»

7800 GS AGP, tokrat uradno

GeForce 7800 GS AGP

Slo-Tech - Kljub temu, da matične plošče z AGP vodilom opazno izginjajo iz ponudbe proizvajalcev in trgovcev, veliko uporabnikov ne želi kupiti nove matične plošče samo za to, da bi lahko zamenjali ostarelo grafično kartico. Tega se seveda zavedajo tudi proizvajalci grafičnih kartic. Ker sta se oba vodilna proizvajalca grafičnih procesorjev že pred časom usmerila izključno v razvoj domorodnih PCIe procesorjev, so razvili posebno vezje, ki omogoča komunikacijo z AGP vodilom, čeprav na tiskanem vezju počiva GPU, namenjen PCIe vodilu.

Kot smo oni dan že obelodanili, so danes potekle pogodbe o nerazkritju (NDA) o zadnjem grafičnem čudu iz nVidiinega tabora, GeForce 7800 GS na vodilu AGP.



Poglejmo si specifikacije. Jedro bije pri 375 MHZ in ima 16 Pixel cevovodov, pomnilnik vrste GDDR3 pa tiktaka s 600 MHz....

25 komentarjev

Napadi na MySQL

NetCraft - Kot poroča Netcraft, po medmrežju operirajo boti, ki iščejo strežnike MySQL na sistemih z Okni. Če ga tak bot najde, poskuša uganiti upraviteljsko geslo in se prijaviti v sistem, kjer nato izkoristi razpoko v knjižnici UDF in naloži ZlobnoKodo™, ki k sreči ne naredi drugega kot da odpre kanal IRC in se tako pridruži omrežju botov, ki iščejo nadaljnje žrtve. Strežniki, ki ne tečejo pod Okni, so menda odporni.

Kakšna so že upraviteljska gesla na vašem sistemu?

22 komentarjev

NVIDIA GeForce 6600 GT na preizkušnji

Slo-Tech - Na znani strani Tom's hardware guide so v kremplje dobili nove modele Nvidiinih kart, adutov v boju s Kanadskim ATI-jem. Kartica se je (presenetljivo) dobro odrezala v vseh danih torturah in nabrisala Radeona x600xt z levo roko. Sicer ATI ne počiva, saj njegovi nadzorniki delavce prav veselo bičajo in priganjajo h gradnji še večjih piramid ... Khm, še hitrejših grafikulj za masovno uporabo, kot je npr. x700. A do nadaljnega NVidia vodi.

Mogoče še utrinek iz enega zanimivejših testov; v Doom3 pri resoluciji 1024×768 6600GT zmagoslavno nabriše tudi ATIjevega favorita x800xt. Sicer zgolj za 0,1 sličico na sekundo, a glede na to, da sta kartici različnih razredov, je ta rezultat odličen. Še povezava do celotnega preskusa.

Na test nas je opozoril tudi ricola78, ki je predstavil članek na AnandTech.

19 komentarjev

Patent je sveta vladar

Kiberpipa - Že dedki in babice se bodo strinjali, da so ljudje vedno hrepeneli po čim večjem izkoristku svoje inovativnosti, a da so mnogi zaradi površnosti in zadržkov do lastne ustvarjalnosti in uveljavljanja inovacij tudi po njihovi smrti, vse prej kot zaslužili. Kajpak, kdor prej pride, prej melje, zato se danes na patent kot instrument za zaščito intelektualne lastnine pred nedovoljeno uporabo istih ali zelo podobnih izdelkov/storitev obrača vedno več ljudi.

Tudi na sončni strani Alp tu in tam napravimo (ali vsaj zaščitimo) kakšno že svetovno znano pogruntavščino, med zanimivejšimi denimo MP3 Džuboks. Kaj vse smo uspeli inovativni Slovenci že zaščititi in česar seveda brez dovoljenja inovatorja ne bi smeli uporabljati, lahko poiščete v bazi patentov pri Uradu za intelektualno lastnino in morda boste dobili idejo, da bi zaščitili to in ono, če želite, še stil svoje hoje in si na ta račun kakšen tolar tudi "prihodili".

3 komentarji

Ask Goo-ves

Newsfactor - "Ask Jeeves" in Google sta najavila $100 MIO vreden posel, po katerem bo Google skrbel za dobavo rezultatov plačljivega dela butlerjevih storitev. Na tem mestu bo nasledil znanca iz sodišč, Overture. Klik!

Očitno pa je, da v svetu interneta vrednost plačljivih (kvalitetnih) razultatov poizvedbnarašča. No, s sorazmernim porastom 'neuporabnih' strani je to razumljivo, saj je včasih s preprostimi iskalnimi tehnikami skoraj nemogoče ločiti zrn od plev, sam 'Ask Jeeves' pa je v zadnjem letu zabeležil 40 % porast plačljivih zahtevkov.

0 komentarjev

Špegli: Patentna tožba

Australian IT - Jep, če jih ne moreš premagati, se jim pridruži! Amm, torej, če prenesem v modernejše čase: Toži jih!

Tako se je v krempljih lastnega uspeha zataknil tudi Goodle, ki je pred časom svojim oglaševalcem obelodanil 'revolucionaren' sistem oglaševanja, v katerem najemniki dobesedno tekmujejo med seboj. Se je pa od nekje pojavil rival Overture Services (nikoli slišal zanje), ki naj bi imeli patent nad tovrstnim sistemom. Klikiti!

1 komentar

AMD Duron 1GHz Mobile

Vnunet - Intelov rival je obelodanil svoj 'cenejši' gigaherčnik. Kaj zanimivega ni povedati, zato naj dodam, da so s tem procesorjem že naredili prve prenosnike pod 900 dolarji - prvi tak je Presario 700 s 13.3" zaslonom za $899.

Če mi je dovoljeno, naj priliko izrabim za omembo hecnosti, ki sem jo našel na straneh Transcenda, proizvajalca moje ljube plate: izvedel sem, da moja plata podpira procesorje nad 1 GMHz... Future-safe! :]

4 komentarji