»

Kitajci dobili "svojo" Wikipedio

Slo-Tech - Kitajski, najbolj razširjeni spletni iskalnik Baidu, je zapolnil luknjo, ki jo je ustvarila blokada Wikipedije s strani Kitajske vlade. Prejšnji mesec so namreč splovili svojo različico Wikipedije, Baidu Baike.

Robin Li, stvaritelj enciklopedije, ni izumljal tople vode, zato je "Baidupedijo" (kot jo ljubkovalno imenujejo po svetu) zasnoval kar na modelu Wikipedije, uporabniki lahko sami dodajajo in urejajo članke. Seveda pa bi bilo pričakovati, da bo tako necenzurirana kot je Wikipedija, vseeno malo preveč utopično. "Baidupedija" ima namreč vgrajen sistem samocenzure, ki uporabnikom onemogoča objavo vsebin, za katere Kitajska vlada meni, da niso primerne. Pa čeprav bi lahko uporabnik po pozdravnem sporočilu sklepal drugače, le-to se glasi:

"Baidu je v skladu z enakopravnim, kooperativnim in delitvenim duhom interneta ... nudi oder za kreativnost uporabnikov Interneta."

Sistem deluje tako, da ko uporabnik pošlje članek, se le-ta ne pojavi takoj na strani, ampak šele, ko ga...

14 komentarjev

Kitajske oblasti zahtevale registracijo kitajskih spletnih strani

več strani - Kitajske oblasti so se odločile še dodatno poseči v svoboščine svojih državljanov. Tako so od vseh spletnih strani (vključno z blogi) na Kitajskem zahtevali takojšnjo registracijo na pristojnem ministrstvu, saj bodo v nasprotnem primeru enostavno ukinjene. Komercialne založnike in oglaševalce v primeru neregistriranja čaka tudi denarna kazen v višini 1 milijon yuanov oz. 120 tisoč ameriških dolarjev.

Ministrstvo za informacijsko industrijo od nekomercialnih lastnikov blogov in spletnih strani zahteva, da morajo obvezno razkriti identiteto osebe, ki odgovarja za vsebino spletne strani. Ministrstvo, ki je za zadnji rok registracije postavilo 30. junij, je sporočilo, da je trenutno registriranih že okoli 74 % kitajskih...

65 komentarjev

Kitajska razvija lasten iskalnik?

Slashdot - Kot poroča agencija Associated Press, je bivši ameriški predsenik Bill Clinton v ponedeljek pomagal splaviti novo podjetje Accoona.com, ki se bo ukvarjalo z iskanjem po internetu, upajo pa, da bodo celo bolj uspešni kot Google.

Seveda so pri Slashdotu takoj objavili nekaj umazanih podrobnosti. Na primer to, da je Accoona podprta s strani kitajske vlade (ki ji gre necenzosko Googlovo iskanje močno v nos), Bill Clinton pa je pred časom odprl knjižnico Clinton Library, eden izmed njegovih sponzorjev pa je bila tudi - Accoona Corp.

Ja, za dober denar je mogoče kupiti marsikaj...

4 komentarji

Kitajska bo cenzurirala SMS sporočila v realnem času

Yahoo News - Kitajski Veliki Brat se je odločil prestaviti v višjo prestavo.
Yahoo namreč poroča, da so se na Kitajskem odločili cenzurirati SMS sporočila v realnem času.

Kitajska tehnologija namreč omogoča prestrezanje vseh SMS sporočil, le-ta pa so nato pregledana s posebnimi algoritmi, ki izločijo vsa goljufiva, obscena in pornografska sporočila, ter seveda tudi tista, ki so povezana z "političnimi govoricami" in "reakcionarnimi opazkami". O sporočilu je seveda nemudoma obveščena najbližja policijska postaja, podobno avtomatizirano in predvsem hitro pa bo verjetno tudi kaznovanje.

