izšla je nova različica priljubljenega operacijskega sistema OpenBSD - 3.3, ki slovi predvsem po hitrosti in zanesljivosti, zato je pogosto nameščen na strežnikih. Sistem je brezplačen, zato si ga lahko prenesete iz zrcalnih strežnikov.

Nova različica je izšla kljub nedavnemu sporu z ameriško vojaško agencijo DARPA, ki je prenehala financirati projekt. OpenBSD 3.3 prinaša paleto novosti in izboljšav na področju stabilnosti, vključuje nove tehnologije, kot sta ProPolice in W^X ter še marsikaj.

0 komentarjev

Raje imate teste, ki:

Slo-Tech - - so obsežni in podrobni | 45% (271 glasov);
- so kratki in jedrnati | 42% (255 glasov);
- urg?! | 6% (39 glasov) in
- jih ni | 6% (37 glasov).
Glasovala sta 602 človeka. Ker so zmagali obsežni in podrobni članki bo naš Sergio pisal še naprej tako dooolge (ali še bolj) teste, jaz pa bom skrbel za tiste, ki imajo raje kratke in jedrnate člančiče. Za tiste, ki raje vidijo, da testov in člankov ni, pa bova s Sergiotom pač malce zabušavala in ne bo vsak dan testa. Glasujte v novi anketi!

11 komentarjev