»

Hrošč v konfiguraciji X strežnika omogoča odklepanje brez gesla

Slo-Tech - Francoski bloger "Gu1" je prijavil zoprno napako v konfiguraciji X strežnika verzije 1.11 ali več, ki omogoča odklep zaklenjenega zaslona (xscreensaver) s pritiskom na tipke ctrl-alt-* (zvezdica na numeričnem delu tipkovnice), brez poznavanja gesla od trenutnega ali korenskega uporabnika.

Napaka potrjeno deluje na Fedori 16, unstable različici Debiana, Arch Linux, Gentooja oz. praktično na vseh distribucijah, ki uporabljajo sveže paketke. Trenutni (11.10 Oneiric) in prihajajoči (12.04 Precise) Ubuntu sicer ostajata na 1.10, in tudi mi napake nismo uspeli reproducirati na tem sistemu. 1.11 je sicer izšla lani konec avgusta.

Gu1 je še malo povohljal...

53 komentarjev

Prioni kužni tudi po zraku

Wired News - O prionih, ki jih poznamo le 30 let, izvemo vsake toliko časa kaj novega. Lani smo obširno pisali o ugotovitvah, da nanje evolucija deluje prav tako kakor na bakterije ali viruse, čeprav niso živi. Sedaj pa so znanstveniki iz Tübingena in Züricha ugotovili, da se je s prioni moč okužiti tudi po zraku.

Kot poročajo v članku Aerosols Transmit Prions to Immunocompetent and Immunodeficient Mice, ki je bil objavljen v reviji PLoS Pathogens, so miši izpostavljali...

8 komentarjev

Avtor Ctrl+Alt+Del zapušča IBM

The Miami Herald - Verjetno ga ni bralca tega portala, ki ne bi poznal učinka sočasnega pritiska na tipke Ctrl, Alt in Delete. Kretenj za doseg teh treh tipk smo se navadili predvsem v prvi polovici 90. let, ko so bili komercialni Unixi še, milo rečeno, svinjsko dragi, odprtokodne alternative z Linuxom na čelu še globoko v plenicah, OS/2 nas nekako nikoli ni povsem prepričal, tako da nam je ostal samo še DOS z vsemi svojimi "posladki".


Avtorstvo te magične kombinacije tipk pripisujemo Davidu Bradleyu, ki velja tudi za enega "očetov" osebnega računalnika, bolj znanega pod kratico PC. Poleg tega očitno pozna tudi pregovor, da je skromnost lepa čednost, saj je na proslavljanju 20. obletnice omenjenega računalnika pred že skoraj dvema letoma in pol pripomnil, da je za "popularnost" njegove "iznajdbe" (ki naj bi mu vzela le 5 minut njegovega življenja) bolj od njega zaslužen Bill Gates. Kaže pa, da se je po več kot 28 letih naveličal službe pri IBM, saj je s koncem januarja dal odpoved. Ker pa je pri 55...

6 komentarjev

Duron, ki se spominja svojih korenin

Overclockers.ru - Overclockers.ru, ljudje ki so nam prvi pokazali kako navijati Durone in spremeniti Radeona 9500 v 9700, znova orjejo ledino. Tokrat so svojo pozornost vnovič namenili Duronom. Ako morda ne veste, je edino kar te ločuje od njihovih "čistokrvnih" bratcev odsotnost 192 KB drugonivojskega predpomnilnika.

V nekaterih primerih pa je razlika precej bolj banalna in se jo da strniti v pojem "nepovezan L2 mostiček". Kako je to mogoče, porečete. Iz preprostega razloga. AMDju se bolj splača, da izdeluje vsa jedra po istem proizvodnem procesu in jih nato, glede na povpraševanje, pohablja. Ni pa temu vedno tako. Nekateri Duroni so očitno zbirk, ki mu ves predpomnilnik ne deluje pravilno in so bili zato...

14 komentarjev

DirectX 9 zamuja

The inquirer - Kot kaže Microsoft še nekaj časa ne bo lansiral težko pričakovanega DirectX 9. Kot poroča The Inquirer, je trenutno že na voljo različica Beta 2, ki pa ima kar precej "pravnih" omejitev, zato mnogi z njo ne morejo početi ravno kar jim srce poželi, ATi pa prav tako ne more ponuditi DX 9 gonilnikov za svoje Radeone 9700. In kdaj naj bi bila končna različica nared? Po predvidevanjih najbrž novembra, vendar pa to ne pomeni, da bodo lahko izbranci že v naslednjih mesecih lahko uživali v vseh dobrotah, ki jih prinaša dolgo pričakovani API. Ker se mora igričarska industrija privaditi na nove funkcije, lahko naslove, ki bodo izkoriščali funkcije prej omenjenega API-ja, pričakujemo šele okrog božiča leta 2003. Sicer pa naj bi Microsoft že spomladi izdal DirectX 9.1.

1 komentar

The-Cad v prenovi (težavah)?

The-Ctrl-Alt-Del - The-Ctrl-Alt-Del.com je stran, ki jo je nekoč skoraj vsakodnevno obiskoval vsak, ki so ga je zanimale zadnje novice v računalništvu, zadnji izdani gonilniki, najnovejše verzije raznih programov itd.

Sčasoma pa je tudi to mrežno postajo doletela enaka usoda, kot že mnoge podobne pred njo. Njen blišč je pričel slabeti, vsebina zvodenela, začetni zanos je upadel... Razni vdori in prevzemi www naslova so pripeljali d tega, da je danes stran le še bleda senca nekdanje. Na strani se je pojavila novica, ki napoveduje, da bo stran v kratkem zaprla svoja vrata.

Napovedujejo sicer prenovo, in poskus, vrniti se na stara pota slave v novi preobleki, vendar šele čez čas. Osebno se bojim, da iz tega ne bo kaj dosti, čeprav jim privoščim srečo.
Še enkrat se je pokazalo, da obdržati vsebino in obisk takšnih strani ni mačji kašelj... zato živel Slo-Tech! [;)]

0 komentarjev

Intervju z Micronom

Temple of Technology - Micron je trenutno res ena izmed najbolj zanimivih firm, saj so nekako na čelu trenutne "DDR revolucije". Z masovno proizvodnjo pomnilnika so že začeli, prav tako pa razvijajo več čipovij. O teh stvareh so jih povprašali na Temple of Technology, Micronove odgovore pa so strnili v srednje zanimiv intervju... S samimi vprašanji ni nič narobe, toda Micronov predstavnik si očitno ni vzel veliko časa za odgovore...

0 komentarjev