»

Microsoftovi AR naočniki IVAS za ameriško vojsko gredo v proizvodnjo

IVAS v moderni obliki

vir: Breaking Defense
Breaking Defense - Microsoft in kopenska vojska ZDA sta sklenila dogovor, s katerim se AR naočniki IVAS, na osnovi očal Hololens 2, premikajo iz prototipne faze proti praktičnemu kosu opreme. Gre za nadgradnjo pogodbe iz leta 2018, ki bi lahko v največjem možnem obsegu znašala celo slabih 22 milijard dolarjev skozi obdobje desetih let.

Pred poltretjim letom je kopenski rod ameriške vojske začel kazati resno zanimanje za Microsoftove naočnike za obogateno resničnost (AR) Hololens in nastal je dogovor o razvojnem projektu, vrednem 480 milijonov ameriških dolarjev, po katerem je redmondsko podjetje vojski v dveh letih dostavilo več tisoč kosov opreme in se vrglo v razvijanje smiselnih rešitev za pehoto na tej osnovi. Naočniki so v tej vojaški izvedbi dobili ime IVAS - Integrated Visual Augmentation System. V prvi vrsti jih je bilo potrebno ojačati, tako s fizično trdnostjo kot vodoodpornostjo, zato je nova inačica, ki so jo predstavili v začetku leta, videti precej drugače od prvotne civilne. Obenem so...

14 komentarjev

Bodo v ZDA pričeli pregledovati pošto brez sodnih odredb?

Slashdot - Kot poroča Seattle Times, je ameriški predsednik Bush 20. decembra lani podpisal zakon, ki prinaša nekatere spremembe v poštno zakonodajo. Obstoječa in spremenjena zakonodaja sicer izrecno prepoveduje pregledovanje pisemskih pošiljk brez odredbe sodišča, vendar pa je Bush priložil podpisano izjavo, v kateri zagovarja pravico, da vlada v primeru nujnih okoliščin brez sodne odredbe odpre in pregleda zaprto pisemsko pošiljko.

V izjavi Bush pravi, da bo "sestavil" izjemo, ki bo omogočila odprtje zaprte pisemske pošiljke v nujnih primerih.

Ti primeri naj bi prišli v poštev v primeru nujnosti, da se zavaruje človeška življenja, varnostjo pred nevarnimi snovmi ter v primeru "potrebe fizične preiskave, ki jo dovoljuje zakon za zbiranje obveščevalnih podatkov". Po interpretaciji Bele Hiše naj ne bi šlo za nekaj novega, saj ustava že sedaj v nekaterih okoliščinah dovoljuje preiskavo brez sodne odredbe.

Kritiki pa po drugi strani opozarjajo, da je Busheve "nujne okoliščine" mogoče...

27 komentarjev

Lycos v. spammerji - 1:1?

Microsoft software Forum Network - Pred nekaj dnevi je Lycos izdal ohranjevalnik zaslona "Make Love Not Spam" ki pošilja veliko zahtevkov na strežnike ki se oglašujejo v spam sporočilih, oziroma izvaja nekakšen omejen DDoS napad nanje.

"Nekakšen omejen" napad zato, ker naj bi Lycos samo upočasnjeval njihovo delovanje, saj naj bi preverjal da strežnik ni slučajno že klonil pod težo napada, čeprav je BBC News poročal, da sta kljub temu dva strežnika zaradi omenjenega "ohranjevalnika zaslona" že prenehala delovati.

No, ena izmed napadenih spletnih strani ( www.moretgage.info, ki je sicer registrirana na Poljskem) pa je začela vse zahtevke preusmerjati na Lycosovo makelovenotspam.com, ki je zato trenutno v stanju "STAY TUNED".

Se nam obeta nova kibervojna?

Na novico nas je opozoril Delfi.

35 komentarjev

Še dobro, da Bush ne bere e-pošte ...

Mladina - Vas je kdaj prijelo, da bi kakšnemu politiku napisali jezno e-pismo? Kar, a naj vas nikar ne zanese. Kot poroča Mladina, so namreč danes na okrožnem sodišču v Murski Soboti 32-letnega T. S. obsodili zaradi ogrožanja varnosti ameriškega predsednika Georga Busha.

