»

Apple toži Nokio

CNet - Oktobra je Nokia vložila tožbo proti Applu, ker naj bi ta kršil patente povezane s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih. V Nokii so dejali, da je Apple eno izmed peščice podjetij, ki Nokiinih patentov ni licencirala za nadaljnjo uporabo, medtem ko je večina to storila. Apple je ta petek vrnil udarec in Nokio obtožil (PDF) kopiranja tehnologije iz iPhona. Finskemu velikanu očitajo kršitev 13 patentov, poleg tega pa dodajajo, da so licenčnine, ki jih terja Nokia, nepravične, nerazumne in diskriminatorne. Nokio tako obtožujejo kršenja kopice patentov, med drugim metod za procesiranje v realnem času, uporabe drsnika (scrolling), prevajanja dokumentov, povečevanja (scaling) in obračanja (rotation) na zaslonih, občutljivih na dotik. Zaradi tega zahtevajo odškodnino, povračilo sodnih stroškov in završbo prvotne tožbe.

28 komentarjev

HTML5 brez enotnega kodeka za <video> in <audio>

bit-tech.net - Ena izmed glavnih oglaševanih prednosti pravkar predstavljenega Firefoxa 3.5 je podpora <video> in <audio> oznakam, ki bi podpirale zvočne in video vsebine brez potrebe po dodatkih, kot je Adobe Flash. A zataknilo se je pri izbiri kodeka, s katerim bi bile vsebine zakodirane in za katerega bi bil v brskalnike vgrajen dekoder. W3C konzorcij je namesto bolj popularnih MP3 in h.264 izbral OGG Vorbis za zvočne in OGG Theora za slikovne zapise, ker sta oba za uporabo na voljo brez licenčnin, kar pa ne velja za konkurenta MP3 in h.264. A kot ponavadi se vsi vpleteni niso mogli zediniti pri tej odločitvi, saj Apple v QuickTime, ki ga uporablja za predvajanje multimedijskih vsebin v Safariju, ni želel vključiti podpore za OGG Theoro zaradi pomanjkanja strojnega pospeševanja in negotovosti okrog patentov.

Po drugi strani Mozilla in Opera nočeta niti slišati o podpori h.264 zaradi oderuških licenčnin. Google je sicer v Chrome vključil obe možnosti, tako OGG Theoro kot h.264, a tega zaradi...

40 komentarjev

Ali je iTunes ogrožen?

BBC - Ameriški odbor za licenčnine (Copyright Royalty Board) bo na današnji seji obravnaval zahtevo založnikov po zvišanju licenčnine za skladbe v digitalni obliki iz 9 na 15 dolarskih centov. Podpredsednik Applovega oddelka za razvoj spletne prodajalne iTunes Eddy Cue je že aprila lani odbor opozoril, da bi kakršno koli zvišanje licenčnin resno povečalo možnosti za obratovanje prodajalne z izgubo. Dodal je še, da je Apple v tem poslu zaradi dobička, zato bi v primeru uresničitve takšnega scenarija prodajalno iTunes zaprli.



Če kdo verjame, da bo Steve Jobs tokrat izgubil bitko, se je zelo verjetno zmotil.

13 komentarjev

MPAA, RIAA in sedaj še BSA!

CNet - Poleg glasbene in filmske industrije se je na P2P omrežja spravila še IT industrija. Bolj konkretno BSA.

Po njihovih besedah naj bi industrija programske opreme izgubila 29 milijard dolarjev zaradi P2P omrežij. Številka, ki je kar dvakrat večja kot je bila lani.

V članku, ki ga je objavil CNet, se najbolj pritozujejo nad Azijo, Afriko in Rusijo.

Izguba ali neustvarjeni dobiček? Razlika je, vsaj večini, več kot očitna. Vsekakor je pa vedno dobro, da se krivca poišče na sosedovem in ne na domačem dvorišču.

8 komentarjev

KPIG pod rušo

BayArea - Pod težo licenčnin, ki jih zahtevajo glasbeni založniki, je kolnil "prvi" spletni komercialni radio, KPIG. Po njihovih besedah naj bi bile zahtevane licenčnine (3.000 USD mesečno) kar trikratne onim, ki naj bi jih bili pripravljeni oz. sposobni plačevati, prihodkov pa naj bi ne imeli sploh. KPIG-u naj bi sledilo še več tovrstnih postaj. Flop. Mar bi si umislili Gorenjca za poslovodjo, ne pa didžeja!

0 komentarjev

JPEG patent

Slashdot - Podjetje Forgent Networks je objavilo, da si lasti patent na JPEG kompresijo in da je trenutno v fazi kontaktiranja proizvjalcev digitalnih fotoaparatov, programerskih hiš in nasploh vseh podjetiji ki v svojih produktih uporabljajo format zapisa JPEG. Kontaktirajo jih seveda zaradi licenčnin.
Toda to jim zelo verjetno ne bo uspelo kajti obstajajo določene varovalke v patentnem pravu, ki preprečujejo take zlorabe. Vseeno pa mora biti "zanimivo" biti v koži njihovnega predstavnika za odnose z javnostjo.

Seveda je ta novica ponovno dvignila vprašanje o odprtih "patent-free" formatih, za katere ni potrebno plačevati licenčnine in so možne alternative JPEG-u.

Projekt DjVuLibre je ena od možnih alternativ. Druga možnost pa je prihajajoči JPEG2000 standard. Sicer pa sem med /. komentarji zasledil tegale, v katerem avtor predstavlja zanimive alternativne strani, ki so popolnoma graphic free, ampak vseeno izpadejo izredno vredu. Vmes je tudi ascii nadomestilo za flash animacije....

1 komentar

Pingvini gredo v eter

Linux Today - 1. januarja 2002 bo začel oddajati (oziroma streamati) LinuxRadio. Vsako uro bodo bile na sporedu novice iz sveta Linuxa in Open sourcea. Poleg tega bodo vrteli 'raznorazno open source' glasbo, torej takšno, pri kateri avtorji (ali RIAA) ne pretepejo vseh in vsakogar, ki jo zavrti. Več preberite tule. Odprti so za vse predloge...
Slo-tech radio? Hmmm... Zakaj pa ne. Tudi Kiberpipa razmišlja o nečem podobnem, morda pa stvar sploh ni utopična.

9 komentarjev

Online glasba

Yahoo News - Pisali smo že o MusicNet-u, projektu podjetij AOL, Bertelsmann, EMI ter RealNetworks, ki bo ponujal glasbo preko Interneta na podlagi naročniškega sistema. Prav tako bodo ponujala online glasbo še nekatera druga podjetja.
Tako bodo ponujali online plačljivo glasbo tudi na Yahoo! portalu, saj se je Yahoo! pridružil projektu Duet (projekt podjetij Vivendi Universal in Sony Music Entertainment).
Tudi MTV bo ponujala online glasbo in sicer kot neke vrste spletni radio.
MSN pa bo ponujal na MSN Music glasbo v web radio formatu na podlagi naročninskega sistema.
Ta podjetja želijo izkoristiti praznino, ki jo bo verjetno pustil Napster, saj se le-temu ne pišejo dobri časi. Vseeno pa je potrošniško obnašanje nekaj, kar je zelo težko spremeniti, in potrošniki smo postali z pojavom Napsterja in podobnih programov razvajeni, da dobimo glasbo preko spleta zastonj. Kako bodo ti projekti s plačljivo glasbo uspeli, je torej še negotovo. ...

3 komentarji