»

Windows Mobile 6.5 preimenovan v Windows Phone Classic

Meni Start ne gre v pozabo

Slo-Tech - O sobivanju Windows Mobile 6.5 in Windows Mobile 7 smo govorili že konec avgusta lani, takratne napovedi pa so se izkazale za resnične. S strogimi omejitvami za strojno opremo Microsoft nima druge izbire, kot še vedno prodajati Windows Mobile 6.5 za manj zmogljive naprave, medtem ko bo na novo spisan in preimenovan Windows Phone 7 Series do konca leta predstavil popolnoma nov nabor naprav.

A ker je znamka Windows Mobile izumrla, pravzaprav ni presenečenje,...

5 komentarjev

Tudi ITU potrdila enotne polnilce mobilnih telefonov

Nov polnilec

MSNBC - Pisali smo že o uspehu Evropske komisije, ki je svetovne proizvajalce mobilnih telefonov prisilila v podpis dogovora o enotnih polnilcih mobilnih telefonov za vse modele. Za standard so izbrali micro-USB, ki naj bi ga prihodnje leto imeli že vsi novi telefoni. Vse skupaj postaja vedno bolj dejanskost, saj je tudi Mednarodna telekomunikacijska zveza pri Združenih narodih potrdila tehnologijo za univerzalne polnilce mobilnih telefonov. Poleg klasičnega polnjenja baterij s pretvornikom z omrežne napetosti bodo nekateri proizvajalci omogočili tudi (počasnejše) polnjenje prek USB-priključka na računalniku, kar že poznamo. Ta odločitev pomeni, da enotnih...

12 komentarjev

Procesorje za Nokio bo delal Intel

Bloomberg - Telefonski gigant Nokia in procesorski gigant se pripravljata naj sodelovanje pri izdelavi telefonov. Kakor špekulira Bloomberg, bo Intel proizvajal procesorje za Nokio za mobilne naprave, s čimer naj bi si Intel zagotovil preboj na trg mobilnih telefonov. Več podrobnosti o dogovoru bo znanih danes zvečer, ko bosta Intel in Nokia pojasnila vsebino dogovora na tiskovni konferenci. Najverjetnejša kandidata, ki ju utegne Intel prodajati, sta SOC (system-on-chip) Moorestown in Medfield. Prvi je grajen v 45 nm-tehnologiji, medtem ko bo slednji sestavljen v 32 nm in ga pričakujemo šele leta 2011. Trenutno Nokiine telefone poganjajo ARM-procesorji podjetij Texas Instruments in Qualcomm.

19 komentarjev

Trg mobilnih aparatov se bo skrčil

Reuters - Že dolgo se ni dogodilo, da se bi trg mobilnih telefonov skrčil, a pri Strategy Analytics napovedujejo prav to. Medtem ko je šlo lani v promet 1,18 milijarde mobilnikov, naj bi se letos prvikrat po letu 2001 ta številka zmanjšala. Pričakujejo devetodstotno zmanjšanje prodaje oz. 1,08 milijarde telefonov. Razen že omenjenega leta 2001 se še nikoli ni zgodilo, da bi prodali manj telefonov, kot leto prej. Posebej mračno naj bi bilo prvo letošnje polletje, kar je logično nadaljevanje slabega zadnjega lanskega četrtletja, ko so zabeležili desetodstotni minus, kar se v tradicionalnih nakupovalnih mesecih, še posebej decembru, še ni primerilo.

41 komentarjev

Apple vložil patent za iPhone

digg.com - Omenjali smo že, da se Apple namerava spustiti v boj na trgu mobilnih telefonov. Čeprav na začetku večina govoricam ni verjela, je tokrat prišel v javnost Applov patent za njegov nov mobilnik. Zanimivo je, da zadeva izgleda kot križanec med iPodom Mini ter novim iPodom Nano. Sam patent govori o uporabi cirkonija v prenosljivih in Wi-Fi napravah. Zirkonij bi naj bil primeren material zaradi njegove neobčutljivosti na praske.

