»

Navezo Yahoo-Microsoft potrdile EU, ZDA

CNet - Microsoft in Yahoo bosta lahko dokončala postopke za sklenitev partnerstva, saj je včeraj Evropska komisija prižgala zeleno luč sodelovanju podjetij, medtem ko je ameriško pravosodno ministrstvo svoj pristanek objavilo že pred tem. Dogovor je bil podpisan julija 2009, ko sta se podjetji domenili, kako bosta sodelovali. Ideje o združitvi (oziroma Microsoftovemu prevzemu) so odpisali, tako da so se odločili le za tesno sodelovanje na področju iskanja po spletu in oglaševanja.

Bing in Yahoo bosta dobila nov, enoten iskalni algoritem še letos, ali najkasneje leta 2011, če bi bila implementacija v božični nakupovalni sezoni moteča za uporabnike. Poleg tega bodo v istem času združili in...

10 komentarjev

Microsoft pod ameriško lupo še do leta 2011

Ars Technica - Leta 2002 je Microsoft v poravnavi v primeru zaradi izkoriščanja monopolnega položaja v ZDA sprejel tudi določilo, da mu bodo ameriški regulatorji nekaj časa gledali pod prste. Razlog naj bi bil preprečiti, da bi Microsoft šikaniral sestavljavce računalnikov, ki ponujajo tudi alternativne sisteme, in pa zagotavljati ustrezno dokumentacijo in združljivost knjižic API. Prvotno je bil določen datum konca nadzora za november 2007, a so ga nato podaljšali do novembra 2009, ker Microsoft ni dostavil vse zahtevane dokumentacije.

Tokrat je ameriško pravosodno ministrstvo vložilo še eno zahtevo za podaljšanje roka, to pot za 18 mesecev oz. do maja 2011, s čimer bi dali Microsoftu dodaten čas za dokončanje dokumentacije. Microsoft je privolil v zahtevo, jo pa mora odobriti še sodnica. V prvotnem sporazumu je bilo podaljšanje nadzora omenjeno kot mogoče, a je bilo jasno zapisano, da zgolj prihajajoča nova verzija Windows ne more biti razlog za to. Ministrstvo za pravosodje sedaj zatrjuje, da...

33 komentarjev

Bomo morali pred obiskom ZDA opraviti elektronsko prijavo našega obiska?

ComputerWorld - Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost razmišlja o uvedbi obvezne elektronske prijave, ki bi jo vsaj 48 ur pred vstopom v ZDA morali opraviti obiskovalci iz držav, ki sodelujejo v programu visa waiver. Takšna prijava bi bila dopolnitev programu ATS (Automated Targeting System), ki vsakemu obiskovalcu dodeli stopnjo tveganja, ki naj bi jo le ta pomenil za ZDA. Prijava sicer ne bi bila obvezna ob vsakem obisku, ampak naj bi veljala za daljše časovno obdobje. Glavni razlog za uvedbo takšnega sistema naj bi bilo veliko število islamskih skrajnežev, ki po ameriških navedbah potujejo s potnimi listi evropskih držav.

Sistem elektronske prijave bo verjetno moral še skozi kongresno proceduro, vendar bi znala biti le ta - v skladu z ameriško paranoično politiko boja proti terorizmu - hitra in brez večjih zapletov. Urad bo pred tem sicer pripravil še posebno študijo, v kateri bodo preučili način uporabe, pravico do dostopa ter rok hrambe tako pridobljenih podatkov.


Več o tem na:

21 komentarjev

DDoS po naročilu, naročnik med najbolj zaželene po kriterijih FBI

Security Focus Online - Jay Echouafni, direktor ponudnika satelitske televizije, je najel crackerje iz računalniškega podzemlja, da so konkurenčne ponudnike onesposobili z DDoS napadom. Tako je Echozafni, ki je že bil priprt, a mu je po plačani varščini celo uspelo oblasti prepričati, da so mu vrnile potni list ter dovolile potovati po in zunaj ZDA, sedaj na begu. Z DDoS napadom je konkurenci povzročil za celih 2 milijona dolarjev škode.

Tako je FBI prilil olja na ogenj, ki ga podžiga vrhovni tožilec Ashcroft s svojo akcijo "Web Snare".


19 komentarjev

Strežniki Indymedie vrnjeni

Slashdot - Slashdot poroča, da so ameriški pravosodni organi obvestili predstavnika podjetja Rackspace, da bodo zaplenjene strežnike vrnili. Še vedno pa ni uradno jasno, kdo je strežnike zaplenil in zakaj.

