»

Maxtor MaXLine™

Maxtor - Maxtorjevi MaXLine ATA diski so nova zadeva na trgu, toda to niso navadni diski. Če že ne zaradi cene, pa zaradi njihove neverjetne vzdržljivosti in kapacitete. Do 320GB veliki modeli lahko delujejo 24/7 (24 ur na dan, 7 dni v tednu), brez ugašanja, zdržijo pa nad milijon delovnih ur.

Predstavili bodo več modelov teh diskov. S 5400 obrati na minuto in do 320GB se bo ponašala linija MaXLine II, linija MaXLine Plus II pa se bo vrtela s 7200 RPM in podpirala do 250GB. Obe liniji sta opremljeni z ATA133 vodilom, novejši modeli pa bodo imeli tudi SerialATA. Še več o tem pa na Shareholder.com!

9 komentarjev

Epox predstavil ploščo s krmilnikom Serial ATA

The inquirer - Napovedi so napovedovale, da bomo prve plošče s krmilniki Serial ATA ugledali šele jeseni, vendar pa jih bomo očitno deležni še v tem mesecu. Epox je namreč predstavil EP-8K5A2, ki bazira na čipovju KT333 in podpira naprave USB 2.0 ter ima vgrajeno LAN kartico. Poleg tega se lahko Epoxov izdelek pohvali tudi s tremi režami za pomnilnik PC2700 DDR SDRAM, šestimi PCI režami, 1 AGP 4x režo, solidnim šestkanalnim zvočnim čipom, značilnim debug ekrančkom in dvema IDE priključkoma. Epox obenem še dodaja, da bo plošča namenjena zahtevnim uporabnikom, saj bo bojda ena izmed najbolj prijaznih navijanju in najbolj stabilnih. Bojda bo ponujala tudi RAID. Več o njej si preberite tukaj.

0 komentarjev

Netscape 6.2 vs IE 6

CNet - To novico nam je prijazno poslal Rok Senica:

Na CNetu so naredili zanimivo primerjavo brskalnika Netscape 6.2 in Internet Explorerja 6. Primerjali so vse od inštalacije, uporabnosti, hitrosti, varnosti in podpore v sistemih. Njihova končna ocena je, da je za bolj zahtevno uporabo boljši Netscape, za domačo uporabo pa je boljši IE, ki naj bi bil bolj preprost za uporabo, vendar ne tako funkcionalen kot Netscape. Cnet.

5 komentarjev

Nabori za 533 MHz Pentium4 procesorje

X-Bit Labs - Poleg razvijanja najnovejšega i845-D, ki bo marsikateremu Intelovemu inženirju prinesel olajšanje, se Intel ukvarja tudi z nekaterimi drugimi nabori, katerih izid pa je še daleč. Najbolj aktivni so trenutno razvijalci, ki razvijajo nabore za nadgrajeno 133 MHz Quad Pumped vodilo (533 MHz), ki bo v Q3 leta 2002 vključeno v Northwood procesorje.
  • Tehama-E bo posodobljena različica trenutnega i850. Podpirala bo 533 MH vodilo in nov ICH4 South Bridge. Na matičnih ploščah jo bomo ugledali v poletju leta 2002.

  • Brookdale-E bo prav tako podpiralo 553 Mhz vodilo in bo samo posodobljena različica trenutno še razvijajočega Brookdale-D. Posebnost Brookdale-E bo podpora dvokanalnemu DDR SDRAM pomnilniku, s katerim bo lahko ta nabor omogočil pasovno širino do 4.2 GB/s. Poleg visoke prepustnosti pa bodo tu še 8x AGP vodilo in ICH4 South Bridge, ki bo poskrbel za podporo vmesnikoma USB 2.0 in SerialATA. Prvi primerki bodo na voljo v tretji četrtine prihodnjega leta.

  • Brookdale-G bo prav tako...

