Slo-Tech
Prijavi se z GoogleID

»

Telefoni s prepogljivimi zasloni so naposled tu

Slo-Tech - Samsung je na svoji konferenci za razvijalce predstavil prototip telefona s prepogljivim zaslonom, ki pride na trg v naslednjem letu. Toda v tem segmentu ga je že prehitelo ameriško podjetje Royole, katerega telefon FlexPai bo na Kitajskem v prodaji že prihodnji mesec.

Demonstracijskih primerkov upogljivih ekranov smo se na tehnoloških sejmih, še posebno CESu, v zadnjih letih že dodobra nagledali. Toda končni izdelki, katerih zaslone bi bilo moč prepogniti ali celo zviti, so se doslej odmikali kot uporabna jedrska fuzija. Nič več. Manj znano kalifornijsko podjetje Royole je predstavilo telefon FlexPai, ki bo decembra že na voljo kupcem na kitajskem tržišču. V raztegnjenem stanju ima obliko manjše tablice s 7,8-palčnim AMOLED zaslonom ločljivosti...

138 komentarjev

Linux v tabletkah

Slashdot - Na spletišču Diracian.com poročajo o novem tabličnem računalniku, ki bo prišel izpod rok podjetja Lycoris. Za tiste, ki še nikoli niste slišali zanje, naj povemo, da so avtorji distribucije Linuxa Lycoris Desktop, ki temelji na Red Hatovem paketnem sistemu.

Novo tabletko bo poganjal posebej prirejen operacijski sistem z imenom Lycoris Desktop L/X Tablet Edition Linux. Za strojno podlago so vzeli Toshibin Protege in tako dobili izredno močan računalnik, ki ga sedaj poganja še robusten operacijski sistem. Trenutna cena je 1.900 ameriških dolarjev, kar je občutno ceneje od serije Protege, ki uporablja Microsoftove izdelke (2.350 USD). Trenutno edina slabost je...

0 komentarjev

Spet "tabletke"

Tom's Hardware - Pred približno pol leta so se na trgu prvič pojavila čuda imenovana Tablet PC-ji oz. tablični računalniki. Prednost pred ostalimi prenosniki je v tem, da je to križanec med dlančnikom in prenosnikom, saj združuje tipalni zaslon in sposobnosti katerih smo vajeni pri starejših računalnikih. Na Tom's Hardware so si ogledali šest tabličnih računalnikov, ki se med seboj niso prav posebj razlikovali. Ugotovili so pričakovano -- to so odlični računalniki, a na žalost predragi.

13 komentarjev

"Tabletke" 21. stoletja

Tom's Hardware -

Seveda ne govorimo o tistih nadležnih tabletkah, ki jih moramo jesti, ko smo bolni. Tabletke oz. Tablet PC-ji so ene izmed najnovejših pogruntavščin na področju prenosnih računalnikov. So namreč križanci med notesnikom in dlančnikom. Prav na Tom's Hardware so spisali kar zanimiv članek o njih. Vanj je vključena le ena tabletka in sicer Acer Travelmate C102Ti.

Sposobnosti take napravice so podobne 2 leti staremu računalniku, saj ima 800 MHz procesor in 256 MB PC100 pomnilnika. Za shranjevanje podatkov pa je navoljo 30 GB trdega diska, ki se vrti pri 4200 obratih na minuto. Microsoft je začel širiti svojo ponudbo in na strojčku je bil naložen...

3 komentarji

Računalnik v avtomobilčku!

Slo-Tech - Hja, pravite, da imate lepo ohišje. Ma, kaj lepo, noro zmodificirano. Pa imate kolesa? Porečete: "Seveda imam koleščka, brez njih ne gre". Pa izgleda vaš avto kot prava rally makina™? Naka. [:D]

Nekomu se je zahotelo, da bi si naredil čisto unikatno ohišje in tako si je naredil model pravega Subaru Impreza WRX avtomobila. V njemu se nahaja AMD 1800+ XP, disk, DVD in CD-ROM, par ventilatorjev, pa še kaj bi se našlo. Več o tem tukaj!

9 komentarjev

TabletPC: Prepogljivi PC

Microsoft - "Kaj je Tablet PC?"

Danes sem malce rutinsko romal po Microsoftovem spletišču ter naletel na ne le zelo zanimiv, ampak takisto zelo poučen odsek namenjen "prihajajočim" Tablet PC-jem, kjer sem izvedel marsikaj novega; skorajda bi lahko rekel, da pred tem nisem vedel, kaj Prepogljivi, Upogljivi oz. PCrepognjenček (primerno skovanko v stilu ŽePCnika™ pričakujte kmalu [>:D]) sploh je (ampak ne čisto tako).

Ogled spletišča ter flash predstavitve močno priporočam -- ne dvomim, da bo po slovenskih domovih naenkrat nemalo začudeno-navdušenih obrazkov. Klik!

6 komentarjev

Tablete prodirajo

The Register - Kot smo na Slo-techu že poročali, je Veliki Mehki v začetku tedna izdal novo verzijo svojega zadnjega operacijske sistema, in sicer Windows XP Tablet PC Edition.

V tem tednu pa so na plano že priculjane novice, da se je že večje število proizvajalcev odločilo za proizvodnjo "tabletnih" prenosnikov. Tako so svoje izdelke že predstavili Hewlett Packard, NEC, Toshiba in Viewsonic. Prenosniki naj bi sledili dvema konceptoma, in sicer bodo na voljo klasični modeli in modeli z ločljivo tipkovnico. Kako je to praktično, presodite sami.