Kitajci torej ponovno dokazujejo, da tehnologija Velikega Brata v praksi že deluje, vprašanje, ki se mi ob tem zastavlja pa je, katero zahodno podjetje jim je prodalo oziroma pomagalo razviti to tehnologijo?

Sedaj pa namesto "politične govorice" in "reakcionarne opazke" vstavite "terorizem" in "napad na demokratične vrednote", namesto "Kitajska" pa ime poljubne zahodne države...

23 komentarjev

Masovna cenzura interneta v Veliki Britaniji

Guardian - British Telecom se je po poročanju The Observerja odločil za ukrep cenzure oziroma onemogočanja dostopa do množice spletnih strani.
A pozor, preden pa začnete vleči vzporednice s Kitajsko! Ta cenzura namreč ni politično motivirana, pač pa je BT v sodelovanju z Internet Watch Foundation onemogočil dostop do spletnih strani, ki služijo distribuciji pedofilskega materiala. Tak ukrep je gotovo za pozdraviti, malo manj razveseljujoče dejstvo pa je, da ukrep BTja dokazuje, da ne držijo trditve, da je cenzura interneta tehnično nemogoča. Nekaj časa bo namreč gotovo mogoče najti kakšno možnost za zaobid teh omejitev, vendar tudi cenzorji gotovo ne spijo in bodo te možnosti kmalu onemogočili. Vsaj tako kaže razvoj dogodkov na Kitajskem.

22 komentarjev

Microsoft in človekove pravice

Guardian - Kakšna je odgovornost proizvajalcev orožja, ki orožje dobavljajo totalitarnim režimom? Podobno, čeprav ne tako kruto dilemo so izpostavili v Amnesty International. Opozarjajo namreč, da se je na Kitajskem od konca leta 2002 zelo povečalo število ljudi, ki so bili priprti in obsojeni zaradi izražanja svojega mnenja na internetu oziroma dostopa do prepovedanih vsebin. Pa ne gre za kakšno piratstvo ali pedofilske vsebine, pač pa "subverzivno" podpisovanje on-line peticij, objavljanje "govoric" o SARS-u, zahteve za demokratizacijo in spoštovanje človekovih pravic, itd.

In kaj ima pri tem korporacija Microsoft? Kot poroča britanski Observer, je AI obtožila Microsoft in Cisco, da Kitajski prodajata tehnologijo, ki omogoča kršitve človekovih pravic. Mark Allison, ki je poročilo AI tudi pripravil je mnenja, da Microsoft krši 11. točko kodeksa Združenih narodov o človekovih pravicah, ki pravi, da se morajo korporacije truditi da njihove storitve in izdelki ne bodo uporabljeni za kršitve...

29 komentarjev

Kitajci bodo iskali po domače

The inquirer - Poročali smo že, da je Google na Kitajskem precej nepriljubljen, saj je odličen vir za iskanje prepovedanih vsebin, kakor smatrajo kitajski voditelji. Verjetno je tudi izdaja novega kitajskega iskalnika povezana s političnimi motivi.

Kakorkoli, China Search Online, kakor se iskalnik imenuje, se lahko menda pohvali s tehnologijo, ki razlikuje med homonimi in različnimi naglasnimi različicami kitajskih besed. Kot poročajo pri Inquirerju, je iskalnik prevzel določen delež uporabnikov ostalih vzhodno Azijskih portalov.

Klik za izvorno novico in klik za iskanje v kitajščini.

5 komentarjev

Nov OS iz Azije

Reuters - Japonska, Kitajska in Južna Koreja so objavile namero o izdelavi novega operacijskega sistema, ki bo predstavljal alternativo Microsoftovem. Trenutno je vse skupaj še bolj na osnovi dogovarjanj, govori pa se, da bodo za osnovo vzeli Linux, vendar ni izključeno, da bodo šli izumljat toplo vodo.

Glede na to, da je Kitajska vlada pred kratkim prepovedala uporabo tuje programske opreme v državnih institucijah, ta poteza ni veliko presenečenje.

