»

Denarja za iskanje Nezemljanov ni, SETI ustavljen

Slo-Tech - Projekt SETI, ki v aktualni obliki teče od leta 2007, bo zaradi pomanjkanja finančnih sredstev prisilno prekinjen, so objavili v SETI Institutu. SETI pomeni iskanje zunajzemeljske inteligence (search for extraterrestrial intelligence) in v takšni ali drugačni obliki poteka že več kot pol stoletja. Prvi resni znanstveni članek o uporabi elektromagnetnih valov za vzpostavitev stik z zunajzemeljskimi civilizacijami sta leta 1959 v Nature objavila Giuseppe Cocconi in Philip Morrison, v kasnejših letih pa so začeli preiskave neba, poslušanje različnih frekvenc EMV, pošiljanje človeških artefaktov v vesolje in radijskih sporočil.

Leta 1984 so v ZDA ustanovili SETI Institute za raziskovanje obstoja življenja v vesolju. Od takrat redno...

234 komentarjev

Iskanje Nezemljanov računalničarja stalo službe

Slashdot - Se še spomnite projekta SETI@home, ki od leta 1999 s pomočjo milijonov uporabnikov po svetu išče male zelene in ima svoje podpornike tudi z naših strani. Po desetih letih vesoljcev še niso odkrili, je pa projekt izjemno pomemben, saj je šlo za pionirski poskus uporabe distribuiranega izračunavanja. Rodil je mnogo projektov s sorodnim pristopom, med katerimi je bolj znan in najbolje obiskan Folding@home, ki preračunava zvijanje proteinov in druge aspekte molekularne dinamike.

Te dni se javnost ukvarja z zgodbo Brada Niesluchowskega, ki je bil zaposlen v šolskem centru Higley Unified School District v Gilbertu. Delal je kot vzdrževalec informacijske tehnologije, tako da je imel dostop do vseh računalnikov. Odkrili so, da od njegove zaposlitve prek skoraj 10 leti na vseh pet tisoč računalnikih teče SETI@home. To je upravo tako vznejevoljilo, da je moral odstopiti. Ravnatelj je dejal, da so izobraževalna ustanova, ki podpira raziskave, tako da bi raziskovanje raka odobravali, iskanja...

50 komentarjev

SETI upihnil 10. svečko

observatorij Arecibo

vir: TG Daily
TG Daily - 17. maja leta 1999 so javno predstavili takrat precej revolucionaren projekt SETI@home, katerega namen je najti inteligentno, izvenzemeljsko življenje, saj so uvedli distributirano računanje, ki se ga danes poslužuje mnogo projektov. Prednost so predvsem lestvice in z njimi povzano tekmovanje, krovna organizacija pa ima prednost brezplačnega preračunavanja velike količine podatkov, saj vodilni na lestvicah uporabljajo nekaj večjedrnih, večprocesorskih sistemov (in zmogljivih grafičnih kartic), da bi pri vrhu tudi ostali. Celoten koncept je v desetih letih močno zrasel, SETIjeva domača univerza, kalifornijski Berkeley, pa je dom tudi projektu BOINC (Berkeley...

20 komentarjev

Slo-Tech in SETI

SETI@Home - Že dolgo nismo poročali o naši SETI skupinici, a to ne pomeni, da je le-ta neslavno propadla, saj še vedno drži zavidljivo 319. mesto med vsemi ekipami sploh ter celo 176. mesto samo med klubi. V Slo-Tech klubu je prijavljenih 353 uporabnikov, ki so skupaj obdelali 145.158 paketkov ter tako prispevali nepredstavljivih 174,30 let procesorskega časa. Poudariti je potrebno tudi, da ima kar 42 uporabnikov obdelanih že več kot tisoč paketkov. Pohvalno. V kolikor se želite včlaniti ali pa samo pregledati statistike, klik!

11 komentarjev

Vdor v SETI bazo podatkov

The inquirer - Kot poročajo na Inquererju, se je večje število uporabnikov projekta Seti@Home pritožilo, da ima baza e-mail naslovov uporabnikov luknje. Prejeli so namreč sledeč mail:

"From : null admin9@cyberspace.org
"To : xxxx
"Date : Sun, 10 Nov 2002 04:24:03 -0500


"Dear Seti@home user
"s3ti s0ftwar3 haz h0l3es! w3 hav3 th3 intir3 databas3 onc3 again s3ti databas3 s3curity suxs larg3 on3s.

