»

Drugačen test prenosnika

Padec prenosnika

The Register - Videli smo že streljanje v (neuporaben) monitor, različne načine uničevanja komponent, lomljenje neuspešno pečenih ploščkov pa je tako na dnevnem redu računalničarjev. Sedaj pa si predstavljate, da ste urednik spletne strani posvečene prenosnikov in da k vam pride nekdo izmed vodilnih ljudi proizvajalca ter vam namigne, da prenosnik vržite z mize.

To se je zgodilo avtorjem češke strani Notebooky.cz, ko jim je eden izmed predstavnikov Gericoma namignil, da naj v testu prenosnika za vojaške namene le-tega nežno porinejo z mize. Ker bo seveda preživel. Ker pa jim to ni bilo dovolj,...

10 komentarjev

Tablete prodirajo

The Register - Kot smo na Slo-techu že poročali, je Veliki Mehki v začetku tedna izdal novo verzijo svojega zadnjega operacijske sistema, in sicer Windows XP Tablet PC Edition.

V tem tednu pa so na plano že priculjane novice, da se je že večje število proizvajalcev odločilo za proizvodnjo "tabletnih" prenosnikov. Tako so svoje izdelke že predstavili Hewlett Packard, NEC, Toshiba in Viewsonic. Prenosniki naj bi sledili dvema konceptoma, in sicer bodo na voljo klasični modeli in modeli z ločljivo tipkovnico. Kako je to praktično, presodite sami.

Vendar, kakor poročajo na Registru, ne kaže, da bodo tablet PC-ji prevzeli večji tržni delež vsaj do konca naslednjega leta. Tako naj bi v letu 2003 prodali 425.000 enot, kar predstavlja 1,2% celotne prodaje računalnikov, medtem ko naj bi do leta 2007 tablet PC-ji prevzeli 37% delež med prenosniki.

Tablet, kot kaže, ne bodo povezovali samo s farmacevti..

2 komentarja

Bo Tablet PC uspešnica?

The inquirer - Sicer je sledeča novica predvsem namenjena prihajajočemu Tablet PC-ju, ki ga namerava Microsoft obelodaniti naslednji četrtek, po drugi strani pa je tudi dobra iztočnica za razmišljanje.

Verjetno ni dvoma, da bo MS svojo najnovejšo pogruntavščino, Tablet PC predstavil, tako kot je potrebno (lahko samo upajo, da ne se ne bo zgodilo podobno kot na predstavitvi Oken 95). Prav tako prodajalci in proizvajalci upajo, da se bo Tablet PC prijel, in to deloma celo v preveč optimističnem oziru.

Po drugi strani pa se avtor članka sprašuje, kaj nam sploh proizvajalci prenosnikov nudijo. Tako naj bi trgu sami določali, kaj si le ta želi, namesto, da bi ponujali to, kar trg dejansko želi. Tako naj bi na zadnji Intelovi konferenci predstavili prenosnik, ki na zunanji strani kaže zadnje e-maile. Kot da bi bili vsi vedno na poti med sestanki in bi pričakovali pošto tečnega šefa.

Originalno novico najdete tukaj, predstavitev Tablet PC-ja pa tukaj....

0 komentarjev

Uptime: 16 ur. Na prenosniku.

The Register - No, ne ravno na čistokrvnem prenosniku, ampak na prihajajočih 'Tablet PC'jih (kateri navdušujejo tudi mene osebno). Pri podjetju ElectroFuel Inc. namreč trdijo, da lahko izdelajo Tablet PC z WinXP ter Pentiumom 3M 866 (sicer malo manjših mer -- hakeljc!), ga opremijo s svojo baterijo ter obdržijo pri življenju od 10 do 16 ur. Vsekakor zelo zanimivo -- če bi le velikost ne bila okrnjena na 275 × 223 milimetrov. Klik!

0 komentarjev

Roadmap prenosnikov

ZDNet - V logih namizih računalnikov je napovedovanje prihodnosti zelo nahvaležna reč. Na srečo je drugače na področju prenosnikov, kjer je trg veliko bolj transparenten, pa tudi podjetja se trudijo na drugačen način. Nenazadnje tudi zaradi cen, ki presegajo cene namiznih računalnikov za faktor ena do dve.

