»

Življenje in delo v CERN-u

CNet - Po zagonu velikega hadronskega trkalnika je v soj žarometov spet priletel CERN, fiziki in črne luknje, zato je na spletu spet več debat o njih. Na CNet so opravili zanimiv intervju z doktorjem Paulom Jacksonom s stanfordske univerze, ki trenutno živi in dela v CERN-u za eksperiment Atlas.

Poleg klasičnih vprašanj za fizikalno nepodkovano občinstvo, kot so ta o črnih luknjah, ki jih bojda proizvaja CERN in nas utegnejo požreti, o potovanju skozi čas, avtor nekaj časa posveti tudi nekoliko manj klišejskim. Na primer kaj bi se zgodilo s človekom, ki bi se postavil na pot curka protonov (to se je v Sovjetski zvezi že zgodilo), katere igre igrajo in, za nas najbolj zanimivo, katere...

2 komentarja

Počasi se daleč pride (in več naredi)

Stanford - "Multitasking" oziroma opravljanje več opravil naenkrat, ki je močno razširjen med mlajšimi generacijami, kljub odločnemu zatrjevanju nekaterih posameznikov, ki ga redno prakticirajo, da so z opravljanjem večih opravil hkrati bolj produktivni, produktivnost kvečjemu znižuje, ugotavlja najnovejša študija raziskovalcev iz Stanfordske univerze.

V svoji študiji so se Stanfordski raziskovalci na začetku odločili ugotoviti, kaj je tisti čudežni dar, zaradi katerega bi naj določeni ljudje bili sposobni hkrati obdelati več virov informacij.

A bolj kot so iskali, bolj so ugotavljali da dejansko ti ljudje nimajo nobene prednosti pred vrstniki oziroma se v primerjavi z le-temi veliko slabše odnesejo tako na področju pomnenja (prikazovali so jim zaporedja črk in dlje kot je poskus trajal, slabši so bili rezultati), opazovanja razlik (prikazovali so jim modre in rdeče trikotnike, pri čemer so morali ignorirati modre trikotnike in določiti, ali sta se položaja rdečih trikotnikov spremenila) in...

24 komentarjev

Dell zanika visoka vračila netbookov s prednaloženim Linuxom

Ubuntu Netbook Remix 9.10

Slo-Tech - Po tem, ko se je Microsoft v začetku leta pohvalil, da na 96% netbookov teče operacijski sistem Windows ter dodal, da naj bi razočarani uporabniki pogosteje (celo štiri do petkrat) vračali netbooke s prednaloženim operacijskim sistemom Linux, pa Dell pravi da razlik med vračanjem netbookov z operacijskima sistema Linux in Windows ne opažajo.

Priznavajo sicer, da ima Linux na netbookih še nekaj težav - npr. s trajanjem baterije, glavna težava pa je premajhno poznavanje prednosti Linuxa s strani uporabnikov. Povedano drugače: "Naš oglaševalski proračun, skupaj z oglaševalskim proračunom Ubuntuja in Red Hata ne dosega niti napake pri zaokroževanju Microsoftovega oglaševalskega proračuna.", je izjavil Joe Brockmeier iz Della.

Bo pa Ubuntu 9.10 prinesel tudi...

105 komentarjev

Ministrstvo za domovinsko varnost vlaga v varnost odprtokodnih projektov

Schneier.com - Kot poroča Schneier ameriško Ministrstvo za domovinsko varnost ameriški državni denar vlaga tudi v splošno koristne stvari.

V okviru projekta Open Source Hardening Project so namreč marca 2006 vložili 300.000 USD v plačujejo za varnostna testiranja odprtokodne programske opreme in odpravo najdenih napak. Pregled in odpravo izvajata podjetje Coverity ter Stanfordska univerza.

Od leta 2006 so pomagali odpraviti že 7826 varnostnih ranljivosti v 250 odprtokodnih projektih, preiskane pa je bilo okrog 50 milijonov vrstic kode.

Podjetje Coverity se poleg odprtokodnih projektov ukvarja tudi z iskanjem in odpravo napak v zaprtokodnih projektih.

9 komentarjev

Playstation 3 degradiran, bo Sony to preživel?

The inquirer - Včeraj smo poročali, da bodo predvidene frekvence procesorja v PS3 nižje, kot pa so bile sprva načrtovane. Sonyju pa kot kaže ne gre najbolje tudi na drugih področjih. Lansko leto so se ubadali z Rootkit-om, letos z eksplozivnimi baterijami za prenosnike. Hkrati so se popolnoma umaknili iz tržišča plazem, ter na dveh pomembnih tržiščih, ZDA in Japonski, še iz področja računalniških LCD monitorjev. Glede na vse skupaj ne čudi, da se Wired sprašuje: "Ali lahko PS3 reši Sony?"

Srce PS3 bo vsekakor pomagalo pri raziskavah raka, Alzheimerjeve in ostalih bolezni. Na Stanfordski univerzi so se njihov procesor odločili uporabiti v okviru projekta raziskav proteinov z imenom Folding@home.

39 komentarjev