Azijske države se nasplošno rade nagibajo k cenzuri, zato je seveda vprašanje katere dodatne module bodo vgradili.

1 komentar

Razkrivanje varnostnih lukenj: pro et contra

Newsfactor - Nemalokrat se med komentarji novic ter na forumu odvijajo bitke o pravilnosti objavljanja varnostnih težav še preden so te zakrpane.

Lahko bi rekel, da je hitrost odprave obratnosorazmerna z velikostjo podjetja: za primer naj ponudim Microsoft, ki ob tem birokraciji daje nov pomen, ter programje odprte kode, kjer so Luknji™ ponavadi zakrpani še pred objavo. O slednjem bi se sicer dalo razpravljat -- sama medijska odmevnost lukenj v programih 'velikih' je namreč bistveno večja od onih, ki se pojavljajo na raznih h4x0r buglistah. Kakorkoli že, na NewsFactor sem zasledil zanimiv članek, ki na kratko ovrednoti različne pristope k problematiki ter poda nekaj mnenj. Vsekakor priporočljivo branje.

3 komentarji

Že 20 let smeška

CNN.com - Včeraj, sicer, a vseeno - smeško, ta znana kombinacija dvopičja, pomišljaja ter zaklepaja, je med nami že dvajset let. Medtem je mutirala v vse možne oblike, od skrajšanega ":)", preko širokonosastega ":=)", igrivega ";-)" ter zaljubljenega ":*". V sporočilih, kjer smo omejeni samo na uporabo ASCII znakov, nam lahko predstavijo malodane vsako čustvo. Naj še dolgo živi [:D]. Klik! Hvala Thomasu ter V-i-pu za povezavo.

Pozdravite novega smeška! :-F je šrkbasti vampir, že 3 leta brez strank...

0 komentarjev

Vem, da danes bo srečen dan...

The Register - Če spremljate dogajanje na področju informacijske tehnologije, sta vam lahko v oči zadnja dva tedna padli dve neumnosti. Prva je bil grški zakon, ki je prepovedoval igranje iger, druga pa kitajska prepoved uporabe določenih strani, predvsem Googla, za kitajske uporabnike.

Kako se je razpletla prva dilema, je poročal Sergio, sam pa sem našel novico, da je kitajska vlada menda popustila. Tako vsaj pravijo na Registru, kjer so dobili nekaj e-mailov s starni kitajsih uporabnikov, ki sporočajo, da spet lahko dostopajo do Googla. Prav tako pravi predstavnik za stike z javnostjo pri Googlu. Lepo in edino prav...

..to sem začutil že zjutraj..

4 komentarji

Kitajska ter Google

New Scientist - Situacijo zagotovo že poznate - 1.9.2002 je kitajska vlada svojim državljanom onemogočila dostop do spletne strani Google. Razlog naj bi tičal v Googleovi funkciji pomnjenja ter prikazovanja pomnjene strani. Kitajski vladi je šlo v nos to, da so lahko nadobudneži iz Kitajske lahko brskali po straneh, po katerih vladujoči nočejo, da bi jih njihova raja lahko brala. Tako Kitajci ne morejo brskati po novičarski strani BBC, seveda pa jim je onemogočen dostop tudi do Anonymizerja, ki bi jim omogočal skrito surfanje. Za Googleom je padla tudi Altavista, čeprav ta iskalnik predpomnjenja strani ne podpira. Rešitev zanje? Parodija na Googlea, elgooG imenovana. Zadeva uporablja Googleovo bazo, a rezultate vrne napisane obratno. To je za zdaj edina najdena luknja, ki pa bo, če vprašate mene, kmalu zakrpana. Za povezavo do članka se zahvaljujem Thomasu ter se potiho zahvalim, da živimo v državi, kjer je cenzura že passe......

2 komentarja

Google se ne da

The Register - Kot ste verjetno že zasledili (če niste, pomeni, da ne berete novic na Slo-techu), je kitajska vlada v paniki pred tem, da bi ljudje izvedeli kaj preveč o tem, kaj se dogaja izven Kitajske, blokirala veliko tujih strani.

