»

Je mogoče blažiti tudi hrup, ki prihaja skozi odprta okna?

IEEE Spectrum - Singapurski inženirji so se lotili aktivne nevtralizacije mestnega hrupa, ki vdira skozi odprta okna, na podoben način, kot to počno slušalke, in prišli do spodbudnih rezultatov.

Aktivno blaženje hrupa v slušalkah poteka tako, da naprava zaznava zunanji trušč in nato proizvede "dušilni" zvok, katerega zvočni valovi imajo ravno nasprotno fazo od hrupa, s čimer ga ob interferenci uničijo. Prijem je s področja zvočne periferije prodrl tudi drugam, na primer v letala in pa avtomobile, kjer znamo z zvočniki ublažiti hrup motorja. Raziskovalci s singapurske Tehnološke univerze Nanyang pa so se odločili pristop preizkusiti kar na odprtih oknih, da bi tako morda ob zračenju zmanjšali jakost zvoka mestnega vrveža. Uporabili so 24 majhnih zvočnikov, razporejenih v mrežo 3×8, in prišli do spodbudnih rezultatov.

V frekvenčnem spektru med 300 in 1000 herci, kjer se nahaja večina mestnega hrupa, so jakost uspeli zmanjšati za približno polovico, oziroma okrog deset decibelov. To pomeni razliko...

58 komentarjev

TR2

Digit Life - Thermaltake je zelo znano podjetje, ki se večinoma ukvarja s proizvajanjem različnih hladilnih teles. Tokrat pa nas je obvestil, da bo začel tržiti novo znamko proizvodov, imenovano TR2, ki bo cenejša od ostalih Thermaltakovih proizvodov. Po večini bodo pod imenom TR2 proizvajali hladilne sisteme, na njih pa bo oznaka ''Designed by Thermaltake''. Z novo znamko se bodo vsi Thermaltakeovi proizvodi razdelili v dve skupini, bolj dostopne TR2 produkte ter proizvode z visoko zmogljivostjo in s tem tudi primerno ceno. Več o tem.

0 komentarjev

Hladilnik Z-bra Socket A/370 CPU

OverClock Intelligence Agency - Hladilnk Z-bra Socket A/370 CPU je deloma narejen iz bakra, deloma pa tudi iz aluminija. Zaradi delne sestave iz bakra, je mogoče malo lažji od ostalih bakrenih hladilnikov, a pritrjevalni mehanizem je narejen tako dobro, da ne bi smeli imeti težav s pritrjevanjem na procesor, četudi bi bil popolnoma iz bakra. Če vas zanima, si več o njem preberite tukaj.

2 komentarja

Thermaltake Volcano 9

več strani - Izšel je naslednik Thermaltakeovega procesorskega hladilnika, Volcana 7. Ponaša se z enako (le drugače obarvano) izmenjevalno površino, malo sposobnejšim ventilatorjem, ter popolnoma spremenjenim principom tihega hlajenja. Medtem ko je imel Volcano 7 temperaturno sondo, pritrjeno na rob hladilnika, s katero je uravnaval hitrost vrtenja ventilatorja (spomnimo se, da je bila ta funcija bolj ali manj popolnoma neuporabna), prinaša Volcano 9 na tem področju kar veliko prenov. Če se ne motim, je le-ta hladilnik sploh prvi na trgu, ki ima na sebi pritrjen mostiček (jumper). Če je stik narejen, se Volcano vrti s polno močjo pri 4.800 obratih v minuti ter kriči s kar 48 dBA. Druga rešitev je...

2 komentarja

Bakren hladilnik za Geforce4

Tweakers Australia - Referenčni predstavniki nVidiine družine grafičnih kartic Geforce4 Titanium so imeli na sebi megalomanski, a lepo oblikovan hladilnik, na pomnilniku pa kos aluminija za boljšo izmenjavo toplote z zrakom. Thermaltake se je spomnil iznajdljive poteze, saj je sestavil oblikovno isti hladilnik za GPU in pomnilnik, le da je narejen iz bakra namesto aluminija ter da ima na sebi močnejši ventilator. Kako se obnese ta hladilnik, ki se lahko namesti le na Geforce4 Ti kartice? Kar fino [:D].

