»

Kitajci z eno roko cenzirirajo novice o Egiptu in z drugo služijo na spominkih

vir: BBC
BBC - Kitajske oblasti so v strahu pred širitvijo protestov na domača tla že konec januarja začele filtrirati spletna iskanja o Egiptovski in drugih arabskih revolucijah. Številni iskalniki na pojme "Egipt" oz. "Trg Al Tahrir" vrnejo obvestilo, da rezultatov ni mogoče prikazati na podlagi ukaza države. Podobno so (samo)moderirani tudi komentarji na spletnih forumih in blogih. Po drugi strani so poceni zastave, panoji in drugi spominki kitajske proizvodnje že na voljo pri številnih uličnih prodajalcih v Kairu, in to na istih krajih, kjer so še par tednov nazaj potekale množične demonstracije. Komercializacija revolucije je torej že v polnem teku, čemur mnogi Egipčani močno nasprotujejo, saj revolucija še zdaleč ni...

1 komentar

Hewlett-Packard z nižjim dobičkom

CNet - Hewlett-Packard je objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje fiskalnega leta 2009, ki se je končalo 31. julija. Ti izkazujejo zmanjšanje dobička. V omenjenem kvartalu so njihovi prihodki znašali 27,5 milijarde dolarjev, kar je dva odstotka manj kot v enakem obdobju lani in v skladu s pričakovanji. Dobiček pa se je skrčil opazneje, saj je znašal le 1,6 milijarde dolarjev, kar je za petino manj kot leto prej. Omeniti velja, da bi bil brez polmilijardnih enkratnih stroškov prestrukturiranja in prevzemov njihov dobiček 2,2 milijarde dolarjev. To je že tretje zaporedno četrtletje, ko je HP zabeležil upad dobička.

Zavidljivo rast so dosegli na Kitajskem, nekoliko več so prodali tudi v ZDA (za osem odstotkov), medtem ko smo Evropejci od HP-ja kupili za 12 odstotkov manj izdelkov. Za prihodnje četrtletje načrtujejo več kot 2 milijardi dolarjev dobička, če so bo pobral evropski trg. Tradicionalno Evropejci kupimo več v tem četrtletju, na kar HP vnovič računa. Klik!

6 komentarjev

Kitajci odblokirali BBC

BBC - BBC poroča, da je Ljudska republika Kitajska po letih blokade strani BBC v angleščini končno prenehala s tem nesmiselnim početjem. Uradnega sporočila kitajske oblasti niso posredovale, kakor tudi niso nikoli objavile, da bi karkoli blokirale, vendar BBC-jevi novinarji na terenu opažajo, da lahko dostopajo do strani, ki so bile prej nedostopne.

Bralci so od navdušenja planili po BBC-jevih strežnikov, ki so namesto običajnih nekaj sto v torek zabeležili 16.000 obiskovalcev s Kitajskega. Oblasti so v pričakovanju olimpijskih iger obljubile, da bodo novinarjem omogočile več svobode pri delu. Verzija novic v kitajskem jeziku ostaja nedostopna. Klik!

16 komentarjev

Kitajske oblasti zahtevale registracijo kitajskih spletnih strani

več strani - Kitajske oblasti so se odločile še dodatno poseči v svoboščine svojih državljanov. Tako so od vseh spletnih strani (vključno z blogi) na Kitajskem zahtevali takojšnjo registracijo na pristojnem ministrstvu, saj bodo v nasprotnem primeru enostavno ukinjene. Komercialne založnike in oglaševalce v primeru neregistriranja čaka tudi denarna kazen v višini 1 milijon yuanov oz. 120 tisoč ameriških dolarjev.

Ministrstvo za informacijsko industrijo od nekomercialnih lastnikov blogov in spletnih strani zahteva, da morajo obvezno razkriti identiteto osebe, ki odgovarja za vsebino spletne strani. Ministrstvo, ki je za zadnji rok registracije postavilo 30. junij, je sporočilo, da je trenutno registriranih že okoli 74 % kitajskih...

65 komentarjev

Spamhaus bo čistil Kitajsko

Slashdot - Kot poročajo na Slashdotu, se je Kitajska tako dolgo izogibala reševanju problemov s spamom, da je sedaj skoraj prepozno.

Tako bo kitajskim oblastem in ponudnikom dostopa sedaj na pomoč priskočil Spamhaus, ki naj bi razbil omrežja, ki se ukvarjajo s pošiljanjem neželene pošte. Glede na število prebivalcev in računalnikov zna ta ukrep imeti učinke tudi na globalni ravni. Še klik.

1 komentar

Google se ne da

The Register - Kot ste verjetno že zasledili (če niste, pomeni, da ne berete novic na Slo-techu), je kitajska vlada v paniki pred tem, da bi ljudje izvedeli kaj preveč o tem, kaj se dogaja izven Kitajske, blokirala veliko tujih strani.

Na spisku je se našel tudi Google, saj naj bi preko svojih proxy strežnikov omogočal dostop do nekaterih "prepovedanih" strani, poleg tega naj bi bil po mnenju kitajskih uradnikov idealen za iskanje pornografije (hm, očitno imajo izkušnje).

Ker pa tudi uredniki Googla niso neumni in vedo, da so tudi nekateri Kitajci odvisni od informacij, ki jih dobijo na njihovi strani, so začeli iskati poti, kako to neumnost kitajske vlade preprečiti. Tudi s pogovori s sámo vlado. Lepo, da se še kdo upira ostankom komunizma.

0 komentarjev

Uspehi BSA

CNet - V Sloveniji kar nekako tarnamo nad nesposobnostjo oz. neučinkovitostjo BSA, organizacije, ki preganja krištelje avtorskih pravic na področju programske opreme.

Zadnji dosežek BSA pa je vsekakor zaprtje strani Warez.at. Stran je obiskovalce usmerjala na 20 drugih strani z nelegalno vsebino. Stran naj bi bila eno pomembnejših evropskih stičišč za spletne gusarje. Klik!

5 komentarjev

themes.org hacked

Slashdot - Tole sploh ni več zabavno. Po tem, ko je shekal spletne strani Sourceforge in Apache, se je isti človek spravil tudi na themes.org. V bistvu ne gre za direkten hack, ampak za sniffanje passwordov pri shekanem ISPju. Defacment naj bi zgledal takole (dobro si oglejte slikco na vrhu :). Themes.org je sicer stran kjer dobite najrazličnejše 'teme' za Linux programje za KDE, GNOME, GTK Windowmaker itd...
Kot, da ne morejo narediti česa koristnejšega in raje vdirati v WTO, svetovno banko ali kaj podobnega :)

6 komentarjev

Čas je za novice

Jaz - Ok, čas je, da krmilo Slo-Techa spet prevzamem jaz (vsaj za ta vikend ). Drugi fantje nekje očitno na veliko uživajo in so novice zadnje, na kar mislijo. Nič hudega, bom pa jaz poskrbel za vas.
Danes bom prav tako objavil rezultate in komentar naših Oskarjev, edino ne morem obljubiti točno kdaj. Verjetno bolj zvečer ali celo ponoči, ker je s tem več dela, kot je izgledalo na prvi pogled.
Jutri ali v ponedeljek pa lahko pričakujete tudi test Kyra proti GeForce2 MXu, ki je že napisan in pripravljen na objavo!

1 komentar