»

Z davkom nad legalizacijo P2P

Slashdot - V Kanadi se je izpod peresa kanadskih glasbenikov pojavil predlog za uvedbo sistema, po katerem bi vsakemu uporabniku interneta zaračunali 5 kanadskih dolarjev za prenos glasbe z uporabo omrežij P2P (seveda v nekomericalne namene), posledično pa bi tovrstno početje postalo povsem legalno. S tem naj bi zadostili tako potrošnikom kot tudi glasbeni industriji. Sistem bi beležil, katero glasbo uporabniki prenašajo in bi torej tudi nagradil avtorje glede na popularnost, hkrati pa bi omogočal transparentnost in nadzor.

Zaradi samega razmerja med legalno in nelegalno prenešeno glasbo (v kanadskem primeru je samo 2% glasbe prenešeno legalno) bi tako končni zaslužki dosegli ali presegli raven, ki jo dosegajo danes, poleg tega pa bi legalne trgovine (iTunes, Amazon, itd.) prisilili v razvoj dodatnih storitev, ki bi potrošnikom prinašale nekaj več za njihov denar. Če namreč internetne glasbene prodajalne zagotavljajo varnost in kakovost, P2P omrežja pridobijo svojo privlačnost na...

45 komentarjev

Glasbena industrija toži LimeWire

CNet - Nekoliko opogumljeni zaradi 115 milijonskega plačila Kazaa-e, so Sony BMG, Virgin Records in Warner Bros, na okrožnem sodišču v New Yorku, vložili tožbo zoper LimeWire. Za vsako skladbo, ki se izmenjuje preko LimeWire P2P omrežja, zahtevajo 150.000 dolarjev.

Seveda so MPAA, RIAA in BSA našli tudi nove načine borbe. PPL - Product Placement je tržna poteza marketinških oddelkov, da promovirajo svoje izdelke v svetu filma, glasbe, iger in ostalih medijih. Recimo Nike, v prvem Terminatorju, ali BMW v James Bondih (zadnji spet promovira "pravi Bondovski avto": Aston Martin).

Enake metode so se spomnili tudi omenjene organizacije, ki se borijo proti izmenjavi datotek na internetu in piratiziranju. V zadnji Hollywoodski (ne)uspešnici Miami Vice, dobri fantje enačijo drogo in piratizirano programje.

11 komentarjev

Američani za FastTrack, Evropejci vsakega po malem

The Register - Nedavna študija o uporabi P2P aplikacij v Zahodni Evropi in v Ameriki, ki jo je opravilo podjetje Sandvine, kaže, da je v Združenih državah še vedno najbolj priljubljeno omrežje za P2P izmenjavo datotek FastTrack, ki ima kar 76 odstotni delež med vsemi P2P omrežji.

Evropejci zanimivo ne uporabljajo zgolj enega omrežja v tako veliki meri, saj naprimer Nemci najčešče uporabljajo eDonkey in sorodne kliente, ki predstavljajo 52 odstotkov P2P prometa, FastTrack pa je šele na drugem mestu s 44 odstotki. Zgovoren je tudi podatek, da po ocenah študije v Evropi kar 60 do 70 odstotkov vsega internetnega prometa predstavljajo P2P programi. Več o tem.

11 komentarjev

Do 3 leta zaporne kazni za P2P uporabnike

Slashdot - Na CNET so izvohali novo nevarnost za uporabnike P2P omrežij. Bill Clinton je namreč leta 1997 podpisal zakon proti elektronski kraji -- No Electronic Theft ali kar NET z okrajšavo. Za kaj torej gre v tem zakonu? Zakon predvideva kazni do $250.000 ter zaporno kazen do treh (3) let! Koga se tiče ta zakon? Kogarkoli, ki daje v skupno rabo karkoli, kar je avtorsko zaščitenega. Zadostuje že ena sama MP3 datoteka in lahko vas začno preganjati.

Zaenkrat še niso obtožili nikogar, toda RIAA že grozi, da bodo kmalu poskrbeli za prve zapornike, ki se bodo v zaporu znašli zaradi uporabe Kazze.

Zaenkrat samo v Ameriki, toda nikoli se ne ve. Celoten članek!

23 komentarjev

Kontaminacija P2P omrežja

Ars Technica - Heh, česa vsega se založniki ne spomnijo, ko poskušajo zajezit izmenjavo datotek po internetu. Njihova najnovejša metoda je zalivanje (floodanje) P2P omrežja z zanič verzijami pesmi, 'spoofi'. Te vsebujejo ali tišino ali 30 sekundne cikle. Ideja za tem je seveda ta, da bo Janez potem, ko bo z interneta naložil že par zanič verzij, brž tekel v bližnjo trgovino in izkašljal 3 Prešerne za najnovejši kos plastike, ki ga je založba izvrgla.

25 komentarjev

P2P anti-spam vtičnik za Outlook

SiOL - Danes sem na SiOLovi domači strani zapazil zanimivo novičko. Neki friki so se namreč odločili lastnosti P2P omrežji izrabiti za boj proti spamu (masovnemu pošiljanju elektronske pošte proti želji prejemnika) in tako smo dobili prvi P2P vtičnik za Outlook2000/XP. Vsak uporabnik ima namreč možnost določiti pošiljatelja za spammerja in ga s tem dodati na seznam teh zlobnih ljudi. To počnejo seveda tudi ostali uporabniki vtičnika in tako gradijo veliko bazo podatkov neželenih elektronskih naslovov. Pa kaj bi klobasali, najbolje je da si zadevo preberete sami in naložite dotični vtičnik. Če seveda sploh še uporabljate Outlook [:D].

3 komentarji

Vgradnja Playstationa v PC

Afrotechmods - Ja, tudi to se da. Samo res, česa vsega se folk ne spomni. Nek očka (če to res je) je naredil svojemu sinu veliko uslugo. Ker je imel sinček zlomljeno nogo in je težko šepal od računala do PSXa (ja valda!:\ ), se je oče enostavno odločil, da bo ta dva igralna pripomočka enostavno združil v eno škatlo. Pridni oče je imel kar precej dela, toda nastala je res mojstrovina. Slike povejo več kot 100 besed, zato: Še povezava: tukaj.

2 komentarja