»

Kako izgleda internet na Kitajskem

Slashdot - O svobodi na Kitajskem pri brskanju po internetu je bilo prelitega že mnogo črnila, skupni imenovalec pa ostaja kitajski požarni zid, ki skrbi, da Kitajci ne stikajo po straneh, ki oblastem niso povšeči. Če vas zanima, kaj in kako točno vidijo Kitajci, si lahko prenesete vtičnik za Firefox, ki vam omogoča to doživeti. Počasno nalaganje strani, čakanje v nedogled, nepojasnjena nedosegljivost določenih strani so sintagme, s katerimi najverneje opišemo tako izkušnjo, poroča Slashdot. Ker vtičnik preusmerja promet na kitajski proxy, ni nujno, da bo deloval dolgo.

13 komentarjev

Nov procesor na staro ploščo

Viper's Lair - Še pomnite starih Penitum4 procesorjev? Da, tiste "nesrečne" serije, ki jo je Intel pohabil in jo opremil s samo 423 nožicami. No, ko je Intel spoznal svojo zmoto, so prešli na 478-nožično verzijo in vsi reveži, ki ste kupili Socket423 osnovno ploščo ste ostali na suhem. Nov procesor, nova plošča. Pa je res temu tako?

Na Viper's Lair so namreč ogledali pretvornik, ki vam omogoča, da nove procesorje namestite na stare Socket423 osnovne plošče. Se zadeva splača, koliko zgubite na performansah in kakšni so stroški v primerjavi z nakupom nove osnovne plošče, so bila vprašanja, s katerimi so se ukvarjali. V kolikor spadate med tiste, ki vas je Intel pustil na suhem, klik!

3 komentarji

UTP mreža brez mrežne kartice

SubZero Tech - Želite doma postaviti UTP mrežo, a v vašem računalniku ni dovolj prostora še za eno mrežno kartico? GeForcev ventilator, zvočna kartica, TV ter satelitska kartica in modem pač poberejo svoj davek na PCI režah. Kaj storiti z mrežno kartico? Na SubZero Tech so si ogledali napravico, ki vam lahko za slabih dvaindvajset dolarjev olajša situacijo. Gre namreč za poseben USB to UTP adapter, ki vam omogoča da UTP kabel tako priklopite na USB, računalnik pa s posebnimi gonilniki vso zadevo skupaj zazna kot običajno mrežno kartico. Brez dvoma zelo uporabna zadeva za vse z nabitimi (pa ne z mišicami[:D]) ohišji, moti le odsotnost podpori USB2 standardu, kar postavlja hitrost pod vprašaj. Klik!

0 komentarjev

JPEG patent

Slashdot - Podjetje Forgent Networks je objavilo, da si lasti patent na JPEG kompresijo in da je trenutno v fazi kontaktiranja proizvjalcev digitalnih fotoaparatov, programerskih hiš in nasploh vseh podjetiji ki v svojih produktih uporabljajo format zapisa JPEG. Kontaktirajo jih seveda zaradi licenčnin.
Toda to jim zelo verjetno ne bo uspelo kajti obstajajo določene varovalke v patentnem pravu, ki preprečujejo take zlorabe. Vseeno pa mora biti "zanimivo" biti v koži njihovnega predstavnika za odnose z javnostjo.

Seveda je ta novica ponovno dvignila vprašanje o odprtih "patent-free" formatih, za katere ni potrebno plačevati licenčnine in so možne alternative JPEG-u.

Projekt DjVuLibre je ena od možnih alternativ. Druga možnost pa je prihajajoči JPEG2000 standard. Sicer pa sem med /. komentarji zasledil tegale, v katerem avtor predstavlja zanimive alternativne strani, ki so popolnoma graphic free, ampak vseeno izpadejo izredno vredu. Vmes je tudi ascii nadomestilo za flash animacije....

1 komentar

Prenovljena sekcija "Povezave"

Slo-Tech - Kot vidite, smo vsebinsko zadnji teden bolj lenarili kot ne. Sicer imamo za to dober razlog (heh), in sicer uživanje prednovoletnega vzdušja ter podpiranje Primoža pri prenavljanju njegovih skript (moralna podpora, saj veste ). Od danes naprej pa lahko na tem naslovu, oziroma z direktnim klikom v levi meni na postavko "Povezave", vidite novo, prenovljeno, sekcijo, v kateri je več sto zanimivih strani, ki jih uporabljamo pri dnevnem iskanju novic. Tako da ne recite, da ne delamo nič . Zahvala za prenovljene Povezave gre MadManMatu, ker je samo in le on ročno obiskal vse strani ter zraven naslovov napisal komentarje. Slava mu!

10 komentarjev

Izpoved neke [T]rdonje

HardOCP - [H]ard|OCP že spet melje svoje. Tokrat so se, najbrž zaradi izjemne dolgočasnosti sobote, spravili na temo iskanja novic, prav med to dolgočasno soboto. Nekaj razlogov, ki so jih našteli...

  • Siti so starih novic
  • Siti so lepe grafike, ki ne skriva v sebi nič vsebine
  • Siti so "strokovnjakov" ter samoklicanih "gurujev"
  • Siti so 1000 različnih načinov kako meriti temperaturo v kišti
  • Pač so siti vsega
Pustimo dejstvo, da je človek vidno depresiven ob strani, ter poglejmo situacijo. Večine teh trditev (razen tiste o hlajenju) podpiram tudi jaz. Prav zato je pa tu Slo-Tech. Da dostavlja sveže novice, tudi kadar jih v resnici ni (taka je na primer tale sedaj)

5 komentarjev