»

Končali izdelavo replike tunnyja

vir: BBC
BBC - Britanski National Museum of Computing je po šestih letih končal izdelavo replike tunnyja. Tako so se imenovali stroji, ki so jih Britanci med drugo svetovno vojno v Bletchley Parku uporabljali za dešifriranje nemških sporočil. Nemci so uporabljali Lorenzovo šifro, ki je Britanci nekaj časa niso mogli razvozlati. To jim je uspelo šele 1942, po tem ko so Nemci avgusta 1941 poslali podobno sporočilo dvakrat z istimi ključi, kar je bila sicer z dobrimi razlogi prepovedana praksa.

John Tiltman in njegova ekipa je po večmesečnem delu razvozlala šifrirni algoritem, tako da je lahko William Tutte zgradil napravo za avtomatično dešifriranje sporočil nemške vojske. Tunny je deloval v navezi s colossusom, ki je izračunal šifrirne ključe, nato pa je tunny iz teh...

18 komentarjev

Bodo ZDA v osebna vozila namestile motilnike signala?

Slo-Tech - Razne prisilne ukrepi v Evropi videvamo pogosteje kakor v ZDA, kjer radi poudarjajo svobodo, zato je zelo zanimiv aktualni predlog, ki ga zagovarja ameriški minister za promet Ray LaHood. Predlaga namreč, da bi v avtomobile vgrajevali motilnike signala za prenosne telefone. LaHood je dejal, da je tehnologija že zdavnaj nared in da bo kmalu uporabljena v avtomobilih, kjer bo onesposobila mobilne telefone med vožnjo. Zatem je nanizal še statistiko, koliko nezgod zakrivijo vozniki zaradi telefoniranja med vožnjo, a to niti ni tako pomembno. Vprašanje je namreč, od kod pravica vladi predpisati obvezno vgradnjo motilnikov signala v avtomobile, saj seveda ni nujno, da telefonira ravno voznik.

93 komentarjev

Prepoved pošiljanje SMS sporočil med vožnjo ni prinesla želenih rezultatov

Vir: informationweek.com

vir: Information Week
Information Week - Študija zavarovalne industrije je pokazala, da se je število prometnih nesreč v državah, kjer so prepovedali pisanje SMS sporočil med vožnjo pravzaprav povečalo.



Odkar so policisti začeli pisati globe prekrškarjem se je po besedah Highway Loss Data inštituta število nesreč povečalo, kar verjetno pokaže kako ljudje upoštevajo zakone.

Trenutno se ubadajo s problemom in iščejo možne rešitve kako preprečiti prometne nesreče zaradi nepozornosti voznikov.

Raziskava je...

27 komentarjev

Grčija ni edina

The Register - Pred nekaj časa smo poročali, da Grki ne znajo najbolje interpretirati pravnih vidikov, in iz zakona, ki prepoveduje elektronske igre na srečo, naredijo zakon, ki prepoveduje vse igre. Da pa niso tvorci demokracije edini, ki imajo v igri čudne zakone, potrjujejo Španci.

Tako sem danes na Registru zasledil novico, da so španski ponudniki dostopa do spleta v znak protesta proti novemu zakonu, ki je ravno bil sprejet pred tremi dnevi, zaprli svoje strani. Zakon, ki ga je predlagalo Ministrstvo za znanost in tehnologijo, omogoča vladi, da ponudnikov zahteva, da ti preverjajo strani, ki jih vodijo, in vse vsebinske nepravilnosti prijavijo oblastem. Gre torej za nek sistem samocenzure, zakon pa določa za kršitve tudi kazni do 600.000 evrov. Še klik do izvirne novice.

Očitno vroč mediteranski zrak vpliva na politike. Je naslednja na vrsti Italija?

3 komentarji

Test & Tekst: Jabra BT100

Slo-Tech -   IV. POSEBNE OBVEZNOSTI VOZNIKOV
  Prepoved uporabe dodatnih naprav ali opreme


68. člen
(1) Voznik med vožnjo ne sme uporabljati dodatnih naprav ali opreme, ki bi bistveno zmanjševale njegovo slušno in vidno zaznavanje ter zmožnost obvladovanja vozila (pustne maske, slušalke, mobitel itd.). (2) Uporaba mobitela med vožnjo je dovoljena ob pogoju uporabe vgrajene funkcije za prostoročno uporabo telefona.
... [ZVCP]

Omenjena oprema zna biti DenarniciNeprijazna v dveh primerih: če jo kupite ali ne [>:D]. Naš šefe Sergio je seveda med privilegiranimi. Test!