38 komentarjev

Microsoft toži distributerja ukradene izvorne kode

Security Focus Online - Februarja tega leta je Microsoftu ušlo za okoli 200 MB izvorne kode operacijskih sistemov Windows NT in Windows 2000, ki se je naglo pojavila na P2P omrežjih širom sveta. Seveda so se pri Microsoftu takoj vrgli v iskanje izvora te izvorne kode in so tekom postopka ugotovili, da je koda prišla od njihovega partnerja Mainsofta, ki je razvijal Unix orodja za Windows. Vseeno pa način, kako je bila izvorna koda izdana ter kdo jo je izdal, ostaja skrivnost.

Pod neusmiljenim napadom Microsoftovih odvetnikov se je znašel William Genovese, ki ga obtužujejo ekonomskega vohunstva, ker je objavil to kodo na svoji spletni strani. In v čem je razlika med Williamom in večino ostalih ljudi, ki so prenesli datoteke na svoj računalnik? On je objavil datoteke z izvorno kodo na spleti strani in za njihov prenos zahteval dvajset dolarjev. Sam trdi, da je vse to naredil v šali, vendar pa se to enemu izmed preiskovalcev ni zdelo smešno.

William se brani z izjavo, da bi naj bila edina oseba, ki je vzela...

11 komentarjev

Mali mehki ga malo kaka naokoli

Vnunet - Sodeč po tem članku nam postane jasno, kakšen poslovni partner je lahko Microsoft. Angleški proizvajalec mobilnih telefonov, Sendo, ki je Microsoftu dobesedno odprl vse možnosti prodora v trg mobilnih telefonov, je pred dnevi pogodbo z redmondskim velikanom prekinil ter za nameček proti njemu vložil tožbo. Razlog za to naj bi bilo izdajanje tehničnih skrivnosti konkurenci. Hkrati se Sendu zdi tudi nepošteno ter nerazumljivo, kako jim je lahko njihov ključni partner odrekal vpogled v izvorno kodo, ki bi tekla na njihovih aparatih. Klik!

5 komentarjev

Zlib Microsoftov rabelj?

Linux Weekly News - Pred kratkim so na operacijskem sistemu Linux odkrili varnostno luknjo v knjižici zlib, ki naredi ta operacijski sistem ranljiv na razne napade. To seveda ni nič kritičnega, saj programerji, ki delajo na projektih odprte kode izdajajo popravke dnevno, tako da se za varnost ni treba preveč bati. Bolj problematičen utegne biti položaj za Microsoft, saj se je ugotovilo, da je knjižice zlib "posvojil" tudi redmondski velikan, ki je njeno kodo vključil v nekatere svoje izdelke. Tako naj bi isto varnostno luknjo kot so jo odkrili na Linuxu imeli Micorosoftovi programi Internet Explorer, DirectX, Messenger, Front Page, zbirka programov Office, Windows XP in še nekateri drugi programi. Da smo si na jasnem, koda zliba ni pod okriljem licence GNU, zato jo je lahko Microsoft uporabil brez kršenja zakona. Seveda pa je malce čudno, da si Microsoft sposoja kodo pri Open Source projektih in nato govori, kako so ti projekti škodljivi za razvoj programske opreme. In sposojanje kode iz zliba niti...

3 komentarji

Microsoft nagrajuje molk

The Register - Še pomnite, ko je Microsoft napadel vse, ki so 'na glas' govorili o novih, še ne popravljenih hroščih in varnostnih luknjah v njegovih izdelkih?

O koristnosti molka do izdaje popravka ne dvomim, če pa se lahko hrkati še izplača, pa sploh nimam ničesar proti. In ravno na to noto je zaigral redmondski velikan: vsem, ki stopijo v pogodbeno razmerje ter se zavežejo, da bodo o luknjah poročali najprej in le Microsoftu, ter zadovoljujejo še nekaj zahtev (določeno število MSjevih prefesionalcev itd.), ponujajo bajne nagrade ter cenovno-licenčne ugodnosti. Zadeva je seveda zelo obsežna, povzetek pa sem našel na The Register - Klik!

1 komentar