»

Amazon najavil pretočen igričarski servis Luna, kroglaste zvočnike Echo in hišnega drona s kamero

novi Echo Dot Kids

Slo-Tech - Na svoji jesenski hardverski predstavitvi so pri Amazonu oznanili nekatere pričakovane naprave in storitve, kot je lasten pretočni servis za igranje iger in nove izvedenke pametnih zvočnikov ter routerjev; pa tudi kakšno nenavadnost, kot je majhen leteči dron za varovanje notranjih prostorov.

Jesenski čas pred zimsko prodajno norijo ima za lastno tiskovko rezerviran tudi Amazon. Lanska je bila osredotočena predvsem okoli tlačenja Alexe v vse mogoče reči, letošnja pa je bila malce bolj raznolika. V prvi vrsti zaradi najave pretočnega igričarskega servisa Luna, s katerim se Amazon na temelju svoje močne hrbtenice v oblaku AWS spušča v neposreden boj z Googlovo Stadio, Microsoftovim xCloudom in drugimi. Luna bo znala igre pretakati na PCje, mace, Fire TV in tudi iOS. Slednje je še posebej zanimivo, ker je Apple v začetku septembra posodobil pravilnik App Stora na način, ki močno ovira aplikacije za streamanje iger. V Amazonu so se temu elegantno izognili tako, da Lune na iPhonih ne...

11 komentarjev

Prišla Tukwila

Itanium 2

vir: Wikipedia
HotHardware - Čeprav je Intelov Itanium na prvi pogled kot izgubljena ovca družine, ne gre zanikati dejstva, da je tehnološko nadvse napreden. Merilo bodo najnovejši Itaniumi serije 9300, prvi procesorji z jedrom Tukwila, dvignil še mnogo višje. V primerjavi s predhodnikom ima dvakrat več procesorskih jeder (štiri), ki lahko vsako s pomočjo Hyper-Threadinga obdeluje dve niti hkrati, torej osem na procesor. S štiri-procesorskim sistemom namenjenim Nehalemom EX si deli tudi kar nekaj lastnosti, kot je uporaba DDR3 pomnilnika in povezovalnih vodil QPI. Štirijedrniki bodo z do 30 MB predpomnilnika naravnost ogromni, saj bodo sestavljeni iz prek dveh milijard tranzistorjev. Temu bo pripomogla tudi izdelava v zastarelem proizvodnem procesu - zgolj 65 nm. Tukwilin...

33 komentarjev

Amazon odpira knjigarne iz opek in malte

Sun-Times - Amazon bo z interneta stopil tudi v resnično življenje na ulicah v mestih, pravi Sunday Times. Lastniki nepremičnin v Veliki Britaniji so namreč izklepetali, da je ameriški gigant začel poizvedovati, kje bi lahko kupili ali najeli kakšne prave trgovine, iz opeke in malte torej. Poteza je zanimiva, saj veriga Borders zapira nekatere svoje knjigarne v Veliki Britaniji prav zaradi internetne konkurence.

V času dot-com balončka na prelomu tisočletja se je zdelo, da bo internet brutalno pokončal časopise, knjige, knjigarne in kar večino opečnatih trgovin, sedaj pa se je Amazon odločil za vzvraten pristop. In ni prvi, saj je nekaj podobnega že storil Lastminute.com. Amazon se odziva na želje kupcev, ki vedno pogosteje želijo blago naročiti prek spleta, nato pa ga iti poiskat v trgovino sami, saj jim lovljenje dostavljavcev preseda (kdo bi jim zameril). Britanska spletna veleblagovnica Argos pravi, da kupci skorajda petino prek interneta kupljenih stvari prevzamejo sami, v predbožični...

