»

Piratstvo nekoliko drugače

Slo-Tech - Domen Savič je na svojem blogu pred kratkim objavil zanimiv prispevek z naslovom Primer TV Tuba: Piratstvo je v Sloveniji norma?, v katerem opisuje zanimivo prakso POP TV. Gre za oddajo TV TUBA, ki vrti najatraktivnejše videoposnetke s spletnega portala Frendi in Flirt (v lasti 24ur.com), kjer uporabniki lahko objavljajo svoje slike, posnetke ali pišejo blog. Poudarek je seveda na svoje.

Splošni pogoji uporabe portala sicer prepovedujejo kakršnokoli nalaganje vsebin, za katere uporabnik nima ustreznih avtorskih pravic (po domače: ukradenih, piratskih posnetkov in slik), vendar tega nihče ne preverja. Hkrati pa POP TV te posnetke v svoji oddaji TV TUBA javno predvaja.

Domen Savič je zato POP TV prijavil Tržnemu inšpektoratu Republike Slovenije, ki se ukvarja tudi s kršitvami avtorskih pravic, ki pa je podal precej zanimiv odgovor. Po mnenju TIRS namreč za vsebine, ki niso označene z znakom © (torej copyright) POP TV domneva, da je avtor v resnici tisti, ki je vsebino objavil na...

118 komentarjev

Google in Dish združujeta internet s televizijo

The Wall Street Journal - Google in drugi največji ameriški operater satelitske televizije Dish preizkušata novo storitev, poroča The Wall Street Journal, ki bo iskanje po spletu integrirala z iskanjem po TV-kanalih. Ta teče na TV set-top boxih (STB) z nameščenim Androidom.

Google in Dish želita uporabnikom ponuditi lažje iskanje in odkrivanje TV oddaj in vsebin z interneta, kjer je na prvem mestu seveda YouTube. STB bo dobavljal Dish, Google pa bo nanj namestil Android z Google TV. Tako želijo pobrisati ločnico med internetom in televizijo.

Podjetji sta v preteklosti že sodelovali. Pred dvema letoma sta zasnovali avtomatski sistem za nakup, prodajo, dostavo in merjenje televizijskih oglasov na satelitski televiziji. Google je tedaj dobil dostop do dela Dishevega oglasnega inventarja, medtem ko je Dish dobil realnejšo oceno števila gledalcev in spletno poročanje svojim oglaševalcem. To pot je eksperiment omejen na zelo majhen vzorec ljudi in ga lahko vsak trenutek ustavijo, podjetji pa uradnih komentarjev...

5 komentarjev

Dreamspark tudi v Sloveniji

Kodirnica - Microsoft sedaj poleg programov MSDNAA in Express različic programerskih orodij vsem slovenskim študentom ponuja licenčno programsko opremo (Windows Server, Visual Studio, Expression Studio, SQL Server, XNA Game Studio) in paket izobraževanja. Vse, kar si morate priskrbeti za dostop, je mednarodna ISIC kartica.

Več si lahko preberete na: http://www.msblogs.si/post/DreamSpark-t... in http://www.dreamspark.com.

12 komentarjev

Novi produkti iz Apple-ovih logov

Slo-Tech - Danes se je v Kaliforniji odvijala Apple-ova prireditev za novinarje, na kateri so predstavili nekaj novosti.

Prva novost je prenovljeni iMac, ki je sedaj nekoliko tanjši od predhodnika. Novost je vgrajena video kamera ter priložen Bluetooth daljinec s šestimi gumbi in močnejša grafična kartica - ATijev Radeon X600. Pravtako bodo vsi novi iMaci opremljeni z novo programsko opremo Front Row, ki sodeluje z Bluetooth daljincem, ter program Photobooth, ki omogoča slikanje z v iMaca vgrajeno kamero. Zanimiva funkcija tega programa je, da uporablja LCD zaslon kot bliskavico. Miška Mighty mouse, ki jo je Apple predstavil nedavno, je sedaj del serijske opreme, iMaci pa so opremljeni tudi z gigabitno mrežno kartico. Na voljo bosta 2 inačici...

57 komentarjev

24urInTV (24ur Internetna Televizija) na voljo že jeseni

24 ur - 24ur.com bo 1. septembra v prenovljenem formatu uporabnikom ponudila tudi dostop do nove internetne televizije Pro Plusa - 24urInTV.

Na internetni televiziji 24urInTV bo mogoče spremljat vse domače oddaje POP TV in Kanala A (24ur, Preverjeno, Trenja, E+, Ekstra magazin itd.) v živo ali prek arhiva. Internetna televizija bo tako prvič pri nas omogočala spremljanje tudi interaktivnega resničnostnega šova v živo in posebnih vsebin, ki bodo dostopne samo na internetni televiziji. "Live Video Streaming" pa bo omogočal tudi neposredni prenos vseh večjih medijskih spektaklov obeh programov.

Ob jesenski prenovi strani 24ur.com se bomo uporabniki lahko razveselili tudi osvežene podobe, ki obeta večjo uporabnost in preglednost, rumene vsebine, katerih je očitno mnogo, pa bodo dobile kar samostojen sklop.

22 komentarjev

Nerezani video intervjuji iz Cebita 2005

Slo-Tech - V oddaji Resnična resničnost na TV Slovenija smo se tokrat odločili za drzno potezo.

Na spletu smo objavili video materiale, ki jih nameravamo v oddaji uporabiti šele prihodnje mesece. Gre za nerezane intervjuje iz Cebita 2005 o vrsti različnih tem: gorivne celice, kodek MPEG4 AVC, samodejna analiza in kategorizacija glasbe, strojno pospeševanje tehnologije sledenja žarku (raytracing), nanotehnologije ...

