»

Intel v Wii 2, Cell odhaja iz PlayStationov

engadget - Čeprav je naslednja generacija konzol oddaljena še nekaj let (za Xbox 360 se npr. naslednika pričakuje okrog leta 2015, čeprav je bilo to sprva načrtovano za ~2010), prvi orisi o strojni zmogljivosti naslednikov zgolj tri leta po predstavitvi trenutnih konzol že bežijo na plano. Zamenjava za Xbox 360 je še popolnoma zavita v temo, medtem ko sta največja tekmeca, Wii in PlayStation 3, že dobila prve informacije o centralnih procesorjih, ki bi jih lahko vsebovala.

Nintendov Wii je brez dvoma v današnjih dneh televizorjev s podporo visoki ločljivosti kot nebogljeno dete, a ga je revolucionaren način igranja dolga tri leta držal v vodstvu oz. vsaj ob boku svojima tekmecema. Pomanjkljivosti svoje konzole se pri Nintendu zavedajo in že pripravljajo naslednika, v nekaterih krogih poimenovanega tudi kot Wii HD. Le-ta naj bi po svežih informacijah uporabljal centralni procesor, izdelan v Intelovih tovarnah. Še več, govori se celo o kombinaciji centralnega in grafičnega procesorja, ki bi...

13 komentarjev

Novi firmware navija PSP

TG Daily - Sony je svojim uporabnikom ponudil novo različico programske opreme za njihovo prenosno konzolo PlayStation Portable. Različica 3.50 prinaša dve ključni novosti: najprej je tu možnost brezžičnega povezovanja z veliko sestro (PlayStation 3), posodobljen pa je bil tudi takt procesorja v žepni izvedenki IgralnePostaje. Po novem tako znaša 333 namesto prejšnjih 266 MHz, razlogi pa niso čisto jasni.

Morda bomo v prihodnosti ugledali nove, naprednejše igre, ki bodo potrebovale višjo frekvenco. Lahko da se je Sony odločil pohitriti napovedano novo verzijo PSP-ja, pa zato enači še staro izdajo, da ne bi uporabniki bili užaljeni, a o vsem skupaj lahko le ugibamo. Zaenkrat je znano le, da bo trajanje baterije zaradi dodatnih 66 MHz pač malce krajše. Posodobitev bo zaenkrat možna le v severni Ameriki.

Izvorna novica.

19 komentarjev

Sony je za PlayStation 3 izbral Blu-ray

The Register - Sony je potrdil, da bo nova in težko pričakovana igralna konzola PlayStation 3 še posebej novodobna tudi na področju prenosnih medijev, saj bodo v svojo napravo vgradilih optično enoto Blu-ray. Trenutno še ni znano, ali bo enota samo za branje ali bo tudi zapisovalec. Verjetno bo nanjo moč spraviti do 50 GB podatkov, saj bo v času izida PlayStation 3 že na voljo nova generacija diskov Blu-ray. Sony se je za novo tehnologijo odločil zato, da bi uporabnikom omogočil visoko kvaliteto video-vsebin.

Žal pa je tehnologija Blu-ray še vedno nezdružljiva s trenutno tehnologijo DVD, zato je vprašanje, ali ne namerava Sony vgraditi celo dodatne enote DVD, ki bi zagotavljala združljivost za nazaj; ne samo za video-posnetke, ampak tudi za igre. Morda pa bodo uporabili enoto z dvema laserjema, ki se bo znala rokovati z obema vrstama optičnih medijev. Klik!

Na novico nas je opozoril CaqKa.

18 komentarjev

PlayStation 3 maja 2005

BBC -

Na britanskem BBC poročajo, da bomo tretjo inkarnacijo plejstejšna dočakali maja prihodnje leto. Če bo šlo vse po sreči, ga bo Sony predstavil v Las Vegasu na E3. Bodite pozorni na besedico predstavil, saj se Sony spretno izmika vprašanju, kdaj ga bomo lahko kupili tudi navadni smrtniki.

