»

Hubble že kdovekolikič vstaja od mrtvih?

Hubble na delovnem mestu

vir: NASA
NASA - Nasin vesoljski teleskop Hubble, ki je pred dvema tednoma zaradi okvare prešel v varni način delovanja, bo kot kaže kmalu spet popravljen in nared za raziskovanje vesolja. V začetku oktobra je namreč odpovedal eden od treh žiroskopov, ki pomagajo pri usmerjanju teleskopa. Dogodek je bil pričakovan, saj je žiroskop že leto dni kazal vse znake, da se bliža koncu svoje življenjske dobe. Da je v primeru okvare na voljo redundanca, so sicer na krovu Hubbla trije pari teh naprav. V vsakem od parov je po en starejši in po en novejši model, slednji so zasnovani tako, da je njihova pričakovana doba precej daljša od tiste pri starejših primerkih.

Trenutno je stanje tako, da so sodelovanje odpovedali vsi trije starejši žiroskopi...

16 komentarjev

Pokemon Go nadgrajen

Independent - Potem ko je Pokemon Go takoj po svoji izdaji podrl vse rekorde v številu prenosov in aktivnih uporabnikov, smo danes dočakali prvo resno nadgradnjo.

Nadgradnja uradno prinaša nekaj manjših grafičnih popravkov ter precej odpravljenih napak.


Dejansko pa je nadgradnja prinesla ukinitev dosedaj napol nedelujoče funkcionalnosti za ugotavljanje razdalje do divjih pokemonov, ki je najbolj zagretim uporabnikom omogočala lov s pomočjo triangulacije ter ukinitev načina za varčevanje z baterijo.

Glede na prve odzive uporabnikov nadgradnja občasno izgublja podatke in tako nekateri uporabniki izgubljajo težko prislužen napredek v igro.

Kot posledica nadgradnje so danes prenehali delovati zunanji servisi, ki so do danes...

21 komentarjev

Hubble posnel najstarejši opaženi objekt v vesolju

Slo-Tech - Vesoljski teleskop Hubble je posnel najbolj oddaljeno galaksijo doslej, in sicer GN-z11, ki jo najdemo pri rdečem premiku 11,1, torej je stara 13,4 milijarde let. Rdeči premik je posledica Dopplerjevega pojava, ki ga vidimo, ker se galaksije od nas oddaljujejo. To ne pomeni, da živimo v kakšni posebni točki v središču vesolja, od katere vse beži, temveč da se vesolje povečuje z nastajanjem praznega prostora med galaksijami (prazen prostor nastaja vsepovsod, a na kratkih razdaljah gravitacija zaradi dovolj počasnega širjenja uspe zadržati atome in materijo skupaj), ki se torej oddaljujejo druga od druge.

Ko gledamo v vesolje, zremo v preteklost. Čim oddaljenejši je...

23 komentarjev

Hubble star 20 let

Hubble z zabrušeno lečo in z vesoljskimi očali

Slo-Tech - Pred dvajsetimi leti, 24. aprila 1990, je raketoplan Discovery v orbito ponesel vesoljski teleskop Hubble. Delo na vesoljskem teleskopu se je začelo že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, prvotni datum izstrelitve pa je bil predviden za leto 1983. Zapleti pri izdelavi, financiranju in izguba Challengerja so evropsko-ameriški projekt odložili za dolgih sedem let.

Začetek je bil sicer klavrn. Že prvi posnetki, posneti le nekaj tednov po izstrelitvi, so bili nepričakovano neostri. Ugotovili so, da se svetloba iz ene točke razprši na območju ene ločne sekunde namesto na krogu polmera desetinke ločne sekunde. Dopustne variacije pri brušenju zrcala so znašale 10 nanometrov, a je bilo zrcalo namesto tega konstantno za 2,2 mikrometra premalo ukrivljeno. Zaradi sferične aberacije, ki...

7 komentarjev

Prve slike z nadgrajenega Hubbla

Zvezdna smrt v planetarni meglici NGC 6302

vir: NASA
Slashdot - Misija STS-125, ki je v vesolje letela letošnjega maja, je izvedla na vesoljskem teleskopu Hubble zadnji remont. Hubblu so z raketoplanom Atlantis dostavili dva nova instrumenta, in sicer Cosmic Origins Spectrograph in Wide Field Camera 3, poleg tega pa so zamenjali nekaj drugih senzorjev in opravili redna vzdrževalna dela, tako da bo Hubble deloval brez dodatnih posegov do leta 2014. NASA je včeraj objavila prve posnetke, ki jih je posnel nadgrajeni Hubble. Med drugim so posneli NGC 6302, meglico Carina, Štefanov kvintet,...

33 komentarjev

SMS sporočila dražja kot prenos podatkov iz Hubbla

Hubble

vir: Slashdot
Slashdot - Da so SMS sporočila drag način prenosa informacij, je precej očitno iz cenikov naših telefonskih operaterjev - da pa so najmanj trikrat dražja, kot je prenos podatkov iz vesoljskega teleskopa Hubble, pa bo verjetno dalo misliti tudi najbolj zagrizenim uporabnikom le-teh.



