» »

FBI prenehal uporabljati Carnivore

FBI prenehal uporabljati Carnivore

Security Focus Online - FBI je te dni poskrbel za svojevrstno presenečenje, saj je iz dokumentov, ki so jih posredovali EPIC-u (poročilo za leto 2002 ter poročilo za leto 2003) razvidno, da FBI od leta 2002 dalje ne uporablja več sistema za nadzor interneta Carnivore.

Seveda pa je vsakršno veselje odveč - FBI za nadzor interneta uporablja neko drugo programsko opremo. O njej in njenem delovanju zaenkrat ni znanega še nič, razen tega, da gre za neko komercialno programsko opremo, ki pa je seveda ni mogoče kupiti na prostem trgu.

Na podlagi FOIA zakona je FBI EPIC-u posredoval tudi delne podatke o številu primerov nadzora interneta. FBI lahko po 216. sekciji PATRIOT Act-a beleži prometne podatke (tim. "pen register" nadzor) brez sodne odredbe, za nadzor vsebine komunikacij (internetnega prometa) pa je potrebna sodna odredba.

V letu 2002 je tako FBI brez sodne odredbe beležil prometne podatke v treh primerih, v letu 2003 pa je bilo teh primerov šest. Trajanje teh preiskav je bilo do 60 dni, razen v enem primeru, kjer je nadzor potekal več kot 8 mesecev (od 10. januarja do 26. avgusta 2002). Nadzor prometnih podatkov se je izvajal v primerih goljufivih e-poštnih sporočil, prodaje prepovedanih substanc, posredovanju gradiv za podporo terorizmu, obscenih in nadlegovalskih telefonskih klicev ter izsiljevanju, požigu in širjenju navodil za izdelavo uničevalnih naprav.

Pri nadzoru internetnega prometa s sodno odredbo pa je bil FBI precej bolj skop z informacijami. Sporočili so le, da so v letu 2002 imeli dva taka primera, v letu 2003 pa ravno tako dva primera. Bolj konkretnih podatkov o tem pa FBI ni želel dati, saj naj bi šlo za "občutljive preiskave".

Če se komu zdi, da je primerov nadzora interneta v ZDA sumljivo malo, ni to nič nenavadnega. Podatki, ki jih je posredoval FBI se nanašajo zgolj na tiste primere, kjer je FBI uporabil svojo lastno prisluškovalno opremo, pri čemer pa so izpuščeni primeri, ki so zaobsegali vohunstvo in mednarodni terorizem. Prav tako so na voljo samo podatki za FBI, ne pa tudi za ostale agencije, pa tudi ne primeri, ko so ponudniki dostopa do interneta (po ukazu FBI) izvajali nadzor z lastno opremo.

Več informacij je na voljo v članku v SecurityFocus ali na EPIC Carnivore strani.

16 komentarjev

iration ::

Seveda pa je vsakršno veselje odveč

Nadzor prometnih podatkov se je izvajal v primerih goljufivih e-poštnih sporočil, prodaje prepovedanih substanc, posredovanju gradiv za podporo terorizmu, obscenih in nadlegovalskih telefonskih klicev ter iziljevanju, požigu in širjenju navodil za izdelavo uničevalnih naprav.

S čim od naštetega se ukvarjaš ti, da ti Carnivore narobe hodi?
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

thramos ::

pri čemer pa so izpuščeni primeri, ki so zaobsegali vohunstvo in mednarodni terorizem.

Mogoče s tem?

BigWhale ::

Kaj pa vi skrivate, ko date pismo v kuverto?

OwcA ::

Skrivamo? Predvsem se tako manj zmečka in še prostor za znamko ter naslov je zagotovljen. ;)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

Tilen ::

BigWhale, lol :D
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Gavran ::

Iration: ali ti verjameš vsemu, kar napišejo piarovci???

jarre ::

Torej ga je nadomestil kak program z lepšim imenom in predvsem boljšim algoritmom za iskanje...

B-D_ ::

Random email account generiran na enem free providerju v vedno drugi državi 3. sveta, not copypejstan pgp encrypted message in v messagu zakodiran zraven še naslov skrivnega random mejl naslova kamor naj pristane odgovor na to sporočilo. Obe osebi do maila dostopata preko proxya in seveda vedno drugega nezaščitenega wifi omrežja najdenega s pomočjo wardrivinga. Niti pod razno nimajo agenti šans tako zaščiteno diskusijo izslediti. :P

Tic ::

B-D_: Pa te mamo.
persona civitas ;>

BigWhale ::

Owca, pa napisi dopisnico! Ne pa neprozorno kuverto! Pa zakaj imamo ljudje rolete in zavese... Zato, da je tema al kaj skrivamo? Zakaj imajo javni sekreti vrata? Zakaj je sploh prislo, do izuma kljucavnice?

poweroff ::

iration: S čim od naštetega se ukvarjaš ti, da ti Carnivore narobe hodi? .... pri čemer pa so izpuščeni primeri, ki so zaobsegali vohunstvo in mednarodni terorizem. -- Mogoče s tem?

Natanko s tem. Uporabljam svojo pravico za dostop do informacij javnega značaja za dostop do podatkov o npr. tem koliko prisluhov izvaja policija. Kar je seveda neke vrste vohunstvo, čeprav je zakon na moji strani.
Ker imam te podatke namen javno objaviti gre celo za neke vrste terorizem. Ker včasih javno kritiziram Busha, gre celo za resen terorizem.

Da ne govorimo o temu, da je očitno bilo treba kupiti drag Carnivore za to, da so potem opravili 9 pen register in 4 običajne nadzore. Človek se vpraša o učinkovitosti porabe davkoplačevalskega denarja. Ampak to očitno ni pomembno, kajne? Represivni organi denar vedno trošijo povsem optimalno...
sudo poweroff

poweroff ::

iration: Seveda pa je vsakršno veselje odveč - si si prebral revizijo Carnivora na DoJ? Le preberi si, našli so številne napake v softweru. Torej je tudi Departmen of Justice ugotovilo, da je Carnovore sporen.
sudo poweroff

IceBreakr ::

B_D-: tebe bodo prej prek kakšne bejbike najdl ;)
IceBreakr

iration ::

Nov sistem bo vsekakor manj luknjičav in bolj učinkovit, tako da tudi sodišče ne bo imeli nič proti njemu. Drugače pa naj te kar nič preveč ne skrbi, zakaj se porablja Ameriški denar, je stanje v Evropi bolj resno in napovedi so še slabše.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Gandalfar ::

Valda ce se zgledujemo po USA

Jst ::

Matr ima Carnivore grd uporabniški vmesnik. Kot da bi jaz formo frmMain delal. hehehe
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nekaj statistik o nadzoru v ZDA

Oddelek: Novice / Zasebnost
53197 (2833) poweroff
»

Ali bo CIA nadzorovala IRC?

Oddelek: Novice / Zasebnost
282339 (2339) poweroff
»

Carnivore v Sloveniji?

Oddelek: Novice / Zasebnost
403706 (3706) CaqKa
»

Zlivanje vseh baz podatkov za Velikega Brata

Oddelek: Novice / Zasebnost
152934 (2934) rasta

Več podobnih tem