»

Slovenija poživlja ali o glasovanju na volitvah preko interneta

Slo-Tech - V dnevnem časopisju smo lahko pred kratkim prebrali, da Slovenija zelo intenzivno razmišlja o glasovanju na volitvah preko interneta. Ambiciozen načrt predvideva, da bi lahko volivci že na državnozborskih volitvah 2008 imeli možnost tovrstnega glasovanja.

Ideja v naši ljubi državi ni nova, saj se je že 2004. leta govorilo o tem. Vendar ideja zaradi pomanjkanja politične volje ni bila realizirana. Nov zagon so Vladi dale uspešno izvedene nacionalne volitve v E-stoniji. Po besedah vladnih predstavnikov bi s tem omogočili določenemu delu populacije, da glasuje na enostavnejši način oziroma celo, da del, ki ne namerava iti na volitve, opravi glasovanje

Se s takšnim načinom glasovanja vendarle odpirajo relevantna vprašanja? Preberite!

111 komentarjev

Adobov nov slikovni zapis

Slashdot - Večina fotoaparatov dandanašnji shranjuje slike v zapisu JPEG, a v višjem cenovnem razredu se zaradi boljše kakovosti vse bolj pojavlja trend shranjevanja v zapisu RAW. A slabost tega je, da vsako podjetje uporablja lasten RAW zapis, zatorej morajo uporabniki različnih znamk fotoaparatov uporabljati različno programsko opremo za obdelavo slik.

Adobe pa se je odločil to spremeniti z uvedbo novega standarda DNG (Digital Negative Specification), ki bo ponujal sliko brez izgube kakovosti (RAW zapis), obenem pa bo s poenotenjem močno zmanjšal stroške grafikov za nakup različnih programov.

Loading ... [>:D]

16 komentarjev

Najbolj pospešena grafična kartica

X-Bit Labs - Navkljub precej občutnem znižanju cen grafičnih kartic v zadnjem času so le-te za mnoge še vedno previsoke, kar še posebej drži za kartice višjega cenovnega razreda. GeForce FX 5900 in predvsem Radeon 9800 Pro sta danes sicer resda bistveno cenejša, a zakaj bi plačevali več, če pa lahko bistveno cenejša 9800 SE in 5900 XT z malo znanja in sreče pretvorimo v povsem enako hitri kartici.

Na X-Bit Labs so se potrudili in spisali odličen članek prav na to temo, kako za čim manj denarja dobiti čim več FPS (frames per second -- slik na sekundo). Ker je za veliko ljudi grafična kartica ena izmed najpomembnejših komponent v osebnem računalniku, vam ogled članka toplo priporočam, če ne drugega vsaj povzetek za ATi-jeve in nVidiine grafične kartice.

Dolgo, predolgo smo bili brez dobre grafične kartice srednjega in višjega sredjega cenovnega razreda, a kot kaže so se stvari končno popravile. Radeon 9600 Pro je trenutno sploh zelo ugodna kartica, ki bi jo priporočal vsem, ki ste na lovu...

9 komentarjev

R420 z 32-bitnimi Pixel Shaderji?

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs objavljajo napovedi, da naj bi ATI-jeve kartice od R420 podpirala 32-bitno natančnost Pixel Shaderjev. Trenutno vse z DirectX 9 združljive kartice podpirajo zgolj 24-bitno, kar je po Microsoftovih zahtevah za DirectX 9 dovolj, a nVidia že nekaj časa v karticah višjega cenovnega razreda uporablja 32-bitno. Implementacije 64-bitnih Pixel Shaderjev sicer niso ne potrdili ne zavrnili, so pa potrdili manjše težave oz. nevšečnosti z njimi. Klik!

1 komentar

AMD bo znižal cene

X-Bit Labs - AMD je objavil, da bo znižal cene svojih AthlonXP procesorjev. To ni veliko presenečenje, saj je tudi Intel že storil podobno. Znižanje cen bo posebno vplivalo na procesorje višjega cenovnega razreda, kot so AthlonXP 3000+ in drugi. Vključno z znižanjem pa naj bi AMD poslal na tržišče tudi svoje procesorje Athlon XP "Barton" 3200+. Tako bodo lahko potrošnikom ponudil procesorje, ki bi stali od 500 do 600 ameriških dolarjev po tem, ko se bo znižala cena modela 3000+. Akcija!

6 komentarjev

Test najboljših grafičnih kartic

Digit Life - Tokrat so si na Digit Life vzeli čas in stestirali ter podrobneje pogledali najboljše grafične kartice ta hip. Pod drobnogled so vzeli ATi Radeon 9700 Pro, ATi Radeon 9800 Pro in GeForceFX 5800 Ultra, niso pa pozabili niti na druge trenutno zanimive grafične kartice. Testi in opisi so res obsežni, tako v količini besedila kot slikovnega materiala. Če vas zanima kako in kaj, le hitro na ta naslov!

0 komentarjev

5V na matični plošči

Extreme Cooling - Naše uboge mlinčke mučimo na vse načine, da bi le dobili ven še tisto kapljico moči, ki je ostala. Pri tem pa se lahko pojavi problem - imamo najboljše hlajenje, najboljši procesor, najboljši RAM, plošča je tudi dobra - le da ne more zagotavljat dovolj napetosti. S takim problemom so se spopadli na ExtremeCoolingu, ko jim je na poti do teh zadnjih megaherzev stala prenizka napetost na 5-voltni liniji -- namesto 5 je bilo le 4.2 volta. To težavo so obšli z modifikacijo, ki lahko uniči ploščo, hkrati pa se lahko poslovite od garancije.
No, če vas še zanima, oddeskajte sem in si oglejte, kako priklopiš 5V linijo iz napajalnika direktno na napetostne regulatorje na plošči.

1 komentar

Drugi krog glasovanja...

Jaz - Ker sem po naravi len osebek (kar ste mi tako velikodušno priznali v nedavni anketi), bom kar skopiral tekst z glavne strani Natečaja/Glasovanja za naše majčke:

Pred vami je drugi krog glasovanja za Slo-Tech majčke. Sprva nismo mislili, da bo kaj takšnega sploh potrebno, toda očitno ste bili enakega mnenja kot mi: vse majce so odlične in med njimi je težko izbirati. Razlike med vodilnimi so namreč bile izredno majhne (po par %)... Tako smo se odločili še enkrat ponuditi na glasovanje 5 majic, ki so dosegle največ glasov (v tem vrstnem redu so tudi postavljene). Upamo, da se boste sedaj bolj odločno izrazili, drugače se zna to zavleči v nedogled :).

8 komentarjev

Malo pozno, ampak Oskarji 2000 so tu

Jaz - Okies, sicer je vse skupaj trajalo precej bolj dolgo, kot sem mislil da bo, toda rezultati glasovanja za Slo-Techove hardverske Oskarje 2000 so znani. Moram priznati, da večjih presenečenj ni bilo in so tudi je glasovanje samo potrdilo tisto, kar je večina vedela že vnaprej. No, da vam ne bom pokvaril veselja: članek se nahaja tukaj, v njem pa boste našli rezultate glasovanja, vsaki zmagovalec pa je dodatno opremljen s krajšim spremnim besedilom. Upam, da vam bo zadeva všeč...

5 komentarjev