10 komentarjev

Smo res tako zaostali?

The Register - Sicer novica (zaenkrat) ni povezana strogo z računalništvom, samo se mi je vseeno zdela zanimiva za objavo.
V nedeljo sem se "spotaknil" ob e-državo in naše zaostajanje za le-to.
Ta novica na Registerju pa mi je dala vedeti, da smo Slovenci, vsaj kar se tiče določenih zadev, daleč pred Zahodom.
Tako so Britanci sedaj začeli razmišljati, da telefoniranje med vožnjo za nekaj faktorjev poveča možnost nesreč, tako da predlagajo, da bi se uporaba mobitelov med vožnjo prepovedala. Zakon, ki je verjetno pravno gledano podoben določilom našega ZVCP, pa se vendarle razlikuje v eni "malenkosti". Najvišja kazen znaša kar Ł 2.500 (ja, 2.500 funtov).

3 komentarji

E-država?

Gambit - Sicer sem enkrat že bil ciničen kar se tiče Gantarjevega oglaševanja, da smo model e-države in kot kaže, mi je to pisano na kožo.
Na Gambitu sem zasledil dve novici, ki potrjujeta, da je minister vzorčni model politika, Slovenija pa daleč od e-države (samo spomnite se na Telekom).
Tako viri navajajo, da Hong Kong s svojo tipično poselitvijo omogoča poceni infrastrukturo, zato ne preseneča podatek, da kar 75 procentov prebivalcev do interneta dostopa preko širokopasovnih povezav.
Stanje je podobno tudi na Japonskem, kjer opažajo 17% upad uporabe klasične telefonije in kar 34-kratno povečanje ADSL naročnikov.
Sodeč po podatkih bi se splačalo živeti še v Nemčiji, na Švedskem ali recimo na Nizozemskem, čeprav zaostajo za več kot polovico.

Jaz pa bi se, odkar poznam Metulja, preselil kar na faks..

9 komentarjev

Mobi-papir

Večer - Kaj takega (to smo že tako ali tako navajeni, kajne [;)]) lahko pogruntajo le čez lužo. Za kaj gre? Ameriško podjetje Hop-on je izdelalo mobilni telefon - kartico. Tako lahko kjerkoli v ZDA kupite telefon - kartico, s katerim lahko telefonirate za ceno lokalnega impulza (kar je veliko ceneje) 60, 90 ali 120 minut, odvisno katero kartico kupite. Slušalke z mikrofonom kupite samo enkrat, potem pa menjate samo telefon, eh, kartico...

6 komentarjev

Najdražji mobilni telefon na svetu

Peter Aloisson - Ameriška Motorola, zahvaljujoč se avstrijskemu oblikovalcu in draguljarju Petru Aloissonu, je na trg za kupce z izrazito debelimi denarnicami poslala aparat z imenom V3690. Okrašena je z 18-karatnim zlatom in s približno 1200 diamanti. Če pa vas zanimajo take in drugačne lastnosti te prestižne igračke, si lahko ogledate še nekatere druge podrobnosti...

Do sedaj so napravili le 8 primerkov in za to porabili 3 mesece. Cena? Ahh, borih 63.000$ [:D] .

9 komentarjev

Telefonirali bomo dražje!

Finance - Po poročanju časnika Finance se nam, uporabnikom mobilnih omrežij družbe Mobitel, Simobil in Vega, obetajo dražje storitve, ki jih operaterji ponujajo (pogovori, SMS-i,...). Povod za to naj bi dala agencija za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto (ATRP) ki pravi, da menda nekatere cene, ki jih operaterji zaračunavajo trenutno, ne pokrijejo niti njihovih stroškov. Ja, to bo. Podražitev naj bi bila napovedana za 1. avgust, cene nekaterih storitev pa naj bi se zvišale za 10 do 15 odstotkov. Vsi trije operaterji pa zaenkrat o tem še nočejo govoriti. Le kje imam dobri stari (zeleni) poljski telefon™ [:D]? Klik! P.s. Tako hudo sicer ne bo, vseeno pa nisem mogel mimo spodnje slike, ki je bila včasih zelo "popularna" [:D].

12 komentarjev