4 komentarji

nVidia Fermi

Fermi kot Tesla

Slo-Tech - nVidiin CEO, Jen-Hsun Huang, je na grafični konferenci GPU Technology Conference v San Joseju predstavil popolnoma novo arhitekturo, na osnovi katere bodo zgrajena jedra s kodnim imenom GT300. Mnoge govorice so se izkazale za resnične, saj bo GT300 močno spremenjen glede na svoje predhodnike, ki so bazirali na jedru G80. V 40 nm jedru bo kar 3 milijarde tranzistorjev (skoraj pol več od ATIjevega RV870), ki večino novosti prinašajo za trg, ki grafične kartice uporablja za preračunavanje podatkov. Na to lepo kaže predvsem podpora ECC pomnilniku, ki je zahteva v superračunalniških in strežniških vodah, kamor očitno nVidia želi prodreti. Samo jedro bo vsebovalo 512 CUDA jeder, ki so...

39 komentarjev

30 GB poštni predal

AnandTech - 30gigs je s svojim novim poštnim predalom Googlu vrgel rokavico, saj je več kot deset krat večji od GMaila. Na prvi pogled je 30gigs zelo podoben GMailu, saj je prav tako (sicer še globoko) v Beta stadiju, storitve pa lahko uporabljate le s pomočjo povabila.



30gigs ima namen v prihodnosti razširiti svojo storitev na kar 50 gigabajtov, morda celo na osupljivih 100. Pred spamom bodo uporabnike varovali s pomočjo GD2 podpisa, ponujajo pa tudi zelo zanimivo ter še bolj uporabno funkcijo. Pošto lahko namreč pošiljate preko kateregakoli naslova, ki ga že imate, vse skupaj pa poteka kar prek 30gigs vmesnika.

Novico so omenili tudi na Neowin.net ter Anandtechu.

31 komentarjev

Terratec pravi nič več grafičnih kartic

X-Bit Labs - Nemški Terratec, podjetje, ki je pri nas bolj znano po kvalitetnih zvočnih karticah, se je odločil, da bo zapustil trg grafičnih kartic s tem, ko bo prenehal pakirati Mystify grafične kartice. Kot razloga za to navajajo prenasičenost grafičnega trga in posledično majhen doprinos k prihodkom in dobičku podjetja.

Terratec je vstopil na grafični trg septembra 2002, ko je ponudil GeForce 4 Ti4200/4600 in MX pod blagovno znamko Mystify, naslednje leto pa je začel proizvajati tudi Mystify kartice na ATI-jevih Radeonih. Sedaj ko so se umaknili s tega trga, se pri Terratecu nameravajo posvetiti zvočnim karticam in ostali avdioopremi. Več o tem.

0 komentarjev

Novellove delnice poskočile

Linux.com - Kot smo že poročali, je Novellovemu nakupu podjetja podjetja Ximian, znanega predvsem po nadgrajevanju drugega najbolj priljubljenega namiznega okolja za Linux, včeraj sledil še prevzem drugega največjega distributerja Linuxa, nemškega podjetja SuSE. Novellove delnice so tako postale še posebej zanimive, kar dokazuje ogromno povpraševanje po njih, ki je bilo kar 13-krat večje od običajnega! Poleg tega pa je cena delnice narasla za kar 21,2 %. Klik!

2 komentarja

Linux prihranil Amazonu miljone

100si - Na pogovorih s Securities in Exchange Commissionom, je Amazon zatrdil, da so uspeli znižati stroške, ki so povezani s tehnologijo za približno 25%, iz $71 miljonov na $54 miljonov dolarjev. Znižanje stroškov pa je bilo pripisano predvsem Amazonovi selitvi na na Linuxu postavljeno tehnološko platformo, ki uporablja cenejšo infrastrukturo, kot tudi vsesplošnemu znižanju cen pri podatkovnih in telekomunikacijskih storitvah zaradi prevelikih zmogljivosti na trgu. Klik!

1 komentar

Amazon bo prodajal tudi PC-je

The Register - Iz Amazon.com-a so oznanili, da bodo začeli prodajati tudi osebne računalnike. Za to potezo so se odločili, da bi končno zlezli iz rdečih številk ob koncu tega leta.
Osebne računalnike bodo začeli prodajati jeseni, čeprav natančnega datuma niso izdali. Znano še tudi ni, natančno katere proizvode in od katerih proizvajalcev bodo prodajali. Produkte pa bodo kupcem poslali direktno prodajalci.

0 komentarjev