»

Alex Kibkalo zaradi kraje notranjih informacij Microsoftu obsojen na tri mesece zapora

Slo-Tech - Sodišče v Washingtonu je na tri mesece zaporne kazni in plačilo 100 dolarjev obsodilo Alexa Kibkala, ki je v Microsoftu kradel poslovne skrivnosti. Odkrili so ga marca letos, ko je znanemu francoskemu piscu bloga priskrbel posodobitve za Windows RT in Microsoftov interni Microsoft Activation Server SDK, še preden so te izšle. To je počel zaradi slabe ocene, ki jo je dobil v podjetju.

Na njegovo žalost je francoski bloger želel preveriti avtentičnost navedb, zato se je obrnil na drugi vir v Microsoftu. Ta pa je obvestil vodstvo podjetja, ki je sprožilo interno preiskavo. Ta je sicer...

10 komentarjev

Xbox TV v ZDA še letos

vir: CNN
CNN - Microsoft je napovedal, da bo v ZDA še pred koncem leta, torej v času za božično nakupovalno sezono, nared in na voljo Xbox TV. Pokazali so jo že v sredo na Microsoftovemu srečanju v Kaliforniju in čeprav o vsebini, ceni in partnerjih niso veliko govorili, je znanih nekaj informacij o prihajajoči storitvi, s katero želi Microsoft uspeti, kjer je Googlu, Sonyju in Applu za zdaj spodletelo.

Na Xbox TV bodo ponujali video na zahtevo (serije in filmi) ter žive prenose vsebin s televizije - novice, šport in priljubljene kanale. Microsoft veliko upov polaga tudi na Kinect, s katerim naj bi bila omogočena navigacija z zvokom. Ker bo Xbox TV podpiral še Bing, bo mogoče samo z glasom iskati želene vsebine. Microsoft je v sredo na demonstraciji na ta način poiskal serijo...

2 komentarja

Microsoft prevzema Canesto

CNet - Microsoft je napovedal, da bodo prevzeli podjetje Canesta. Leta 1999 ustanovljeno podjetje se ukvarja z razvojem 3D-senzorjev z enim čipom CMOS, ki se uporabljajo za krmiljenje naprav, medtem ko se s sámo izdelavo ne ukvarjajo. Tak primer je kamera, ki zaznava 3D-sliko, na primer človeka pred prenosnikom, televizorjem ali konzolo, in mu omogoča krmiljenje z grimasami ali gestikuliranjem.

Doslej je Canesta podpisala pogodbo o sodelovanju s Hitachijem, ki naj bi mu tehnologijo prenesli na televizorje, in Sonyjem, kjer so deli tehnologije uporabljeni v EyeToyu za PlayStation. Microsoftov Kinect (nekdanji Natal) uporablja podobne metode, zato ni presenetljivo, da je Microsoft napovedal prevzem podjetja Canesta. Finančnih podrobnosti še...

11 komentarjev

Francija pripravlja svojo verzijo Google Books

CNet - Francoski minister za kulturo Frédéric Mitterrand je v torek napovedal, da Francija načrtuje postavitev spletnega portala, kjer bodo na voljo francoske knjige in drugi dokumenti v digitalni obliki. Sprva bodo uporabili predvsem gradivo iz digitalne verzije francoske narodne knjižnice Gallica, projekt pa bodo nato še nadgradili. Dodatnih vsebin se nadejajo po sklenitvi dogovorov s francoskimi založniki, ki naj bi jim nato dovolili digitalizacijo svojih knjig. Od začetka bo projekt financirala francoska vlada, sčasoma pa naj bi postal samozadosten z zaslužkom od oglasov.

Mitterrand je poudaril, da to ne pomeni, da se Francija odpoveduje Google Books. Nasprotno, čeprav gre za neke vrste konkurenco, dopuščajo možnost sodelovanja in medsebojnega dopolnjevanja zbirk. V intervjuju za Le Monde (strojni prevod v angleščino) je Miterrand sicer okrcal Google, češ da je prišel v Evropo kot veliki zavojevalec, s katerim so založniki na vrat na nos podpisali dogovore, ki jih je sam označil za...

