»

DDR-II: pomnilnik prihodnosti

X-Bit Labs - Veste kaj pomeni kratica DDR-II? Double Data Rate dve, pravite? Hmm, kaj pomeni DDR-II? No, da se ne boste spotikali ob pomnilniških kraticah, so na X-Bit Labs spisali članek, v katerm razložijo delovanje ter principe novega pomnilnika, ki nosi ime DDR-II ter so mu nadeli naziv pomnilnik prihodnosti. Če vas zanima, zakaj vas prodajalec tako zavzeto prepričuje, da je DDR-II res tisto pravo, si članek le preberite.

2 komentarja

Abit KD7-RAID

Overclockers New Zeland - Abitovo osnovno ploščo na KT400 čipovju, ki jo je le-ta poimenoval KD7-Raid, so si tokrat ogledali na Overclockers New Zealand. Gre za običajno KT400-based osnovno ploščo, ki ponuja bonbončke, za katere ima KT400 že v osnovi podporo ter RAID, a se še zdaleč ne more primerjati z AT-7 ploščo, ki je članica MAX2 serije in vsebuje neprimerno več dodatkov. Skratka, gre za solidno, robustno ploščo, ki se je nikakor ne bi branil. Klik!

0 komentarjev

Megatest™ DDR modulov

Tweak Town - O različnih testih mnogih pomnilnikov, tako DDR kot SDR, smo na Slo-Techu že poročali, a ta test je vsekakor nekaj posebnega. Na Hardware Lux so namreč preizkusili kar deset različnih pomnilnikov, celoten test pa popisali na, reci in piši, kar šestanjstih straneh. Zadeva je sicer malce starejšega datuma, a je vseeno zanimiva, saj so preizkušeni praktično vsi dostopni modulu na enem mestu pod enakimi pogoji. Klik, za vse ki pa ne znate nemško, prevedena različica!

0 komentarjev

Še hitrejši DDR modul

Tweak Town - Proizvajalci DDR pomnilnika se res ne dajo ugnati. JEDEC sploh še ni postavil uradnih specifikacij (vprašanje če jih sploh kdaj bo) 400-megaherčnega DDR pomnilnika, a pojavljajo se že 433-megaherčni moduli.

Corsairju sledijo tudi druga podjetja, tako da vam danes predstavljam DDR433 oz. PC3500 (kar vam je pač ljubše) modul podjetja Geil. Palčko so dobili v roke na TweakTownu, kjer so ju izmučili do konca, ter iz nje izstisnili še tiste zadnje megaherce moči. Če vašemu sistemu manjka hitrosti, klik (in manjkali bodo še zelenci)!

0 komentarjev

Vse o DDR pomnilniku

Overclockers New Zeland - Ste zbegani zaradi vseh kratic, ki se uporabljajo pri označevanju ter karakteriziranju DDR pomnilnika? Se sprašajute, če je nemara PC1600 boljši od DDR400? Če ste na zgornji vprašanji odgovorili pritrdilno, brž poklikajte na Overclockers New Zealand, kjer so spisali poučen in zanimiv članek, ki vam na kratko razloži osnove delovanja, značilnosti, označbe, karakteristike ... vašega DDR pomnilnika. Članek sicer ni nov, je pa danes posodobljen, tako da vsebuje vse najnovejše podatke in informacije o novih pomnilnikih. Klik!

0 komentarjev

Uporaba pomnilnika na grafični kartici

Slashdot - Ste slučajno uporabnik Linuxa? Ga obvladate? Se vam je po pomoti v vašem računalniku znašla grafična kartica, ki ima precej pomnilnika, za katerega pa se vam sanja ne, v kakšne namene bi ga uporabili? Če ste na vsa tri vprašanja odgovorili pritrdilno in slučajno čakate na nov izziv, ki bo samo še potrdil, da Linux obvladate kot nobeden drug, bo tale članek idealen za vas. Govori namreč o tem, kako del pomnilnika na grafični kartici preoblikovati v nekakšen zelo hiter navidezni disk, ki ga lahko uporabljate za swap, ali še kaj bolj uporabnega. Precej zanimiv članek, ki se ga splača prebrati.

5 komentarjev

PR miti in legende

Design Technica - Zadnje čase lahko opazujemo AMD-jeve poizkuse, da bi se kar najbolj približali Pentium4 procesorjem. Zmogljivostno jim je to sicer uspelo, vendar pa je ljudi težko prepričati, da so 2 GHz Penetiumi4 enakovredni AMD-jevim 1.4 GHz Athlonom. Da bi AMD-jevci kar najbolj zmanjšali frekvenčno vrzel, so se odločili, da uporabijo staro in osovraženo metodo označevanja, ki se imenuje PR ali "performance rating". Ker ljudje enostavno ne morejo pozabiti svinjarij, ki so jih z označbami PR delala podjetja (primerljivost samo v pisarniških programih...), je bil AMD pri označevanju malce bolj previden, saj je vse svoje Athlon XP procesorje označil malce bolj skromno. Da pa ne boste mislili, da je AMD novinec pri označevanju procesorjev s PR, si preberite ta članek, kjer so opisani vsi proizvajalci, ki so se polastili te metode označevanja. Skupna lastnost vsem proizvajalcem, ki so se polaščali teh označb je bila, da so vsi po vrsti propadli ali pa so jih kupila druga podjetja. Ali se tudi AMD-ju...

0 komentarjev

Poceni DDR pomnilnik

OC Workbench - Crucial, oddelek Micron Tehnologies, ima na prodajnih e-policah PC1600 DDR pomnilnik po zelo ugodnih cenah, ki se gibljejo od 33 dolarjev (cca. 8000 tolarjev) za 64 MB pa do 97 dolarjev (cca. 25000 tolarjev) za 256 MB. Cene so očitno zelo nizke in so le malo dražje od navadnega SDRAMa. Sicer ne vem, če Crucial pošilja komponente tudi v Slovenijo, je pa to zagotovo zelo dober znak, ki kaže na (veliko) pocenitev DDR pomnilnika tudi pri nas.

1 komentar

Samsung se pripravlja na masovno prodajo DDR pomnilnika

EBN - Na EBNju so objavili zanimivo informacijo o Samsungu in njihovih načrtih z DDR pomnilnikom. Podjetje je razvoj menda že končalo, prvi primerki v desktop segmentu pa naj bi se začeli pojavljati prej, kot je bilo načrtovano. Razlog za to je AMDjevo uspešno reševanje problemov s svojim DDR čipovjem, kar bo seveda privedlo do bolj zgodnje popularizacije in razširjenosti. Seveda bo obe pogojevala predvsem cena pomnilnika, toda ta bo po vseh napovedih precej konkurenčna.

1 komentar