»

Primerjava dveh koalicijskih pogodb

SDS - oblak besed

Slo-Tech - V soboto smo dobili novega mandatarja, s čimer so pri SDS tudi izdali svojo koalicijsko pogodbo. Svojo različico pogodbe so razkrili tudi pri LZJ-PS. Ker je danes lahko že vsak blogger raziskovalni novinar, se vprašajmo, kaj lahko naredi računalničar s takšnimi dokumenti.

Dokumenta sta seveda čudno skenirana PDF-ja, kar se sicer lepo prikaže na iPadu, ni pa najbolj všeč računalnikom. Zatorej poženete čez PDF vaš najljubšo programsko opremo za optično prepoznavo besedila in se znajdete z besedilom pogodbe. Obširna besedila je vedno zanimivo prikazati kot oblak besed. Dokumentoma odstranimo najbolj pogoste besede, ki ne dodajo informacije v dokument, kot so "koalicija" in "Slovenija".


Besedilne datoteke pa je mogoče tudi...

98 komentarjev

Boljša čitljivost uničuje trajno uskladiščenje prebranega

Wired Blog - Razvoj pisav, računalniških zaslonov, bralnikov e-knjig in podobnega gre že dlje časa v smer večje berljivosti. Toda to ni nujno koristno, v svojem blogu in nastopu na BBC-ju pojasnjuje bloger o nevroznanosti Jonah Lehrer. Prav lahkotnost, s katero zaznavamo lepo oblikovane črke, našim možganom signalizira, da besedilo ni zelo pomembno, zato si zapomnimo manj.

Stanislas Dahene s pariškega College de France se ukvarja z nevroanatomijo branja. Pravi, da obstojita dve različni poti zaznavanja, osmišljanja in skladiščenja podatkov, pridobljenih iz besedila. Ventralna pot se uporabi, ko beremo besedilo iz znanih besed. Takrat v trenutku zaznave že poiščemo informacijo o njenem pomenu, ne da bi o tem posebej razmišljali. Tovrstno branje je hitro, tekoče in nezahtevno.

...

15 komentarjev

Usoda igre Half Life 2 še ni znana

več strani - Kot smo že poročali, so pretekli teden pri Valvu doživeli neljub dogodek, ko se je na spletu nekako znašel del izvorne kode prihajajočega Half Lifea 2. Ker ima Murphy vedno prav, se je na spletu znašel ravno eden izmed ključnih delov igre, kar bi omogočilo izdelovanje boljših goljufij in modov za igro, pa še česa bolj nevarnega. Na spletu se pojavljajo namigovanja, da se bo tako izid igre prestavil v prihodnost, ker bodo pri Valvu omenjeni del spisali na novo, in da bomo igro ugledali šele prihodnjega aprila. Uradnih informacij na spletu skorajda ni, zato pa je toliko več špekulacij. Klik!

6 komentarjev

ATi podaljšal pogodbo z Intelom

ATI - Kanadsko podjetje ATi je včeraj objavilo, da je podaljšalo pogodbo s gigantom vsega, kar je čip, Intelom. V podaljašni pogodbi pa si je ATi pridobil tudi licenco za izdelovanje integrirane grafike na Intelovih najnovejših vezjih, ki podpirajo prednje vodilo na 800 MHz. Eden izmed vodilnih mož pri Intelu je izjavil, da bo ta pogodba koristila tudi njihovim strankam, saj jim bo prinesla nove razsežnosti ter možnosti v razvijanju ter konfiguriranju njihovih Pentium 4 sistemov. Podobnih misli so tudi pri ATIju. Klik!

6 komentarjev

Kaj so že polprevodniki?

HowStuffWorks - Polprevodniki so srce računalniških čipov ter tranzistorjev in so tako vgrajeni v praktično vse, kar poganja elektrika (torej tudi naša računala). Pa poznate njihove naloge ter sestavo? Na HowStuffWorks so spisali poučen članek, katerega ogled priporočam vsem Slo-Techarjem, saj je v njem razložen pomen, uporaba, skratka vse o polprevodnikih. Še vedno mislite, da so v Silicijevi dolini rudniki silicija?

6 komentarjev

Okroglizirajmo™ notranjost računala!

The Tech Zone - Dokaj zanimiv članek si lahko preberete na The Tech Zone, saj so se spopadli s težavo, kako narediti vse kable v računalniku, tudi tiste od napajalnika, okrogle. Proces naj vam ne bi vzel več od urice vašega predragocenega časa ter naj bi bil, sodeč po temu, kako lepo bo naše računalo po dokončanju modifikacije, relativno poceni. Vsi interesenti hitro na branje, za spodbujanje izločanja iz žlez slinavk, pa še slikica.

8 komentarjev

SVLA: Marxove (in naših računal) mokre sanje.

The Register - Bralec, ko nameščaš neko programje, kolikokrat pritisneš navidezno izboklino "Next"? No, in pri katerih se najdlje zamudiš? Izbiri lokacije na disku? CCC, slabo. Veš, vmes se ti ponavadi prikaže eno dooooolgo besedilo, ki sliši na kunštno ime EULA. Pogodba za končnega uporabnika je tam in predvideva, da jo vedno prebereš po dolgem in počez, ter da se z njo celo strinjaš. No, kaj pa, če se ti ta pogodba ne prikaže, ampak se ti prikaže neko drugo, tebi bolj všečno besedilo, pa ga notri niso vstavili avtorji programa? Še bolje: kaj, če bi bilo to besedilo bolj kot samim programerjem všeč tudi tebi?

Yep, rešitev obstaja. Sicer (še) nisem pravnik, tako da o tem ne morem soditi, vendar se je na spletu znašel hecen substitut, imenovan "SOFTWARE VENDOR LICENSE AGREEMENT" (SVLA). Kaj to je in ako bi ga rad imel namesto stare pogodbe, pa si poglej tukaj!

1 komentar

V koš z EULA

Vnunet - EULA ali 'Pogodba za končnega uporabnika' je standardni spremljevalec neštetih programskih paketov. Če želite najbolj 'opazen' primer: v vseh Microsoftovih škatlah je tak zanikrn list papirja z veliko malega teksta, ki z malim tekstom veleva, da morate ves mali tekst prebrat.

Ena spornejših točk EULA pa je verjetno omejitev pri prodaji: kupcu avtorsko zaščitenega izdelka namreč ne dovoljuje preprodaje slednjega (torej, kupiš nek izdelek, nato pa ga ne uporabljaš več, in bi ga rad prodal). Se pa to zna spremeniti - Klik!

6 komentarjev

Intel se je opekel z Rambusom

The inquirer - Mogoče se še kdo izmed vas spomni, kako je Intel obešal na veliki zvon novico, da je podpisal pogodbo s podjetjem Rambus, ki naj bi ponujalo izjemno zmogljiv pomnilnik. Kasneje se je izkazalo, da je pomnilnik zmogljiv samo na papirju, pri takratnih Pentium3 procesorjih, pa se je izkazal za ne preveč neučinkovitega. To je bil prvi hud udarec za Intel. Drugi udarec je sledil s ploščami, ki so bazirale na naboru i820 in so podpirale pomnilnik Rambus, preko posebnih konverterjev pa smo lahko uporabili tudi pomnilnik SDRAM. Plošče so se izkazale za zelo problematične, saj so nabori i820 bili preveč hroščati, Intel pa se je s temi nabori še dodatno osmešil. Kasneje je moral Intel celo vpoklicati nazaj vse prodane plošče na i820, kar pa gotovo ni bilo poceni. Po nekaj brezplodnih letih, si je pomnilnik Rambus ustvaril topel domek na platformi Pentium4, kjer so se končno pokazale njegove prave lastnosti, saj je bil P4 v osnovi zasnovan za ta tip pomnilnika. Kljub dobrim rezultatom, pa se...

2 komentarja