"UFCF Cr3w 2oo2 - m33y chrismax dipshit!"


Kot lahko zasledimo tukaj, se na Inquererju (pa upam da tudi na Berkeleyu) trudijo, da bi prišli zadevi do konca, ter preverili, kdo je skupina UFCF Cr3w 2oo2, in ali je to resno opozorilo ali pa so imeli hekerji le srečo.

4 komentarji

Goljufije na SETI?

ZDNet - Zagotovo vas veliko pozna projekt SETI, kjer ima tudi naša stran svojo ekipo, ki kar lepo napreduje. Toda zanje čase se nad projekt SETI zgrinjajo črni oblaki, saj je vedno več pritožb ter goljufij. Pa poglejmo, kaj se je zgodilo tokrat.

Po poročanju ZDNETa, so se administratorji pri projektu SETI odločili igonorirati pritožbe uporabnikov projekta, češ da naj bi nekatere skupine goljufale pri obdelavi podatkov. Tehnika naj bi bila dokaj preprosta, saj naj bi bilo dovolj obdelati paketek do recimo 99% in ga zatem poslati ostalim članom skupine, ki bi zaključili obdelavo paketka in poslali rezultate na SETI. Taki paketki bi imeli seveda enake rezultate, kar pomeni da bi s tem onemogočili tudi sistem preverjanja, ki ga uporablja SETI pri ugotavljanju pravilnosti rezultatov (če je dovolj rezultatov enakih, potem je rezultat pravilen). Več si lahko preberete v članku na ZDNETu.

4 komentarji

So Setiju šteti dnevi?

ZDNet - Glede na priljubljenost projekta Seti@Home na naši skupini, kaže, da vas večina projekt pozna.

Vendar kaže, da se nam projektom nabirajo črni oblaki. Po velikem številu paketov, ki so jih avtorji prejeli, in po idejah po širitvi vidnega polja satelitov in uvedbi Seti@Home II, se akademiki, ki stojijo za projektom, ubadajo z finančnimi težavami. Kot poročajo na ZDNetu, so se ustavili finančni prilivi.

Sicer pa, kakor kažejo debate v našem forumu, se prihodnosti za 100% obremnjenost vašega procesorja ni bati.

9 komentarjev

(US)Politiki vs (US)Akademiki

Vnunet - Kakor politiki po vsem svetu dobro izkoriščajo ljudske pravljice za nabiranje glasov pri najmnožičnejših populacijah (beri: ostareli), pa se jim 'akademiki' (beri: koristniki raznih 'arnesov') vse premalokrat postavijo po robu. Klik!

Tokrat pa se slednji zavzemajo za nas, iger (posplošeno :]) željno populacijo. 33 raznovrstnih učiteljev, ki si kruh služijo na samih uglednih (ameriških) ustanovah (MIT...), namreč predlagajo umik zakona, ki mladim omejuje dostop do nasilnih vsebin. Ta naj bi bil namreč postavljen na podlagi zelo plehkih (beri: spolitiziranih?) raziskav.

Kaj, za _tega_ da bi volil? Ne bo šlo, zaradi njegovega zakona pred 40 leti nisem smel igrati redalerta 5... Owce ne pozabimo.

1 komentar

In uporabnik dneva je ...

SETI@Home - Danes me je po naključju zaneslo na stran projekta Seti@Home, kjer so proglasili uporabnika dneva. Uporabnikovo ime je Mutara, doma pa je iz Teksasa. Pravi, da je Seti@Home zanimiva stvar in da svoje delo jemlje precej resno. Ima polšesto leto in pravi, da je izven adolescence, a se še vedno kdaj pa kdaj poigra s svojim repom. Vas zanima kdo bi to utegnil biti? Klik! Naj povem samo to, da ni Vesoljec [:D].