Vendar, kakor poročajo na Registru, ne kaže, da bodo tablet PC-ji prevzeli večji tržni delež vsaj do konca naslednjega leta. Tako naj bi v letu 2003 prodali 425.000 enot, kar predstavlja 1,2% celotne prodaje računalnikov, medtem ko naj bi do leta 2007 tablet PC-ji prevzeli 37% delež med prenosniki.

Tablet, kot kaže, ne bodo povezovali samo s farmacevti..

2 komentarja

Bo Tablet PC uspešnica?

The inquirer - Sicer je sledeča novica predvsem namenjena prihajajočemu Tablet PC-ju, ki ga namerava Microsoft obelodaniti naslednji četrtek, po drugi strani pa je tudi dobra iztočnica za razmišljanje.

Verjetno ni dvoma, da bo MS svojo najnovejšo pogruntavščino, Tablet PC predstavil, tako kot je potrebno (lahko samo upajo, da ne se ne bo zgodilo podobno kot na predstavitvi Oken 95). Prav tako prodajalci in proizvajalci upajo, da se bo Tablet PC prijel, in to deloma celo v preveč optimističnem oziru.

Po drugi strani pa se avtor članka sprašuje, kaj nam sploh proizvajalci prenosnikov nudijo. Tako naj bi trgu sami določali, kaj si le ta želi, namesto, da bi ponujali to, kar trg dejansko želi. Tako naj bi na zadnji Intelovi konferenci predstavili prenosnik, ki na zunanji strani kaže zadnje e-maile. Kot da bi bili vsi vedno na poti med sestanki in bi pričakovali pošto tečnega šefa.

Originalno novico najdete tukaj, predstavitev Tablet PC-ja pa tukaj....

0 komentarjev

Uptime: 16 ur. Na prenosniku.

The Register - No, ne ravno na čistokrvnem prenosniku, ampak na prihajajočih 'Tablet PC'jih (kateri navdušujejo tudi mene osebno). Pri podjetju ElectroFuel Inc. namreč trdijo, da lahko izdelajo Tablet PC z WinXP ter Pentiumom 3M 866 (sicer malo manjših mer -- hakeljc!), ga opremijo s svojo baterijo ter obdržijo pri življenju od 10 do 16 ur. Vsekakor zelo zanimivo -- če bi le velikost ne bila okrnjena na 275 × 223 milimetrov. Klik!

0 komentarjev

Nedeljske debate

Slo-Tech - Aktualno v Slo-Techovem forumu, kraju večnih debat: mh8759a je želel vedeti, kakšno sintakso uporabljajo programerji ter naletel na zanimive odgovore. Jebiveter je dokončal svoj projekt kockastega vodnega hlajenčka ter povezave do slik objavil v tej temi, prav tako je storil tudi alien-w. Freejack se je naveličal preračunavati frekvence ter sprogramiral zelo enostaven, a učinkovit programček Overclocking Calculator. Pucvoler je objavil slike svojega v popolnost vodno hlajenega ter čisto tihega ohišja. Pa naj še kdo reče, da je naš forum dolgočasen [:D]. Veselo na branje!

2 komentarja

Oh yes India, Simputer is doing fine...

Australian IT - Šalo na stran: združenje parih indijskih podjetij ter laboratorija kani izdati ŽePCnik™. Simputer, kot se abačnik imenuje, bazira na Intelovem StrongArm procesorju v kombinaciji z 24 ali 96 mebibajti [>:D] RAM-a. Da bi bil projekt dobičkonosen, bi bilo vsako leto potrebno prodati vsaj 50.000 enot, v roku treh let pa jih nameravajo prodati 2.000.000 (dvojka s šestimi ničlami). Klik!

Kar pa me spravlja v smeh, je njihova popolnoma proizvodno usmerjena politika proizvoda: sami so namreč prepričani, da bo izdelek prodajalo dejstvo o njegovi uporabnosti oz. nepogrešljivosti. Tako so pri tem pričakovali podporo vlade, ki bi kmetu obrazložila, da brez izdelka, vrednega nekje $200 ne more več živeti ipd. Tovrstne podpore seveda niso dobili, nad čimer so zelo razočarani. Še nekaj: na izdelku piše "Made in India". Podjetju pa ne diši ideja, da bi na 'oem' izdlekih ne bilo te oznake.

1 komentar

ISDN tweakanje

3D SPOTLIGHT - Kar dolgo je že od tega od kar je Telekom začel agresivno oglaševati svoj ISDN paket, ki naj bi koristil tistim, ki so obupali nad pregovorno dobrim analognim linijam, ki so bile mala malica za kolikor tolikor sposoben modem. In glej ga vraga, ISDN se je dodobra razpasel po slovenskih domovih, pa tudi marsikateri zanesenjak se je odločil za enega izmed paketov. Ljudje so živeli srečno in spokojno (odmislimo visoke račune, ki so jih "razveseljevali" vsak konec meseca), dokler niso ugotovili, da bi lahko iztržili več. Če hočete svojo ISDN linijo izkoristiti do konca, potem je rešitev samo tweakanje (če kdo ve kako lepo slovensko sopomenko, naj mi sporoči). Vendar kako? Odgovor boste našli na 3DSpotlight.

3 komentarji