Na spisku je se našel tudi Google, saj naj bi preko svojih proxy strežnikov omogočal dostop do nekaterih "prepovedanih" strani, poleg tega naj bi bil po mnenju kitajskih uradnikov idealen za iskanje pornografije (hm, očitno imajo izkušnje).

Ker pa tudi uredniki Googla niso neumni in vedo, da so tudi nekateri Kitajci odvisni od informacij, ki jih dobijo na njihovi strani, so začeli iskati poti, kako to neumnost kitajske vlade preprečiti. Tudi s pogovori s sámo vlado. Lepo, da se še kdo upira ostankom komunizma.

0 komentarjev

Kitajska ne odobrava Googla

Slashdot - Kot lahko veste, je cenzura prisotna tudi v internetu. Uporabniki jo nekako še toleriramo, če nam preprečuje dostop do raznih pedofilskih ali podobnih strani, ki niso primerne in nikakor ne sodijo v internet, toda ravnanje kitajskih cenzorjev, vsaj po mojem mnenju, presega meje dobrega okusa. Po poročanju Slashdota, naj bi bila kitajska cenzura precej stroga, a Kitajci so vseeno mislili, da se bo vse skupaj malce umirilo, saj so lahko kitajski uporabniki končno dostopali do novic na CNN, čeprav do nekaterih člankov še vedno niso imeli dostopa. Seveda tudi Kitajci radi kaj poiščejo po internetu z uporabo raznih spletnih iskalnikov - recimo Googla. Po poročanju naj bil Google kot iskalnik na Kitajskem vedno bolj popularen, zato je bil Kitajcem onemogočen dostop tudi do njega. Zakaj? Kaj vse se je motalo v glavah kitajskih cenzorjev najbrž ne bomo nikoli izvedeli, toda nekateri menijo, da je bil Google onemogočen zaradi tega, ker naj bi si lahko Kitajci ogledali cenzurirane strani...

7 komentarjev

Altavista stagnira

The inquirer - Altavista je bila v "zlati dobi interneta" (ko smo na splet hodili še z Netscapi 2.0 in 3.0, hehe ) in v času, ko je bil Digital še samostojno podjetje eden izmed najboljših spletnih iskalnikov brez prave konkurence. Vendar pa najboljši ponavadi zaspijo na lovorikah (poglejte si malo 3dfx in Matrox), zato je Altavista vse bolj stagnirala, dokler jo ni prehitel Google, ter nekateri popolnoma nepomembni iskalniki. Da z Altavisto nekaj ni v redu priča dejstvo, da uslužbenci že od julija naprej niso posodobili svoje baze povezav, ki jih išče crawler (poseben program, ki na internetu išče povezave), ter odpustitev 160. uslužbencev. Kljub malce zaspanemu delovanju Altavistine ekipe, pa le-ti sporočajo, da bo Altavista poizkušala ohraniti ugled, ki si ga je tekom let pridobila med uporabniki.

0 komentarjev

...ter še več...

Jaz - Ja, nismo samo mi, bogi mali Slovenčki, ki imamo težave. The Inquirer ima tudi članek na to temo. Navajajo, da je IBM moral pri seriji DTLA celo zaustaviti proizvodnjo diskov. Sami so ugotovili, da z diski direktno ni nič narobe - težava naj bi tičala v kontrolerjih. Diski naj bi delovali brez problema sto odstotno stabilno. Kontrolerji naj bi imeli probleme z "nekaterimi od čipovij" ranga i440BX, AMD 751 ter KT 133A. Nikjer pa ni dobesedno navedeno, da naj bi probleme povzročal samo kontroler na Abitovih ploščah. Ja zanimivo, zelo zanimivo. Jutri DEFINITIVNO kličem po podjetjih za malo dodatnih informacij. Verjemite, obveščeni boste.

2 komentarja