2 komentarja

Microsoft in varnost

ZDNet - Microsoft je namero o izboljšanju varnosti programov očitno vzel zelo resno. Če gre verjeti navedbam na ZDNetu, je MS porabil, reci in beri, 100 milijonov ameriških dolarjev za 2 meseca seminarjev za 5.000 programerjev, ki delajo na operacijskem sistemu .Net Server. Razvijalci naj bi bili nad idejo navdušeni, saj jim je razvijanje varne namesto kul kode v užitek. Bomo videli [>:D]. Klik! Pa naj gre dobra duša primerjati ta znesek z našim obrambnim proračunom...

1 komentar

SETI strežniki

SETI@Home - Na domači strani vsem dobro znanega SETIja so slike njihovega strežnika. Nekaj velikih škatel, monitor ali dva ter en kup kablov v sobi nič večji od manjše učilnice. Zanimivo tudi za tiste, ki želijo izvedeti, kakšni čudni tipi stojijo za tem projektom. Slike so sicer datirane s 15. majem, toda morda jih še niste videli. Tukaj.

2 komentarja

SETI članek

Digital Explosion - Kaj je SETI, najbrž že veste. Gotovo pa ne veste, da običajna grafična različica tega programa, ki jo ima nameščeno večina vas bralcev, ni ravno idealna, če bi se radi nekoč povzpeli visoko na katerikoli SETI lestvici. Najbrž že veste, da obstaja tudi tekstovna različica, ki bistveno pohitri računanje, vendar pa boste gotovo dosegli še bolje rezultate z orodji, o katerih si lahko več preberete v tem članku. Gre namreč za posebnega tekstovnega odjemalca in za precej uporabno orodje, ki bo prišlo prav predvsem tistim, ki niso noč in dan povezani v internet. Omogoča namreč to, da si iz osrednjega SETI strežnika potegnete poljubno število paketkov, nakar jih program računa toliko časa, dokler niso paketki preračunani in vas nato opozori, da je čas, da pošljete rezultate. Poleg opisov teh dveh dodatkov pa boste našli še nekaj nakladanja o zgodovini tega programa in nekaj nasvetov za boljše računanje....

3 komentarji

SETI@home: poslani 500-milijonti rezultat !!!

SETI@Home - Wichita State University team je srečnega uporabnika nagradila z 500 dolarji. Drugače pa je članov seti projekta vsak dan več. Seti@home bo kmalu uporabljalo že štiri miljone ljudi! Torej, če si predstavljate za dve Sloveniji ljudi, ki uporabljajo svoj abak do zadnjega MHz, da bi dosegli mogoče največje odkritje v zgodovini. Po drugi strani pa je še vedno veliko ljudi, ki sploh še ni slišalo za to oz. so pa ne vedo, da bi lahko tudi sami pomagali. Torej, če si eden izmed teh, velja obvezen ogled te strani, kjer je zadosti gradiva za celovečerno branje. In ko te bo takoj navdušilo in se nam boš pridružil, velja obvezna včlanitev v Slo-Tech team, da skupaj dokažemo, da nekaj veljamo... klik

9 komentarjev

AMD & Transmeta

ZDNet - Na ZDNetu si lahko preberete zanimivo razmišljanje o skupni prihodnosti AMDja in Transmete. Podjetji že nekaj časa sodelujeta predvsem na področju serverskih procesorjev, toda ZDNetov pisec misli, da bi se morala združati. Moram priznati, da se v določenih pogledih kar strinjam z njim, saj bi podjetji z združitvijo precej pridobili. Ali bi to bilo dobro za kupce ali ne pa je težko povedati, saj je za trg vedno boljše, če je več konkurentov. No, zadevo preberite in premislite sami .

3 komentarji

Novi SETI@Home klient

Jaz - Od danes je uradno na voljo novi grafični SETI@Home klient za Windows in MAC OSje. Nova različica prinaša predvsem velik pospešek v računanju ter nekaj drugih uporabnih malenkosti, tako da se download splača. Dobite ga tukaj! Mimogrede, za hardcore setijaše je še vedno bolj priporočljiva uporaba tekstovne različice, saj paketke predeluje hitreje tudi od nove 3.03 grafične verzije. Če imate kakršnokoli vprašanje glede SETIja pa se z njim kar podajte v naš Forum! Thnx, Rok (in še kopica drugih [;)]).

2 komentarja