0 komentarjev

Thermaltake in ohišja

Thermaltake - Začelo se je z hladilniki, nadaljevalo pri nosilcih za diske v kombinaciji s temperaturnim senzorjem, preživeli smo Thermaltakeove Bluetooth vmesnike za osebne računalnike (katerega test pričakujte na Slo-Techu v roku enega tedna), sedaj pa TTjevci napadajo še z ohišji. No, naredili jih niso oni, saj je zadeva predelan Chieftecov model (kar ni presenečenje [:D]) z manjšimi popravki. Kaj novega prinaša? Na sprednjo stranico boste po novem lahko priklapljali FireWire ter USB naprave, upravljali s hitrostjo ventilatorjev ter na LCD zaslončku gledali temperaturo vitalnih delov računalnika. Juhu, mi ljubimo tovarniško modificiranje [:D]!

4 komentarji

Thermaltake predstavil Volcano 7+

X-Bit Labs - Izgleda, da podjetje Thermlatake vse bolj prevzema pobudo pri razvoju hladilnikov za procesorje, grafične kartice in procesorske nabore. Pri slednjih dveh področjih že kar dolgo časa premočno vodi s svojim Blue in Orange Orbom, na področju procesorskega hlajenja pa je položaj nekoliko bolj zapleten, saj imamo tukaj izjemno močno konkurenco. Tako se Thermaltake ne more več posluževati klasičnih rešitev, ampak mora vedno znova ponuditi nekaj novega. In novosti v novem Thermaltakovem hladilniku, ki se imenuje Volcano 7+, sploh ni tako malo. Thermalatake je ta hladilnik izdelal za procesorje na podnožju Socket A, Socket 370 in Socket478. Njegova sredica je narejena iz čistega bakra. Vendar pa baker ni tista...

2 komentarja

Modifikacija Volcana 7

Extreme Overclocking - Kot je že omenjeno v pravkar objavljenem testu procesorskih hladilnikov, Volcano 7 sploh ni dosegel maksimalnega števila vrtljajev v minuti. To je produkt dejstva, da je temperaturna sonda postavljena ob rob plastike, katere temperatura pa ne odraža ravno pravega stanja temperature procesorja. Rešitev? Izjemno preprost premik sonde. Obvezno branje za vse lastnike tega kvalitetnega hladilnika, katerih pa ne moti še malo dodatnega hrupa.

2 komentarja

Volcano 7 v akciji

Viper's Lair - Thermaltake se je najprej proslavil s svojimi Orbi, kasneje pa so postali znani tudi s svojimi Volcani (predvsem tistim z 2), ki so za malo denarja ponujali dobro hlajenje. Pred kratkim pa je na tržišče prišel Volcano 7, ki naj bi postal še ena dobra rešitev, saj ima lep videz, dober pritrjevalni sistem, bakreni del za najboljšo toplotno prevodnost in termalno diodo, ki prilagaja število obratov glede na temperaturo. Lepo je tudi, da se da hladilnik razstaviti in počistiti prah iz njega. Ali je Volcano 7 res dober hladilnik? Na tej strani so mu dali oceno 8/10, vendar so mu očitali precej nepraktično postavitev termalne diode. Ravno zaradi tega Volcano 7 ni ravno učinkovit pri hlajenju,...

1 komentar

Thermaltake Volcano7

X-Bit Labs - Thermaltake, pred dvema letoma dokaj nepoznano podjetje, se je uveljavil z izvrstnimi hladilniki Golden Orb, ki so kar naenkrat preplavili računalniski trg. Od takrat naprej se Thermaltake dobro drži in zelo pogosto nas presenti s kakšnim novim hladilnikom, novim dizajnom in podobnim. Tokrat sem na X-Bit Labsu nasel novico o novem Volcanu7. Hladilnik ima zelo dober dizajn in je naslednik zelo dobrega Volcana 6Cu+. Od svojega predhodnika se razlikuje po zmanjšani hitrosti ventilatorja in po regulaciji hitrosti vrtenja ventilatorja. Zaradi tega je hladilnik tišji, da pa to ne vpliva na hlajenje samo, je hladilnik malo večji. Novico si obvezno poglejte, če ne zaradi drugega, pa zaradi izgleda hladilnika.

3 komentarji