0 komentarjev

Intelovi chipset načrti

X-Bit Labs - Intel se je tekom let izkazal tudi kot zelo sposoben proizvajalec procesorskih naborov in nič ne kaže, da bi v prihodnosti prenehali s to tradicijo. To dokazuje tudi poročilo o novih procesorskih naborih, ki jih lahko pričakujemo v letu 2002.
Kot smo že večkrat slišali, namerava Intel v začetku leta 2002 (Januar) izdati DDR različico i845 nabora, ki bo podpirala do 2 GB PC1600/PC2100 DDR SDRAM.
DDR i845, bo kasneje sledil DDR i845 z vgrajenim grafičnim procesorjem, ki bo pritegnil marsikaterega administratorja, ki v svojem strežniku ne rabi drage grafične kartice. Rešitev, ki se zaenkrat imenuje Brookdale-G, bomo lahko občudovali v sredini leta 2002. Kakor prej omenjeni nabor, bo tudi ta podpiral PC2100 DDR SDRAM, imel pa bo tudi močno izboljšano grafično jedro, ki se bo v marsikaterem pogledu razlikovalo od onega v i815. Tako se bo Intel postavil ob bok integriranim rešitvam podjetij SIS in VIA.
Tretji nabor pa se bo imenoval Brookdale-S in ga ne smemo pričakovati pred drugo...

0 komentarjev

ATA 133

več strani - Kot veste, sem bil odsotem par dni. Tako da ne vem natančno, kako pozorno smo na Slo-Techu spremljali rojstvo novega ATA standarda. Ne glede na to če smo ali ne, bom naredil kratko obnovo.
Pred nekaj dnevi je Maxor objavil podporo novemu ATA standardu. Tokrat gre za ATA133, ki, kot to pove že ime, lahko teoretično doseže prenose hitrosti do 133 MB/s. Maxor je največji proizvajalec trdih diskov na svetu (še posebej po tem, ko je kupil Quantum), tako da njegova "beseda" kar nekaj velja.
Ali pa tudi ne? Veliko podjetiji je že odklonilo ta nov standard. Res je sicer, da je ATA standardu že pošteno odklenkalo in ga tudi nekaj višja vrekvenca delovanja ne more rešiti, ampak nič ne stane, če nocejšp tehnologijo pač implementiraš v svoj novi izdelek. Intel je tako že zavrnil uporabo ATA133, ker da mu ATA100 poplnoma zadostuje da prihoda njegovega SerialATA standarda. Seagate se je tudi odrekel ATA133 standardu z istim obrazložilom kot Intel; raje bo počakal na SerialATA. Le VIA in SiS sta...

3 komentarji

OS death mach

Slashdot - Na CNETu so opravili primerjavo med Mac OS X in Microsoft Windows 2000 (beseda "death mach" je tukaj povsem na mestu). Skratka v tem testu so obdelali oba operacijska sistema od inštalacije, preko vmesnika, do podpore za internet. Zmagovalec testa: testerji so izbrali Mac OS X. Zakaj, si preberite v testu. Za naše razmere pa je zmagovalec testa Windows 2000 (predvsem zaradi tega, ker pri nas Appli niso ravno množično razširjeni).

3 komentarji

Podrobnosti o SerialATA

CNet - Na CNetu se je pojavilo še nekaj dodatnih informacij o SerialATA. Kot veste iz prejšnjih novic, so ravno te dni bili postavljeni prvi standardi in razvoj se bo začel s polno paro. Pa poglejmo, kaj nas čaka v prihodnjih letih:

Lastnost/Standard Ultra Serial ATA 1500 Ultra Serial ATA 3000* Ultra Serial ATA 6000*
Maksimalna prepustnost 1.5Gbit/sec 3Gbit/sec 6Gbit/sec
Prvi primerki sredina 2001 sredina 2004 sredina 2007
Konektor / Enak, kot pri Ultra Serial ATA 1500 Mogoča sprememba
Kabel / Enak, kot pri Ultra Serial ATA 1500 Mogoča sprememba
Pin-to pin kompatibilnost / Pin-to-pin kompatibilen z Ultra Serial ATA 1500 Pin-to-pin kompatibilen z Ultra Serial ATA 3000, mogoče tudi ATA 1500

2 komentarja