Če gre verjeti poročanju v tem članku, nam trije veliki, Toshiba, Hewlett-Packard in Sony pripravljajo bolj ali manj nove modele s procesorji okoli 1.8-2.0 GHz, 30 GB diski, 15" zasloni in kombiniranimi enotami CDR/DVD. Za bolj petične stranke bodo predstavili prve modele tablet PC-jev (glej povezane novice), za vse z debelimi denarnicami pa Toshiba pripravlja prvi model z DVD pekačem. Ni slabo, kajne?

Glede na to, da je trg prenosnikov beležil večji prirast prodaje kot trg namiznih računalnikov, vas bo mogoče tudi denarnica bolela manj. Ali pač?

3 komentarji

Tablet PC

ZDNet - Če spremljate sceno na področju prenosnikov, verjetno poznate Compaqove prenosnike Evo. Namenjeni kot nasledniki znane serije Armada, so sicer postregli z lepim designom, samo so bili, vsaj po moje, premalo zmogljivi in predragi.

Kljub temu so bili vmesna stopnja do t.i Tablet PC-jev. Tako bo HP iz trga umaknil serijo N200, ki jo bo nadomestil Evo tablet PC. Pogruntavščina, ki jo podpira tudi Mali Mehki, omogoča, da na prenosnik pišemo s posebnim peresom, poleg tega pa je naprava tudi normalen prenosnik, samo zaslon bo potrebno zasukat, saj bo v "Tablet" načinu zaslon pokrival tipkovnico.

S Transmetinim procesorjem Crusoe TM5800, ki bo nihal pri 1 Ghz, in velikostjo modela N200 nas bo za okoli 2000$ doletel sedmega novembra, poročajo na ZDNetu.

0 komentarjev

Namiznosnik

Slo-Tech - Zadnjič sem na forumu zasledil vprašanje, če je možno zaradi racionalnih razlogov kupiti prenosnik, ki nima baterije. Kako se to splača, je drugo vprašanje, samo kot kaže, menda se.

Na PC Review sem zasledil opis prenosnika, ki pa niti ni to. Namreč, za razliko od pravega prenosnika nima baterije, in procesor in pomnilnik sta namenjena namiznim računalnikom. S tem pridobijo na teži, ker pa nima baterije, je pa tako ali tako vseeno, če ima navadne komponente. Za hlajenje je menda tudi dobro poskrbljeno, prav tako za oči, katerim je namenjen 15" zaslon.

Kot so ugotovili na testu, je ideja zelo dobrodošla za vse, ki želijo imeti poceni "prenosnik", in pri tem ne potrebujejo dela brez priključka za elektriko, kot za razne lan-partye. Če imate veliko časa, poglejte cel članek.

Samo še vedno je občutek, da lahko delaš, ko vsi preklinjajo Eles, enkraten..

2 komentarja

Kaj nam pripravlja Transmeta?

The inquirer - Transmeta je podjetje, ki ga marsikateri poznate po procesorjih Crusoe, ki so zadnje čase botrovali marsikateri žolčni razpravi. Kljub temu je podjetju uspelo prepričati nekaj proizvajalcev, ki sedaj uporabljajo njihove procesorje v razne prenosnike. Trenutno se podjetje ukvarja z 1GHz procesorjem TM5800, ki ga v posameznih primerkih pošilja proizvajalcem prenosnikov. Čip uporablja bakrene povezave in je proizveden v tovarni TSMC. In kako kaže prihodnost? Podjetje pričakuje, da bo začelo poslovati z dobičkom leta 2003 (doslej je poslovalo z izgubo), istega leta pa naj bi lansirali tudi nove procesorje. Kateri bodo to, pa si lahko pogledate na spodnjem roadmapu.

1 komentar

Saj ne more biti res..

The Register - Če boste v prihodnje potovali v Grčijo in imeli s sabo svoj prenosnik, boste lahko naleteli na težave. Najprej sicer na letalu, kjer bo vaša nova pridobitev morala varčevati z elektriko (beri par novic spodaj), potem pa še v Grčiji sami.

Namreč, grožnje so postale resničnost in sedaj je uradno, da so Grki prepovedali uporabo elektronskih iger. Nič več lan-partyev, igranja doma, kaj šele na javnih mestih. Kazni so nenormalno visoke, saj znašajo tudi do 10.000 evrov, kar je neumnost.

In kaj so povedali v zagovor predlagatelji tega zakona, ki bi sicer bolj sodil na Dumblaws.com ? Že prej sprejeti zakon je prepovedal internetno igranje na srečo, in ker so vse igre zlo, so se odločili prepovedati tudi te. Poudarjajo, da zato, ker uradniki ne morejo ločiti med "nevarnimi" in "varnimi" igrami. To, da bodo le-ti igrali na veliko še naprej, vam je verjetno jasno.

Nekaj več o pretapanju sence grških kozlov pa tukaj.

Add-on later on: Pojavil se je dvom glede te novice, ki je, priznam, res...

9 komentarjev

Compaqovi nevarni adapterji

Vnunet - Zaradi nevarnosti pregrevanja ter posledičnega vžiga, Compaq kupce oz. lastnike napajalnikov PPP003SD, PPP003 in PP2012 poziva, naj jih vrnejo v zamenjavo za 'varne' adapterje.

(Potencialno) Nevarne napajalnike je Compaq prodajal od septembra 1998 do julija 2001 posamično oz. v paketu s prenosniki, kot npr. Armada M300, Armada 3500, Armada M700, Armada E500s, Armada E500, Armada V300, Armada 100s, Armada 110, Notebook 100, Prosignia 170 in Prosignia 190. Če ste nesrečni lastnik omenjenega skupka žic inu plastike, pokličite 888-302-7689, še raje pa obiščite njihovo spletno stran . Klik!

0 komentarjev

Novi Transmetini procesorji

The Register - Sodeč po The Registerju se kontraverzni proizvajalec procesorjev, Transmeta, pripravlja na predstavitev novih izdelkov. Konec meseca bomo tako ugledali dve novi družini procesorjev, TM5500 in TM5800. Čipi bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji, kar pomeni tudi zmanjšanje napetosti na 1.1-1.6V ter 0.9-1.3V.
TM5500 bo imel 256KB L2 predpomnilnika, TM5800 pa 512KB. Glede frekvenc trenutno še vlada manjša zmeda, saj se načrti ter različne predstavitve ne ujemajo med seboj. Čipi bodo verjetno delovali pri frekvencah od 800 do 1GHz.
Skupaj z novimi procesorji bo predstavljena tudi nova različica Code Morphing Softwara, tokrat 4.2.0. V primerjavi s trenutnim TM5600 bo tako TM5800 hitrejši za 50% ob 20% večji varčnosti z energijo. Če bo temu res tako, se bo Transmeta resno uveljavila na trgu prenosnikov, mogoče pa tudi v Evropi in Ameriki (trenutno so Transmetini čipi popularni le med japonskimi proizvajalci).

0 komentarjev

Transmeta Crusoe - procesor extraordinare

Beyond 3D - Nekaj pa moram priznati tej Transmeti. Iz ničesa so ustvarili toliko govorjenja o njihovih produktih, da že mejijo na velikane hype industrije. Razne internet strani namreč kar tekmujejo v tem, kdo bo napisal boljši članek in bolje predstavil arhitekturo in prednosti teh mičkenih procesorčkov. Seveda ni potrebno posebej poudarjati, da velika večina avtorjev teh člankov Crusoja ni videla niti na daleč, toda to ni pomembno, kajne? Kakorkoli, z Beyonda3D nas napada še en članek o Transmetinih procesorjih. Saj ne rečem, male stvarce so resnično dokaj zanimive, še posebej zaradi tega, ker so delno programibilne oziroma softverske... V primeru, da vsega skupaj še ne poznate, si članek le oglejte, drugače pa ga lahko mirno preskočite.

1 komentar