»

Največji Microsoftov polom Bob star 15 let

Microsoft Bob

Slo-Tech - Microsoft je v svoji bogati 35-letni zgodovini (obletnico bomo praznovali v nedeljo, tako da naše novice berite tudi takrat) uspel izdati nekaj izvrstnih izdelkov, a tudi precej polomij. Windows Millennium, Windows Vista, MSN Music, ročne ure MSN Smart Watch in legendarni modri zaslon smrti na uradni predstavitvi Windows 98 si vsi zaslužijo svoje maline, a spektakularnemu polomu Boba, ki je izšel pred 15 leti in umrl le leto pozneje, ne sežejo niti do kolen.

V Windows 3.1 smo se med programi gibali s Program Managerjem, ki ni bil nikakršen estetski presežek, a je svojo nalogo za tisti čas opravljal zadovoljivo. Pestile so ga le pripombe uporabnikov, da je za tehnologije nevešče...

77 komentarjev

Kvantni računalniki počasi postajajo resničnost

Wired News - Znanstvenikom v Avstraliji je uspelo upočasniti laserski curek in ga ujeti v kristalu. Hitrosti svetlobe v mediju so tako upočasnili na le nekaj sto metrov na sekundo, kar jim sedaj omogoča, da svetlobo shranijo in jo po potrebi prikličejo. Svetlobo so upočasnili s silikatnim kristalom, ki so ga oplemenitili z zelo redkim elementom, prazeodim-om. Kako trik deluje si preberite tukaj .

Mogoče bodo naši pravnuki nekoč igrali Duke Nukem forever na kvantnih računalnikih. [>:D]

21 komentarjev

FBI prenehal uporabljati Carnivore

Security Focus Online - FBI je te dni poskrbel za svojevrstno presenečenje, saj je iz dokumentov, ki so jih posredovali EPIC-u (poročilo za leto 2002 ter poročilo za leto 2003) razvidno, da FBI od leta 2002 dalje ne uporablja več sistema za nadzor interneta Carnivore.

Seveda pa je vsakršno veselje odveč - FBI za nadzor interneta uporablja neko drugo programsko opremo. O njej in njenem delovanju zaenkrat ni znanega še nič, razen tega, da gre za neko komercialno programsko opremo, ki pa je seveda ni mogoče kupiti na prostem trgu.

Na podlagi FOIA zakona je FBI EPIC-u posredoval tudi delne podatke o številu primerov nadzora interneta. FBI lahko po 216. sekciji PATRIOT Act-a beleži prometne podatke (tim. "pen register" nadzor) brez sodne odredbe, za nadzor vsebine komunikacij (internetnega prometa) pa je potrebna sodna odredba.

V letu 2002 je tako FBI brez sodne odredbe beležil prometne podatke v treh primerih, v letu 2003 pa je bilo teh primerov šest. Trajanje teh preiskav je bilo do 60 dni, razen v...

16 komentarjev

Heker, ki je imel dostop do elektronske pošte ameriške tajne službe

Security Focus Online - SecurityFocus je objavil zanimivo zgodbo o hekerju, ki je uspel vdreti v računalniške sisteme podjetja T-Mobile. 21-letni Nicolas Jacobsen je z vdorom pridobil dostop do 16,3 milijona uporabniških računov in gesel, fotografij, ki so jih uporabniki snemali s svojimi mobilnimi telefoni (med njimi so tudi znana imena iz Hollywooda, kot npr. Demi Moore, Ashton Kutcher, Nicole Richie in Paris Hilton), predsem pa je dobil dostop do elektronske pošte ameriške tajne službe U.S. Secret Service.

Hekerja, ki se je v omrežju predstavljal z imenoma Ethics in Anonyman so ujeli v okviru operacije Firewall, preiskovalcem tajne službe pa je v zameno za svobodo pomagal informator, ki je sicer administrator spletne strani Shadowcrew.

Zgodba se je pričela razpletati, ko je informator tajne službe na IRC-u naletel na nekoga z imenom Myth, ki mu je ponudil zaupne dokumente ameriške tajne službe, med drugim tudi sporazum o sodelovanju pri preganjanju kriminala z Rusko Federacijo. Myth je vedel tudi za...

32 komentarjev

Varnostne luknje v Mozilli

Slashdot - SecurityFocus je izdal opozorilo o treh varnostnih luknjah v Mozilli. Zaenkrat je popravljena še samo ena.

Prva omogoča ponarejevanje izvora strani ali datoteke in se pojavlja Mozilli in Firefoxu. Pri drugi lahko zli osebek™ povzroči na ciljnem računalniku t.i. "buffer overflow". Je pa ta že popravljena v Mozilli 1.7.5 in Firefoxu 1.0. Zadnja pa se dotika načina, kako Firefox in Thunderbird shranjujeta svoje datoteke. Namreč v primeru, da na računalniku obstaja več uporabniških načinov, lahko te datoteke vidi kdorkoli in to uporabi za morebitne zlorabe.