Sony seveda lahko le upa, da bo tudi PlayStation 3 požel takšen uspeh kot njegov predhodnik, ki ima že več kot 70 milijonov kupcev. To jim je uspelo, ker so ga poslali na trg pred konkurentoma Microsoftom in Nintendom, ki iste napake ne namerava ponoviti. Nintendov Revolution naj bi bil prav tako nared do maja, gotovo pa bo tudi Microsoft pazil, kdaj bo na trg poslal XboX 2. Več o tem.

7 komentarjev

Spammer na udaru

The Register - Hm, človek bi si mislil, da imajo osebki, ki pošiljajo naokoli reklamno pošto, naslove vseh uporabnikov interneta...a temu očitno ni tako, sodeč po tej novici na The Registerju.

Kratek povzetek: Nominet UK je bil prisiljen izklopiti svojo "WHOIS" storitev, ko je nekdo hotel skopirat vsebino celotne baze, ki vsebuje vse .uk domene. Kdo točno je odgovoren za ta 'podvig', se še ne ve, izvor napada pa naj bi bil izven Anglije, Nominet pa že dela na tem, da bi preprečil nadalnje poskuse kopiranja baze.

Uh, kaj naj še rečem na to ... spammerji postajajo vse bolj vztrajni in če bo šlo tako naprej, bodo reklamna sporočila kaj kmalu pomenila dobršen odstotek internetnega prometa. Upajmo, da se to ne bo zgodilo.

8 komentarjev

Primerjava brskalnikov za Linux

Slashdot - Da ima Linux močno podporo med tako imenovanimi Open Source skupnostih najbrž že veste. Ravno dobra podpora prej omenjenih skupnosti pa botruje vedno večjemu številu programov, ki so namenjeni Linuxu. Izjeme niso niti spletni brskalniki, ki jih je za ta operacijski sistem na voljo kar nekaj. Manjši predogled teh brskalnikov so opravili na tej strani, kjer so si ogledali njihove odlike in slabosti ter poizkušali podati končno sodbo o tem, kateri izmed peterice Opera-Galeon-Konqueror-Netscape-Mozilla je najboljši. Med drugimi so primerjali tudi hitrost nalaganja strani, ki za marsikaterega uporabnika predstavlja pomemben dejavnik, ki kasneje vpliva na izbiro omiljenega browserja.

0 komentarjev

Playstation 3 že (globoko) v pripravah

Slashdot - Čeprav se dobra prodaja PS2 nadaljuje, Sony že pripravlja naslednika, ki se bo "izvirno" imenoval Playstation 3. Za ta podvig so se Sonyjevci odločili predvsem zaradi konzole X-Box, ki ponuja ogromen potencial za prihodnje igre. Zaenkrat o projektu ni znanega veliko, saj Sony skrbno čuva specifikacije. Po poročanju strani Independent, je znano le to, da centralni procesor razvijata podjetji Toshiba in IBM. Da pa čip ne bo ravno kakšen "cheap-shit" pa govori že podatek, da naj bi celoten projekt stal tam okoli 1 milijarde dolarjev. No ja, tudi če bi bile trenutne specifikacije že na voljo, pa to še nebi podalo končne sodbe o tem, kako naj bo končana konzola izgledala, saj se lahko tekom mesecev še marsikaj spremeni. Več tukaj.

1 komentar

Novi modeli GeForce Gojev

Tech Web - V tej novici na Techwebu lahko zasledimo, da bo Nvidila razširila družino GeForce Go mobilnih čipov z dvema novima, Model 100 in Model 200. Novi čipi so predvsem precej manjši (23mm stranica proti sedanji 36mm stranici), zaenkrat pa ni znano veliko več. Poraba električne enrgije bo še vedno znašala 2.8W, iz zmanjševanja velikosti čipov pa lahko sklepamo, da bo Nvidia odstranila T&L enoto ali kakšne cevovode s teksturirnimi enotami. Vse to nakazuje, da je ATIjev Radeon Mobility resnično zadetek v polno in da se Nvidia zaveda, da s tem čipom ne bo mogla tekmovati po performansah ali porabi energije in se jim bo raje zoperstavila za gresivnimi cenami. Vse skupaj pa je zaenkrat le ugibanje in potrebno bo počakati na dodatne informacije.

0 komentarjev