Nigel Bannister iz Univerze v Leicester-ju je opravil naslednje preproste računske operacije - glede na to, da ima lahko SMS sporočilo 160 znakov, kar zavzame 140 bajtov (uporablja se namreč samo 7 bitov za en bajt), bi za prenos enega megabajta podatkov potrebovali 7490 SMS sporočil, kar bi nas pri slovenskih operaterjih stalo nekje med 300 in 400 evrov (odvisno od izbire paketa), v Angliji pa...

45 komentarjev

Vesolje je staro 13,73 ± 0,12 milijard let!

Slika mikrovalovnega ozadja

vir: Bad Astronomy Blog
Bad Astronomy Blog - Vse najboljše zaté, vse najboljše zateee ... Ne, ne, nismo še tako daleč, da bi praznovali ali z državnim praznikom obeležili rojstni dan celotnega Vesolja. Lahko pa, po pisanju Phila Plaita na blogu badastronomy.com, od zdaj naprej z veliko natančnostjo razpravljamo o njegovi starosti.
Nasina naprava WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe) je bila izdelana z namenom, da z veliko natančnostjo izriše zemljevid Vesolja. Zaznava namreč mikrovalove, ki se širijo že od praktično najbolj oddaljenega vira, ki si ga lahko zamislite: Velikega poka.



Pred nekaj dnevi so objavili prve rezultate, do katerih so prišli s pomočjo podatkov, ki so jih 5 let o vesolju zbirali z WMAP.
  • Starost Vesolja je 13.73 milijard let ± 120 milijonov.
  • Na zgornji sliki si lahko ogledate razlike v temperaturi na...

72 komentarjev

Odpovedala Hubblova primarna kamera

BreitBart - NASA je včeraj sporočila, da je Hubblova primarna kamera prenehala delovati in da ni upanja, da bi lahko popolnoma obnovili njeno funkcionalnost.

Gre se za ACS, to je kamero, ki je bila sposobna opazovati svetlobo, vse od ultravijoličnega do skoraj infrardečega dela spektra. Kot pravijo astronomi, je bil ta instrument daleč najbolj uporabljan med vsemi, ki so nameščeni na teleskopu. Nasini znanstveniki sicer pravijo da bodo nekaj funkcionalnosti kamere lahko obnovili, toda to nikakor ne bo več kot ena tretjina celotne prejšnje funkcionalnosti. Astronomi pravijo, da bodo sicer lahko nadaljevali z opazovanji z uporabo drugih...

21 komentarjev

Zrcalce zrcalce na steni ...

Leseno zrcalo

AnandTech - Anandtech poroča o "zrcalu", kot ga najbrž še niste videli. Sestavlja ga nekaj več kot osemsto lesenih ploščic. Ja, prav ste prebrali, zrcalo iz lesa. Seveda to ne bi bilo možno brez računalniške tehnologije.

Sliko, ki jo zrcalo prikazuje, posname kamera. S pomočjo račualnika jo pretvorijo v primerno velikost in obliko ter ustrezno naravnajo posamezne lesene ploščice s servo...

40 komentarjev

Zamenjava za Hubbla v izdelavi

The Register - V Alabami so se začela dela na novem vesoljskem teleskopu, tokrat poimenovanem po Jamesu Webbu. Projekt sploh ne bo poceni, saj je samo hala, v kateri bodo sestavili zrcalo, stala 1,2 milijona ameriških dolarjev.

Glavno zrcalo bo imelo 6,5 m v premeru in bo sestavljeno iz osemnajstih 1,2 m velikih šestkotnih kosov. Zanimivo je, da bo imelo celotno zrcalo precej manjšo maso od Hubblovega, čeprav slednje meri v premeru samo 2,4 m. Skrivnost je v posebnem načinu obdelave berilija med izdelavo kosov, ki zmanjša maso posameznega kosa kar za 92 %.

Na žalost s podatki o ostalih specifikacijah teleskopa precej skoparijo, znano je le, da bi ga naj izstrelili nekje v letu 2011.

Izvorna novica.

24 komentarjev

Hubble nadgrajen

MSNBC - Najbrž vsi poznate vesoljski teleskop, ki sliši na ime Hubble. Na začetku so z njim sicer imeli probleme - zrcalo ni bilo pravilno pobrušeno, zato so mu morali namestiti 'očala', da so dobili ostre slike našega vesolja.
Sedaj, po več kot 12 letih v vesolju, je bil deležen nove posodobitve - nanj so inštalirali novo kamero, s katero so astronomi dobili še ostrejše, še lepše slike. Ogledate si jih lahko tukaj, celotno zgodbo o nadgradnji Hubbla pa si lahko preberete tukaj.

4 komentarji

Egghead.com shekan

CNet - Jah in kaj potem, porečete? Hja, kdorkoli je že to naredil (hmm, a je Miranpozar spet kaj spil?[:D]) je ukradel njihov 'customer database', v kateri so pač vsi podatki o kupcih, vključno z številko kreditne kartice...Huh, kar precej ljudi bo ta božič zapravljalo več kot sicer[:P]. Celotno zgodbo si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev