»

Protipiratski Vistin SP1

Microsoft - Pirate v naslednjih nekaj mesecih znova čaka delo. Microsoft je namreč napovedal, da bo prvi servisni paket za Windows Vista, izšel naj bi v prvi četrtini naslednjega leta, onemogočil dva znana načina za izogib aktivaciji. Tako naj sistema ne bi bilo več mogoče prelisičiti s spremembo oznake BIOSa, ki bi Okna prepričal, da gre za OEM različico. Ravno tako naj se ne bi več dalo spreminjati časa med namestitvijo in aktivacijo (Grace Timer).

Uporabniki, ki si bodo Okna z razgledom™ omislili na livadi ali v Salamonovem oglasniku, naj bi sicer lahko uporabljali vso funkcionalnost izdelka, le uporabniška izkušnja naj bi se "popestrila" z opaznimi sporočili o nelegalnosti programske opreme in napotki, kako jo legalizirati.

Ali bo servisni paket prinesel še kakšno izboljšavo za uporabnike legalnih Oken, izvirna novica ne poroča.

53 komentarjev

Aero prek Remote Desktop

Slo-Tech - Steve Sinchak je med testiranjem Pre-RC1 verzije prihajajočega operacijskega sistema Windows Vista, prišel do zanimive ugotovitve. Pri Remote Desktop povezavi na računalnik, ki je preslaboten za prikaz Aero efektov, je opazil, da je kljub temu oddaljeno namizje brez kakršnega koli zatikanja bilo prikazano v Aeru, z vsemi pripadajočimi 3D efekti. Kako to?

Microsoftov protokol RDP je postal znan po temu, da v nasprotju z VNC in podobnimi protokoli ne pošilja zgolj stisnjenih zaslonskih slik, ampak predvsem informacije o samih oknih, tako da se zaradi lokalnega izrisovanja oken doseže večja odzivnost oddaljenega namizja ob manjši uporabljeni pasovni širini.



Pri...

27 komentarjev

64-bitni Windows Server 2003 z zamudo

X-Bit Labs - Microsoft je že v četrtek razkril nov načrt razvoja operacijskih izdelkov, ki vsebuje nekatere nove različice Windows Server 2003, ki pa bodo izšle šele leta prihodnje leto. Kakor stvari stojijo trenutno, se nam obetajo štiri različice:
  • Windows Server 2003 Standard Edition za Itanium platformo,
  • Windows Server 2003 Standard Edition za 64-bitno AMD-jevo platformo,
  • Windows Server 2003 Enterprise Edition za Itanium platformo,
  • Windows Server 2003 Enterprise Edition za 64-bitno AMD-jevo platformo.
Izšle bodo skupaj s prvim servisnim paketom za Windows Server 2003, kar se bo verjetno zgodilo šele v drugi polovici leta 2004. Več o tem.

0 komentarjev

Remote Desktop

The Register - Odkar imam doma dve računali ter na enem prihajajoča okna .Net, je Remote Desktop moj najboljši prijatelj.

Zato pa sem danes doživel pravcati šok, ko sem odkril tale članek na The Register-u. Uporabnike namreč opozarja na nemajhno leglo Luknjov™ na strežniški in odjemalniški strani tega pripomočka za nadzor in delo na oddaljenem računalniku. No, nemalo napak je bilo odpravljenih v prvem servisnem paketu za Windows XP -- o katerega koristnosti (ter težavah pri namestitvi, ahem) se na našem forumu krešejo mnenja, vendar Microsoft tega ni kaj preveč objavljal. Sicer gre povečini za napake, ki delujejo v dokaj specifičnih okoljih, a se uporabniku vseeno odvali kamen od srca.

p.s.: Ne, vnc mi nikakor ne predstavlja primernega substituta.

6 komentarjev

Novi ATi gonilniki

The inquirer - The Inquirer sporoča, da so pri ATiju izdali nove gonilnike za svoje grafične kartice, pod imenom Catalyst (ne, ne ripajo empetrijev [:D]). Pospešitev v OpenGL aplikacijah bi naj bila 25-50 odstotna, odpravljenih pa je tudi dosti problemov z združljivostjo. Gonilniki se pošiljajo zraven novih serij grafičnih kartic (9000 in 9700), pri ATIju pa tudi priporočajo, da jih uporabniki WinXP uporabite skupaj s prvim servisnim paketom.

Trenutna verzija nosi številko 02.2, vunpotegnite pa si jih iz tega naslova (za tiste s karticami, ki jih je izdelal ATi), ali pa tukajle (za tiste z grafičnimi karticami drugih proizvajalcev). Hvala, _Mortal_!

1 komentar

Jaz grem pa hitro Windows .Net Server vunpotegnit

Microsoft - Microsoft je včeraj pričel velikodušno (narekovaji niso potebni) akcijo v okviru 'Windows .NET Server Customer Preview Program'-a, v kateri zainteresiranim ponuja strežniški operacijski sistem (beri: obstaja 99 % možnost, da tega tudi dejansko ne potrebuješ [:D]) Windows .Net Server v različicah 'Standard', 'Enterprise' ter slednjega v 64-bitni varianti. Sistemi so seveda verzije RC1 (Release Candidate; za nepoučene: verzija, kakršna bi se sicer lahko že pojavila na policah trgovin, a v primeru Microsofta 1 ali 2 različici pred finalno verzijo :]), katere lahko legalno uporabljamo kar 360 dni, pa še to na celih 10 računalnih -- konec koncev, gre za strežniški sistem, ki ga nekako ni možno stestirati na enem računalo v mesecu dni, ne?

OS lahko pridobite v okviru brezplačnega vunpotega, ali pa za stroške medijev ter pošiljanja (predvidoma 20 - 30 USD) prejmete izvirne CDje. V vseh primerih vam je omogočen dostop do posebne novičarske skupine. Klik!

Kako pravijo? Če hočeš vohuniti za...

5 komentarjev

Predavanje o VNC

Cyberpipe - VNC je progam, ki omogoča prenos dogajanja na monitorju (+miš in tipkovnica) enega računalnika na druge računalnike. Gre za rešitev, ki ni odvisna od operacijskega sistema (kot npr. PCAnywhere), zato deluje tako v Windows, Linux, Mac in mnogih drugih okoljih. Ker deluje na precej nizkem nivoju abstrakcije, zahteva malo večjo pasovno širino. VNC je bil razvit v laboratorijih podjetja AT&T in je na voljo pod licenco GPL, kar pomeni, da je zelo dostopen. Problematična pa sta predvsem varnost in hitrost. V društvu za informatizacijo izobraževanja Abak so se tako v VNC vdelali šifriranje preko knjižnjice OpenSSL in kompresijo s knjižnjico Zlib. Več o tem kako so to storili, pa bodo povedali v četrtek 13. decembra ob 18:00 v Kiberpipi.

0 komentarjev

Xbox 2

The Register - Če gre verjeti PC Format-u ter The Register-u, Microsoft pripravlja naslednika prihajajoče konzole, kodno imenovanega 'HomeStation'.

Xbox 2 naj bi bolj kot na igrah gradil na sicer manj interaktivni vsebini, multimediji. Po široki pipici bi vlekel video in glasbo, jih po potrebi presnel na disk (deloval naj bi tudi kot digitalni VCR), kjer bi po novem domovala tudi 'prirejena' Okna. Microsoft je plane o tako imenovanih 'desktop box'-ih že imel, prav tako Sony s svojim PlayStation-om 2, vendar je slednjega omejil predvsem počasen razvoj širokopasovnih spletnih povezav. Klik!

Hvala pisunskemu kolegu Slycerju!

11 komentarjev