»

Deset let po Melissi

The Register - Pred natančno desetimi leti je ledino na področju virusov, ki se širijo preko priponk v elektronski pošti, zaorala Melissa. Šlo je za preprost makro virus, ki je za delovanje in širjenje izkoriščal Microsoft Word. Ko je uporabnik odprl okuženo datoteko .doc, se je virus naselil v sistem in se poslal prvim 50 osebam v adresarju Microsoft Outlooka. Kakšne pretirane izvirnosti virus pri razmnoževanju ni kazal, saj so se vsa pisma začela z "Here is that document you asked for... don’t show anyone else;-)", kar pa je delovalo izvrstno.

Virus se je širil s svetlobno hitrostjo in 26. marca 1999 preobremenil ogromno e-poštnih strežnikov. Kakšnih posebnih zleh namenov avtor v kodo ni zapisal, saj je virus občasno sicer pokvaril kakšen Wordov dokument, sicer pa ni počel drugega, kakor da se je širil - strežniki pa so klecali drug za drugim. Avtorja so kljub temu kmalu ulovili in obsodili na 20-mesečno zaporno kazen in plačilo 5.000 dolarjev kazni. MessageLabs, ki ga je medtem prevzel...

8 komentarjev

Slovenski geografski podatki na gaeaplus.si

Slo-Tech - Na spletni strani gaeaplus.si je podjetje XLAB pod imenom Gaea+ dalo na voljo orodje za prikazovanje geografskih in še nekaterih drugih podatkov iz različnih virov na območju Slovenije. Tako so poleg osnovnih geodetskih in ortofoto podatkov med drugimi na voljo naprimer katastrski podatki o zemljiščih, trase avtobusnih linij LPP, okoljski in prometni podatki ter nekateri podatki Statističnega urada RS. Zaenkrat je Gaea+ v beta fazi, obeta se še nekaj popravkov in novih funkcij, upamo, da tudi izboljšav v samem uporabniškem vmesniku. Orodje Gaea+ je mogoče vključiti v spletne strani, a žal le z uporabo Jave.
Slovenci smo tako dobili orodje za iskanje krogov na žitnih poljih, prvega pa lahko že odkrijete v Prekmurju.

Več o orodju si lahko v torek 13.1.2009 ogledate na Pipinem odprtem terminu v Kiberpipi.

15 komentarjev

Clocky v trgovinah

Gadget Review - Tisti, ki radi spremljajo novice o različnih bolj in manj praktičnih ter inovativnih izumih, gotovo poznajo Clocky -- budilko s kolesi, ki se vsako jutro odpelje najde novo skrivališče, s čemer poskrbi, da ne zamudite v službo/šolo.Do pred kratkim je šlo zgolj za prototip, a očitno je bila ideja dovolj dobra, da so Clocky-ja obrili, zapakirali v komercialno bolj ustrezno pakiranje in poslali na police trgovin. Na voljo je v nekaj nevpadljivih barvah, zanj pa boste odšteli petdeset dolarjev, pravijo na Gadget Review.

19 komentarjev

Dvajset milijonov šeststo tisoč za internet

Vnunet - Internet uporabljam zgolj za e-maile: se mi bolj splača dvajsetkrat dnevno se povezat na internet za eno samo minutko, ali pa enkrat dnevno za dvajset minut?

Morebiti kdo ni razumel "pasti", t.j. da se pri tem ne plača zgolj za vsako na internetu preživeto minuto, ampak tudi vsak klic in bi v prvem primeru prav lahko naklamfali strošek štiridesetih minut dnevno (kar pa so računovodje pri SiOL-u pred časom odpravili).

Pikolovstvo? Niti ne. Angleški ravnatelj je tako prejel račun za -- reci in plačaj -- 57.000 angleških funtov (tečaj cca. 361 SIT). Interneta v tem času koristili kakopak niso, ker je med montažo novega strežnika prišlo do napake, vsled česar je usmerjevalnik noro poskušal vzpostaviti zvezo z internetom, a vedno neuspešno; klici so bili seveda pravilno zaračunani.

Uporabnikom svetujemo: med nevihtami izklopite električno napajanje računala, ko pa niste na internetu, modem za vsak slučaj ugašajte. Če imate Okna.

p.s.: Leto dni nazaj se je nekaj podobnega storilo meni,...

2 komentarja

Spet brezžična omrežja

PC Stats - Čeprav se morda tega ne zavedate (hm, živite verjetno v Sloveniji), ampak brežična omrežja ali WLANi so na pohodu.

Zadnjič sem sicer pisal, kako naj bi bilo poskrbljeno za varnost, danes pa sem našel članek, ki se spusti v primerjavo mrežne opreme, za vsakega proizvajalca posebej. Članek je relativno dolg, in če ste nestrpni, kaj so ugotovili, potem poglejte sem.

Jaz pa še vedno nisem prepričan, da se sosedov mulc ne bo priključil na mojo 100 Mbit linijo..

1 komentar

ICS -- Interneted Content Sharing?

The Register - Uradno -- ne. Na Registru sem našel članek, iz katerega je razvidno, da naj bi okensko orodje za iskanje po računalu (ter tudi internetu) poskušalo vzpostaviti povezavo z MSjevim strežnikom ter na uporabnikov računalnik celo naložilo nekaj datotek. Po MSjevih besedah naj bi šlo zgolj za rutinsko posodabljanje sistema. Enako pa ne more veljati za dejstvo, da se pošiljajo tudi podatki o tem, kaj uporabnik išče po internetu: tovrstne raziskave znajo biti zelo vredno blago. Klik!

6 komentarjev

EU o patentih

Vnunet - Vsi borci za odpravo patentov, za vas imam dobro novico. Ne, EU ne razmišlja o njih odpravitvi, ampak racionalnejšem koraku. Predlog novega zakona bi odobril patente zgolj in le, kjer ima programska oprema 'dejanski tehnični vpliv na računalnik' in ne odobril tam, kjer bi šlo 'zgolj za del poslovnega procesa'.

Korak je namenjen predvsem v preprečevanje omejevanja konkurence oz. razvoja, kakršen je bil recimo Amazonov patent za nakup z 'enim klikom'. Če bo šlo vse po sreči, bo zakon meso postal nekje čez dve leti. Samo nekako mi ni jasno, v katero skupino bi del patent za hiperpovezavo...

6 komentarjev

Vojna datotečnih sistemov

LinuxPlanet - V grobem rečeno, je datotečni sistem način ter skupek metod, po katerih se datoteke zapisujejo na disku in so po njem urejene. Pri Oknih poznamo sistema FAT(32) ter NTFS, na Linuxu pa malo morje. Za večino novincev je vprašanje o željenem datotečnem sistemu v namestitvenem programu Linux distribucije lahko nemalo moteče, saj medtem ko je uporabnik Oken od 'nižjenivojskih' stvari bolj oddaljen in izoliran, so slednje veliko bližje uporabnikom Linuxa.

Na LinuxPlanet-u sem našel članek, ki poleg kratke zgodovine dodobra razloži predvsem t.i. 'journaling filesystem', datotečne sisteme, ki za preprečevanje napak uporabljajo dnevnik ter Hans Reiserjeve poglede na njih razvoj. No, opisano je sicer bolj strokovno, a še vedno lahko razumljivo. Priporočam :] Klik!

2 komentarja