T. S. je namreč 20. maja 2001 (pred obiskom Bush-Putin) Georgu Bushu poslal e-sporočilo z vsebino 'Predsednik, rešite Zemljo, vi riti, ubili vas bomo v Ljubljani. Dobrodošli.' Od Bele hiše je nato najprej dobil avtomatsko zahvalno sporočilo, čez nekaj dni pa še obisk policije na domu, saj je sporočilo poslal iz domačega računalnika in ga torej ni bilo težko izslediti.

Kljub temu, da se je obtoženi po lastnih besedah rahlo opit le šalil, da obstaja razlika med grožnjo in ogrožanjem, da grožnja ni bila resna ter da Busheva varnost ni bila ogrožena, saj za grožnjo sploh ni vedel -- je bil obsojen na pogojno kazen štirih mesecev zapora s preskusno dobo dveh let.

So pa kot olajševalno okoliščino na sodišču izpostavili dejstvo,...

72 komentarjev

New Deal

The Register - Kot je že v navadi, morajo ameriški predsedniki svoj nos vtikati v skoraj vse zadeve, od katerih lahko imajo koristi. Tako se je Bushev kabinet sedaj spravil v reformo varnosti na internetu.

Nastajal je eno leto, in kakor pišejo na Registru, je tik pred objavo. Vsebuje od 60 do 80 napotkov, kako naj bi se v prihodnje oblikovala varnostna politika v omrežjih, velik poudarek pa daje predvsem sodelovanju podjetij, ki se ukvarjajo z varnostjo. Dokument pod uradnim imenom National Strategy to Secure Cyberspace bo na voljo v polni obliki jutri, tako da stay tuned for more.

5 komentarjev

Za Googlom še AltaVista

BBC - Kitajska vlada je po poročanju BBC-ja blokirala dostop do iskalnika AltaVista. Ta ukrep sledi blokiranju Googla pred skoraj tednom dni; ostali iskalniki, kot npr. Yahoo, pa zaenkrat ostajajo nedotaknjeni. Slednji se je pred kratkim skupaj s približno 130 drugimi internetnimi portali prostovoljno zavezal, da ne bo objavljal informacij, ki bi ogrozile državno varnost ali politično stabilnost na Kitajskem. Klik!

0 komentarjev

Varnost brezžičnih omrežij

Elite HW - Kljub temu, da smo po tehnološki razvitosti v Sloveniji še kakšno leto ali dve stran od brezžičnih omrežij, se po svetu že ubadajo z njihovo varnostjo. Tako se avtor članka na EliteHW na zelo poljuden način loti brezžičnih omrežij in varnosti le-teh. V članku odgovarja na vprašanja, kako lahko sosedovemu mulcu preprečite, da bi se obesil na vašo 100 Mbit linijo, kako je s cenami, kaj je "WEP stuff" in podobna vprašanja. Zanimivo (in dokaj kratko) večerno branje.

3 komentarji

Varnost v Kiberprostoru

Cyberpipe - V torek, 23. aprila ob 18 uri bo v okviru Linux delavnice v Kiberpipi predavanje z naslovom "Varnost v Kiberprostoru". Avtor, Jure Koren, bo v prvem delu predavanja na kratko predstavil paradigmo 'security is a process', razložil 'social engineering' in kako spoznamo nevarne vsebine, kot tudi kako nam lahko razum pomaga pri odločanju medtem, ko smo "on-line". V drugem delu bo predstavil kako je moč izrabljati napake v računalnšskih programih, kot tudi izrabljanja človeške neumnosti. Pokazal bo tudi nekaj aktualnih primerov kot so verižna pisma, sodobni virusi/črvi (Code Red, Nimda, Klez, ..), ter zaključil z nekaj najbolj osnovnimi napotki za varno konfiguracijo operacijskih sistemov.
Mogoče ne bi škodilo...
Več o Linux workshopu pa tule.

0 komentarjev

MSI K7T Turbo "Limited"

Slo-Tech - Na VIAHardware se je pojavilo nekaj informacij o zanimivi plošči, ki nam jo pripravlja MSI. Gre za omejeno edicijo njihove precej popularne MSI K7T Turbo (njeno "normalno" različico smo testirali tukaj). Nova plošča se bo že na prvi pogled bistveno razlikovala od stare, saj bo popolnoma rdeča (če je to dobro ali slabo presodite sami ), MSI pa obljublja tudi nekaj drugih novosti ter boljše performanse. Opazna je tudi sprememba na pakiranju, saj je MSI škatli dodal ročko, podobno kot Epox svojim 8KTA3 ploščam. Zaenkrat ni znanega veliko več, tako da stay tuned... Thnx, mitja34!

3 komentarji