»

Analiza podatkov iz mobilne telefonije s pomočjo tehnik data mininga

Prometni podatki povezani z Google Maps

vir: CNET News
CNET News - Kot poročajo na CNetu, članek Short Cuts v reviji London Review of Books razkriva, da v zadnjem času veliko zasebnih podjetij različnim državnim agencijam in tajnim službam (predvsem ameriškim, pa tudi ostalim) na veliko prodaja programske pakete za analizo prometnih podatkov na področju mobilne telefonije.

Eno izmed podjetij, britansko ThorpeGlen tako ponuja programsko opremo, ki na podlagi prometnih podatkov lahko izlušči marsikatero zanimivo povezavo. Med drugim je programska oprema namenjena razkritju ožjega socialnega omrežja "osumljenca", ugotavljati je mogoče vse (tudi posredne) povezave med dvema uporabnikoma mobilnega telefona, razkriti pa je mogoče tudi osebe, ki...

12 komentarjev

Zeleni čaj ni dober samo za ljudi, ampak tudi za trde diske

Wired News - Kitajci že stoletja priporočajo zeleni čaj, saj naj bi zmanjševal krvni sladkor, visok krvni pritisk in možnost nastanka raka. Kot kaže, pa (tradicionalne) naravoslovne znanosti na splošno vse bolj "prodirajo" tudi v IT industrijo.

Tako Wired poroča, da so znanstveniki iz Tucson-a v Arizoni med študijo ugotovili, da v primeru, da magnetne glave pri trdih diskih "spoliramo" z izvlečki zelenega čaja, dosežemo željene rezultate kar tri do štirikrat hitreje. Rezultat hitrejše proizvodnje pa so seveda še cenejši diski.

7 komentarjev

ATI vodi na področju DX9 mobilne grafike

X-Bit Labs - Kot poročajo na X-Bit Labs, je kanadski ATI z 71-procentim deležem na trgu še vedno vodilni na področju mobilne grafike. Tako si lahko omislite kar 37 različnih prenosnikov podjetij, kot so Actebis, Alienware, Apple, Eurocom, Fujitsu, Fujitsu-Siemens, Gateway, Gericom, HP, Hypersonic, IBM, Medion, Multivision, Packard Bell, Prostar, Sager in drugih, v katerih za grafiko skrbi ATI-jev grafični procesor.

NVidia, ki je na drugem mestu z 21% tržnim deležem ter lahko trenutno ponudi kupcem manj kot 20 sistemov, upa, da se bo situacija izboljšala s prihodom čipa s kodnim imenom NV36M, ki ga bodo najavili 17. novembra.

1 komentar

Še nekaj lahkega pred spanjem

The inquirer - Tehnologija nam omogoča čedalje bolj lagodno življenje. Če jo seveda znamo pravilno uporabiti. Da pa nam lahko rešitve poleg časa prihranijo že kakšno nelagodno situacijo, so nam na zgovornem primeru pokazali pri Inquirerju.

Tako poročajo, da naj bi se menda tehnologija Bluetooth, ki sicer med javnostjo ni bila preveč toplo sprejeta, močno uveljavila med britanskimi "swingerji". Kot razlagajo, je pošiljanje vizitk preko ModregaZoba najbolj diskreten način iskanja potencialnih parov, vizitkam lahko dodamo mnogo informacij, in nenazadnje, povsem brezplačno je. Če vas uveljavljen način zanima bolj podrobno, obiščite tole stran.

Swingerz sent you a card. Accept?

5 komentarjev

Glasba za v žep

Envy News - Mp3 je najbolj priljubljen zapis glasbe, ki se je na začetku uporabljal le na računalnikih. A ta format prodira tudi na mobilno tržišče, kjer je postal zelo praktičen, saj na 700 MB lahko spravimo skoraj 10 ur glasbe. Samsung YP-300S je zelo pripravna napravica, ki jo lahko skrijete v pest in nanjo shranite do 64 MB glasbe. Ne podpirale pa le mp3 formata, temveč tudi WMA.

6 komentarjev

Prihajajo mobilni hekerji

The Register - Kot poročajo na Registru, hekerji niso več samo temna stran "klasičnega" računalništva, če temu lahko tako rečemo, ampak so začeli prodirati tudi na področje mobilnih komunikacij.

Tako sem zasledil, da se je precej uporabnikov T-Mobilovega GPRS lokalnega omrežja v ZDA pritožilo nad čudnim obnašanjem računalnikov. Kot so kasneje ugotovili, je prišlo do pošiljanja prob, gre za zametek pravih napadov. Seveda so na strežnike takoj postavili požarni zid, poročajo tukaj.

Bomo ph33r us našli tudi že preko ModregaZoba?

0 komentarjev

Spet o varnosti WLAN-ov

The Register - O tem, kako se spreminjajo kriteriji in varnost brezžičnih omrežij, smo na Slo-techu že poročali. Da se zadeva pelje kot jara kača, je logična posledica nedefiniranih standardov.

Ker naj bi nov standard 802.11i prišel šele konec naslednjega leta, so se pri Wi-Fi Alliance odločili izdati Wi-Fi Protected Access (WPA), ki bo nasledil WEP (Wired Equivalent Privacy) protokol. Prvi bo za razliko od drugega omogočal dinamično razporejanje ključev, večjo varnost pa naj bi zagotavljal še na druge načine. Če vas zanima, na katere, in kaj vse si lahko obetamo v brezžičnih omrežjih prihodnosti, potem odklikajte sem.

5 komentarjev

Spet brezžična omrežja

PC Stats - Čeprav se morda tega ne zavedate (hm, živite verjetno v Sloveniji), ampak brežična omrežja ali WLANi so na pohodu.

Zadnjič sem sicer pisal, kako naj bi bilo poskrbljeno za varnost, danes pa sem našel članek, ki se spusti v primerjavo mrežne opreme, za vsakega proizvajalca posebej. Članek je relativno dolg, in če ste nestrpni, kaj so ugotovili, potem poglejte sem.

Jaz pa še vedno nisem prepričan, da se sosedov mulc ne bo priključil na mojo 100 Mbit linijo..

1 komentar

Varnost brezžičnih omrežij

Elite HW - Kljub temu, da smo po tehnološki razvitosti v Sloveniji še kakšno leto ali dve stran od brezžičnih omrežij, se po svetu že ubadajo z njihovo varnostjo. Tako se avtor članka na EliteHW na zelo poljuden način loti brezžičnih omrežij in varnosti le-teh. V članku odgovarja na vprašanja, kako lahko sosedovemu mulcu preprečite, da bi se obesil na vašo 100 Mbit linijo, kako je s cenami, kaj je "WEP stuff" in podobna vprašanja. Zanimivo (in dokaj kratko) večerno branje.

3 komentarji

ICQ sprašuje za mnenje uporabnikov glede oglasov

Jaz - Pred nekaj časa smo že objavili, da se je ICQ odločil za oglaševanje v svojem priljubljenem programu. No če smo že natančni, se je AOL, lastnik ICQ-ja, odločil za to. In res je, saj je bilo za pričakovat. Vseeno pa je kar precej uporabnikov presenetilo to, da ICQ te poteze ni nič objavil, temveč so se oglasi kar sami od sebe pojavili.
Zato so na njihovi spletni strani objavili link na njihov forum, kjer sprašujejo uporabnike za mnenje. In če imate svojega, kar na dan z njim v ta forum...
Glede odstranjevanja oglasov v ICQ programu pa si lahko ogledate tudi diskusijo na našem forumu.

0 komentarjev