2 komentarja

Hitachi odpušča

Slo-Tech - Japonski proizvajalec trdih diskov Hitachi bo odpustil enajst odstotkov, oziroma 4500 zaposlenih. Odpuščanje delavcev je le eden izmed ukrepov, s pomočjo katerih namerava Hitachi v petih letih privarčevati kar tristo milijonov ameriških dolarjev. Med drugim naj bi ukinili svoje obrate v Mehiki in jih prenesli na Filipine, na Tajskem pa so ustanovili nov obrat za izdelavo 2,5-palčnih trdih diskov.

Več o tem v Hitachijevem sporočilu za javnost ter na DigiTimes.

9 komentarjev

BroadLogic BL12000

BroadLogic - BroadLogic je izdelal in predstavil nov čip za kabelske modeme. Ta pridobitev je dobrodošla predvsem za azijski ter ameriški trg, saj podpira hitrosti prek 600 Mbit/s (75 MB/s), s čimere bodo pondniki kabelskih storitev lahko konkurirali vedno bolj uspešnemu xDSL in FTTx.

Takšne hitrosti so zelo dobrodošle za vedno bolj popularne t.i. multimedia sisteme, ki se uporabljajo za snemanje in predvajanje raznoraznih filmov, oddaj in podobnih video posnetkov v dnevni sobi na televizorji. S takšno pasovno širino namreč zlahka snemamo več različnih 'streamov', istočasno pa nekaj drugih lahko gledamo v živo.

Kot nekateri že veste, kabelsko omrežje prenaša podatke pti 750 MHz, za razliko ADSL omrežja, ki to počne pri le enem megahertzu. Toda v Evropi se uporablja le 8 MHz, v ZDA pa 6 MHz, torej velika večina sposobnosti omrežja ostaja neuporabljena. Novi čip pa to težavo reši zelo elegantno in kar genialno, v Evropi se namreč uporabi 12 8MHz kanalov hkrati, v ZDA pa kar 16 6MHz kanalov, ki...

8 komentarjev

Playstation 3 šele 2006?

X-Bit Labs -

Izid tretjega Sonyjevega Playstationa še vedno ni jasno postavljen, zato se občasno sproži nov val špekulacij o datumu izida. Pri založniku iger Electronic Arts so na konferenci predstavili svoja pričakovanja, da bo Microsoft izdal svoj Xbox 2 v drugi polovici prihodnjega leta, Sony pa še pol leta kasneje -- do sredine 2006. Na Gamesindustry.biz menijo, da bo Xbox 2 nared do prihodnjih poletnih dopustov, Sony pa bo sledil šest mesecev kasneje.

Playstation 3 bo temeljil na vrsti povsem novih tehnologij, naprimer procesorjih Cell, popolnoma novem grafičnem čipu, Rambusovem XDR DRAM pomnilniku, podpiral pa bo tudi Blu-Ray. Dodatne informacije lahko neposredno od Sonyja pričakujemo zadnjega marca 2005 na uradnem razkritju na Japonskem. Več o tem.

3 komentarji

Še nekaj o Xboxu!

Electic Tech - Pri Microsoftovih logih se je izvedelo tudi to, da bo Xbox izšel v ZDA in na Japonskem koncem leta 2001, v Evropo bo pa prišepal tri mesece kasneje. Proizvodnja bo potekala v Mehiki in na Madžarskem. Napovedali so tudi, da načrtujejo začetek proizvodnje nekje v Aziji, da bodo lahko lažje pokrili japonski trg. Menim, da se ne motim, če vam rečem, da bo proizvodnja potekala nekje na Tajvanu. [:D] Z velikim veseljem so pri Microsoftu napovedali tudi to, da bodo imeli ob lansiranju za sabo 200 založnikov za igre, še posebej so pa povdarili pristop Electronic Arts kot založnika, ki bo že ob začetku imel napisanih 10 iger za to konzolo... Bo Microsoft tudi tu zmagal? Počakajmo in videli bomo...

4 komentarji