Upajmo da bodo te luknje pregovorno hitro popravljene.

18 komentarjev

Varnost v sistemih Windows

SecurityFocus Online - Če vas je v lanski ali letošnji zimi obiskal kakšen računalniški virus, ste se gotovo spraševali, kako vaš sistem kar se da dobro zaščititi. Kljub dejstvu, da vam hekerji verjetno ne bodo storili kaj hudega, pa vam bodo zato veliko raje škodovali razni krekerji, virusi in otroci z rastočim egom.

Da do tega ne bi prišlo, se je Scott Granneman iz SecurityFocus odločil, da bo poskusil svoje izkušnje v učiteljevanju prenesti tudi v računalništvo in navadnim uporabnikom s pomočjo preprostega kviza pokazati, kako naj poskrbijo za varnost svojega računalnika. Če ste tudi sami v dvomih, ali ste ustrezno zaščiteni, pa le kliknite sem.

27 komentarjev

007: Pravica do hekanja

SecurityFocus Online - Joj, kaj dela denar v povezavi z Američani, korporacijami in seveda -- denarjem. Howard Berman, predstavnik holivuda, namreč pripravlja predlog zakona, po katerem bodo imetniki stvarnih pravic (natančneje, imetniki avtorskih pravic) v primeru "utemeljenega suma" lahko vdrli v osumljen računalnik, ki naj bi imel nelegalne kopije česarkoli zaščitenega pač. Pri tem vdiralec seveda ne sme kakorkoli ohromiti računala (virus).

Kaj to pomeni? Ja, kot je avtor članka lepo razložil na SecurityFocus Online-u, bo to meni dovoljevalo legalno vdrtje v FBIjev sistem, ker bom utemeljeno sumil, da so obiskali mojo spletno stran, kjer sem imel (zaščitene) fotografije iz morja. Kakopak, morda so jih ukradli, jojmene, morda pa so se celo obdržale v "browser cacheu"! Hitro jih pohekam ter zaščitim svoje interese, ko pa bom brskal po njihovih datotekah ter jih prenesel na svoje računalo, da bom sploh videl, kaj predstavljajo, pa bo FBI dobil utemeljen razlog, da mene heka nazaj.

Seveda tukaj govorimo o...

5 komentarjev

Še korak bliže kvantni kriptografiji

Security Focus Online - Do sedaj so se s pošiljanjem fotonov med dvema točkama "igrali" le v za to narejenih laboratorijih. Sodeč po članku na SecurityFocus je to sedaj stvar preteklosti, saj so ključ poslali 67 kilometrov daleč po optičnem kablu. To je, pravijo, le prvi korak, saj nameravajo tehnologijo implementirati tudi v satelitske ter radijske naprave. Težava naj bi se pokazala v ločevanju zrna od plev, saj je iz okolice, močno nasičene s "slabimi" signali, težko izločiti prave fotone. Sicer je pa to še en velik korak do popolne varnosti. Alice in Bob si bosta končno lahko delila svoje najintimnejše misli...

1 komentar

Ask Goo-ves

Newsfactor - "Ask Jeeves" in Google sta najavila $100 MIO vreden posel, po katerem bo Google skrbel za dobavo rezultatov plačljivega dela butlerjevih storitev. Na tem mestu bo nasledil znanca iz sodišč, Overture. Klik!

Očitno pa je, da v svetu interneta vrednost plačljivih (kvalitetnih) razultatov poizvedbnarašča. No, s sorazmernim porastom 'neuporabnih' strani je to razumljivo, saj je včasih s preprostimi iskalnimi tehnikami skoraj nemogoče ločiti zrn od plev, sam 'Ask Jeeves' pa je v zadnjem letu zabeležil 40 % porast plačljivih zahtevkov.

0 komentarjev

Kvantna računala vedno bližje

New Scientist - Sicer nisem kvantni fizik in nikakršen znalec, toda tole je tudi zame zelo zanimivo.

Erwin Altewischer in njegova ekipa na univerzi Leiden na Norveškem so ugotovili, da kvantno povezani fotoni v parih lahko prehajajo tudi skozi kovino, ne da bi pri tem bila povezava prekinjena in brez ločitve fotonov. Še pred kratkim časom so mislili, da se povezava pri prehodu prekine in da so vezi veliko bolj šibke kot so se izkazale kasneje.

Pare fotonov so pošiljali skozi tanko plast zlata. To zlato je bilo dovolj debelo, da skozi ni prepuščalo svetlobe. Imelo je luknje velikosti 200 nanometrov, kar je premalo za valovno razliko svetlobe. Kako so potem fotoni "gradniki svetlobe" lahko šli skozi boste vprašali? Ko je fotonski par zadel ob zlato so se proizvedli plazmoni, ki so se lahko stisnili skozi luknjice in na drug strani zopet ojačali in oddali fotone, ki pa so bili na začudenje in veselje znanstvenikov še vedno povezani. Kaj jim to odkritje pomeni verjetno še dolgo ne bomo izvedeli, vemo...

7 komentarjev