Skratka kup zanimivih stvari za tiste, ki od nacionalne televizije hočete nekaj več. Sveži intervjuji so v obliki Realvideo dostopni na domači strani, zraven pa še tisti iz prejšnjih oddaj in seveda celotna aprilska oddaja. Vabljeni k ogledu!

25 komentarjev

iTV in iRadio

Slo-Tech - V času, ko hitre linije po naših domovih rastejo kot gobe po dežju, ni več nobena redkost, da vse več multimedijskih stvaritev spremljamo preko interneta. Ena bolj uporabnih multimedijskih stvaritev sta tudi tudi TV preko interneta, ter radio. Tu pa se nam, uporabnikom rado zaskoči. Prebijati se moramo skozi malo morje portalov, linkov in strani, kjer lahko do željene postaje pridem. Tu pa nam priskoči na pomoč naslednji programčič.

Internet-TV & Radio Suite 0.3b je izredno enostaven program, ki nam, ko ga namestimo, omogoča ogled TV in radijskih postaj, brez da bi morali karkoli iskati. Kliknemo željeno postajo, vržemo miško na tipko "play" in že...

14 komentarjev

Wireless internet po TV valovih

News.com -

FCC (Federal Communications Commission) potihoma razmišlja o odprtju valov -- ki so bili do sedaj sicer rezervirani le za televizijsko oddajanje -- za brezžične internet povezave. Pasovna širina, ki je nimajo zakupljene TV postaje, bi bila tako uporabljana za internetne ponudnike. FCC prepričuje TV postaje, da bi se usmerili tudi v internet televizijo. "Ne pričakujemo, da bo bitka lahka," je komentiral Alan Scrime, šef FCC pisarne za tehnologijo in inženiring, "ker so upravniki TV postaj zelo vplivni ... ne pričakujemo hitre zmage".

Wi-Fi produkti bodo obratovali med pasovi 2.4GHz in 5GHz, ki še niso zakupljeni. Analogna TV obratuje v 6Hz kanalu in FCC cilja na pasove med 54MHz do 72MHz, 76MHz do 88MHz, 174MHz do 216MHz ter 470MHz do 806MHz. Če jih bo to uspelo, bodo povečali uporabnost radijskih in televizijskih pasovnih širin. Tukaj!

0 komentarjev

Testne slike TV postaj

Slo-Tech - Malo večernega heca [:D]. Da je na internetu moč najti vse mogoče, smo že navajeni. Če pa odklikate semkaj, boste lahko pogledali kakšne testne slike imajo TV postaje po celem svetu. Čemu naj bi stran pravzaprav sploh služila mi ni jasno, stavim pa, da ima naša preljuba nacionalna televizija najlepšo testno sliko [:D] [:D]. Lahko pa si omislite tudi majico z testno sliko vaše priljubljene TV postaje. Eno majico z testno sliko RTV SLO prosim, pa hitro ker se mudi, potem pa na kolodvorsko - protestirat [:P].

4 komentarji

Tudi RTV Slovenija ne zaostaja več

Slo-Tech - Pred kratkim so tudi na nacionalni televiziji popolnoma prenovili svojo spletno stran, ki je sedaj nekoliko bolj všečna. Poleg tega, da ponujajo prenos radijskih postaj v živo (kar omogočajo že nekaj časa) so se odločili ponuditi tudi prenos slike v živo. Tako lahko sedaj poleg obeh največjih komercialnih TV postaj (POP tv in kanala a) v živo spremljamo tudi program TV Slovenija. Že kar nekaj časa pa omogočajo t.i. avdio in video na zahtevo. Očitno se tudi v sloveniji na področju multimedije obetajo lepši časi.:\\ Hitra pipica ne bo odveč, klik pa tukaj!

9 komentarjev

Tudi POP TV in Kanal A preko interneta!

SiOL - Odslej je možno tudi obe naši največji komercialni TV postaji spremljati preko interneta v živo in sicer preko Siolovega multimedijskega portala. Za začetek lahko uporabniki spremljajo v živo televizijski program POP TV in Kanal A, vključno z oddajami 24 ur, Nogometna arena, Ekstra in Popstars.

Televiziji POP TV in Kanal A sta tako prvi televiziji v Sloveniji, ki ju je mogoče v zadovoljivi kakovosti neposredno spremljati tudi prek internet protokola, ADSL naročnikom pa je dostopen tudi arhiv oddaj lastne produkcije hiše.

Za vse "tehnične" odpuljence pa še navedek uradne razlage Siola, kako reč deluje:
"Tehnično je prenos TV programa prek IP protokola izveden tako, da analogni TV signal najprej potuje v enkoder, kjer se...

25 komentarjev

ATIjeva nezdružljivost

HardOCP - OK, ko sem končno dobil hitro pipico v svet (kombinacija zanesljive Arnesove slovenske peering povezave do Slo-Tech strežnika, ki je na Telemach mreži, kateri dela povezava v tujino brez problema, ampak ker imam na Slo-Tech serverju shell in brskam prek lynxa, se mučim in mučim ), sem takoj zasledil eno lepo novičko na HardOCP. Po njihovih besedah se ATI Radeon tepe z ALI DDR čipovjem. Te dve zadevi naj pač ne bi delovali skupaj. Trenutno na obzorju še ni rešitve, ampak ATIjevi ter Acerjevi strokovnjaki delajo na tem problemu takorekoč dan in noč. Upajmo, da res...

0 komentarjev