Prvo preverjanje je sicer pokazalo, da so vrnjeni trdi diski originalni (da torej niso zamenjani z drugimi), kljub temu pa jih bodo tehniki Indymedie obravnavali kot "kompromitirane", saj niso prepričani, da nanje niso bili naloženi kakšni čudni programi. Spletne strani Indymedie bodo zato dostopne z manjšo zamudo.

3 komentarji

Ali kopiranje baze lahko le-to poškoduje?

Slashdot - Lahko -- vsaj takega mnenja je ameriško pravosodno ministrstvo.

Nekdo je namreč na podlagi FOIA (Freedom of Information Act; pri nas imamo podoben Zakon o dostopu do informacij javnega značaja) zahteval javno objavo seznama tujih lobistov, ameriško pravosodno ministrstvo pa je javno objavo zavrnilo z obrazložitvijo, da bi ta zahteva lahko povzročila sesutje in pogubno izgubo podatkov iz baze.

Na Slahsdotu zato ugotavljajo, da kopiranje po mnenju ameriške vlade lahko poškoduje bazo podatkov.

Vprašanje je torej, kako sploh narediti varnostno kopijo baze ...

7 komentarjev

Zlivanje vseh baz podatkov za Velikega Brata

Wired News - Dober mesec po terorističnih napadih 11. septembra, je ameriški kongres brez vsakršne resne razprave sprejel USA Patriot Act. Zakon določa, da lahko policija brez sodnega naloga zahteva vpogled v različne osebne podatke in upravljalcu zbirke prepove, da bi oškodovano osebo o tem obvestil.

V petek pa so sprejeli še dodatek - FBI namreč lahko zahteva tudi vpogled v finančne transakcije, v novem zakonu, ki je bil sprejet v petek pa so finančne inštitucije definirali tako široko, da lahko po novem FBI zahteva (in tudi dobi) podatke od zavarovalnic, nepremičninskih agencij, pošte, potovalnih agencij, kazinojev, zastavljalnic, ponudnikov dostopa do interneta, izposojevalnic avtomobilov in vseh ostalih podjetih, "katerih denarne transakcije imajo visoko uporabnost v preiskovanju kriminala". Po novem bodo torej FBI-ju izključno na podlagi tim. pisma o nacionalni varnosti (national security letter - NSL), dostopni praktično vsi podatki o državljanih iz državnih in zasebnih baz, kar seveda...

15 komentarjev

Vladajočim vrnimo milo za žajfo!

Slashdot - Ameriški projekt z imenom Total Information Awareness (TIA) naj bi skupaj zbral vse mogoče podatkovne zbirke o ljudeh in iz njih izdelal 'mega zbirko', v kateri bo mogoče najti vse in pridno 'profilirati' potencialno nevarne občane.

Šef kontroverznega projekta, John Poindexter, je na lastni koži občutil kaj pomeni biti sprofiliran. Potem, ko je nek novinar objavil njegove osnovne podatke, so se hekerji odločili, da bodo izbrskali še več o njem in s tem pokazali, kako je življenje pod tujim očesom neprijetno. Tako so objavili njegove telefonske številke, satelitsko sliko njegove hiše, našli razne kartoteke itd.

Kmalu za tem so bile s spletne strani odstranjene vse biografije 'šefov' TIA, ampak k sreči je tu priskočil na pomoč Google cache :)

Kako že pravijo Angleži, fight fire with fire?

3 komentarji

Big Brother is coming?

eon.si - Eon.si poroča, da naj bi ameriški pravosodni minister John Ashcroft - ki zagovarja poostren nadzor nad vsemi tujci, ki prihajajo v ZDA - zagovarjal jemanje prstnih odtisov, fotografiranje in preverjanje preteklosti turistov, poslovnežev in drugih obiskovalcev ZDA, ko le-ti pridejo na mejo.

Ameriški liberalci, ki so proti tej ideji že protestirali, so prepričani, da se FBI ne bo omejil le na terorizem, ampak da obstaja nevarnost da bi zbirali podatke tudi o drugih zadevah. Recimo o ljudeh, ki nasprotujejo politiki ZDA ali NATU, lahko pa bi stvar zavila tudi v kakšno indutrijsko špijonažo.

Vprašanje je tudi kako je takšna zadeva sploh tehnično izvedljiva, a kljub vsemu ne smemo pozabiti da je Evropska unija na Nizozemskem letališču Shiphold poizkusno uvedla prepoznavo oseb s pomočjo skeniranja mrežnice.

4 komentarji