»

Microsoft dosegel poravnavo z Mississippijem

Extremetech - Microsoft se s protimonopolnimi tožbami bori na več frontah, ne le v EU. Te dni so dosegli poravnavo z ameriško zvezno državo Mississippi, ki jih bo stala 100 milijonov dolarjev. Microsoft se je v tej državi zagovarjal v skupinski tožbi uporabnikov, ki so jo vložili uporabniki na podlagi odločitve sodišča leta 2000, da so z integracijo IE v Windows zlorabili prevladujoči položaj na trgu. V poravnavi je določeno, da bo 40 milijonov dolarjev prejela zvezna država v naslednjih 40 dneh, medtem ko bodo preostanek razdelili med uporabnike, podjetja, šole in vladne ustanove v obliki bonov. Do bona v vrednosti 5 ali 12 dolarjev bodo upravičeni vsi, ki so med 1. januarjem 1996 in 11. junijem 2009 kupili kakšen Microsoftov izdelek. Če ne bodo izkoristili vseh bonov, bo preostanek dobila država.

33 komentarjev

Preiskovanje računalnikov ob prehodu meje v ZDA je zakonito

Slashdot - Pred kratkim je Kalifornijsko prizivno sodišče razsodilo, da mejni kontrolni organi lahko preiščejo osebne računalnike brez sodne odredbe in tudi v primeru, da ne zaznajo kakršnekoli kriminalne aktivnosti.

Primer je sprožil 44-letni učitelj matematike, ki so mu julija 2005 mejni kontrolni organi ob povratku iz Filipinov pregledali prenosni računalnik in na njem našli fotografije z otroško pornografijo.

Učitelj se je zaradi preiskave računalnika pritožil in okrožni sodnik Dean Pregerson je najprej presodil, da so elektronske pomnilniške naprave podaljški našega spomina in misli in jih zaradi tega ni dovoljeno preiskati brez upravičenega suma.

Vendar pa so se zvezni preiskovalci pritožili in Kalifornijsko prizivno sodišče je nato razsodilo, da mejni kontrolni organi ob prehodu meje lahko preiskujejo osebne računalnike tudi brez sodne odredbe. Primer je s tem zelo verjetno zaključen, saj skoraj gotovo ne bo prišel na Vrhovno sodišče ZDA. Leta 2005 je namreč Prizivno sodišče...

38 komentarjev

Epsonov uspeh v boju proti kompatibilnim kartušam

Slo-Tech - Photographyblog, sklicujoč se na izjavo za medije družbe Seiko Epson Corp. poroča, da je omenjena družba nedavno vložila tožbo proti britanskem podjetju CybaHouse Ltd., zatrjujoč, da slednji z uvažanjem in distibucijo kompatibilnih kitajskih tiskalniških kartuš (pod blagovno znamko IM JET) krši Epsonove pravice iz naslova patentov.

Epson je na predlog tožene stranke pristal na poravnavo, v kateri je bilo dogovorjeno, da bo družba CybaHouse opustila prodajo Epsonovih kompatibilnih kartuš, tožniku povrnila stroške spora ter plačala odškodnino za povzročeno škodo. Znesek odškodnine - tako kot druge podrobnosti poravnave - ni znan, saj je vsebina poravnave poslovna skrivnost.

Seiichi Hirano iz družbe Seiko Epson Corp. je dejal, da Epsonovi izdelki vsebujejo tehnologijo in oblikovanje, ki sta plod dolgoletnega razvoja in raziskav. "Za Epson je pomembno, da zaščitimo našo intelektualno lastnino ter zaščitimo naše izdelke pred uvozniki in izdelovalci izdelkov, ki kršijo naše pravice....

63 komentarjev

Transmeta v rdečih.

Vnunet - Se mi zdi, da sem zadnjič jamral o "primanjkljaju odpuščanj"; ne kliči hudiča, pravijo. Transmeta, procesorje razvijajoče in izdelujoče podjetje, najbolj znano po enem svojih ustanoviteljev, Linusu Torvaldsu, je namreč v preteklem četrtletju pridelalo celih $7.5 MIO prihodkov, s katerimi so ustvarili $25.2 MIO izgube (v enakem obdobju lani $10.5 MIO prihodkov ter $17.8 MIO izgube). Podjetje bo vsled tega odpustilo 200 zaposlenih, kar pa predstavlja kar 40 % vseh zaposlenih, polega tega pa opustilo delo na procesorju TM6000 ter se osredotočilo na TM5800; obisk črnih številk pa pričakujejo leta 2003... Klik!

2 komentarja

Microsoftova poravnava 'zavrnjena'

Slo-Tech - Še pomnite predloga poravnave, po katerem bi Microsoft 'ubogim' ameriškim šolam prispeval računalniško opremo, ter tako končal preko 100 tožb?

Nič ne bo: zvezni sodnik J. Frederick Motz je večmilijonsko poravnavo zavrnil. Mali Mečkač bo vsled tega s pogajanji moral začeti znova, 'iz nule'. Komu to koristi, pa presodite sami...

3 komentarji

Apple proti MSjevi poravnavi v programski opremi

ZDNet - Na ZDNetu sem zasledil zanimiv članek o miljardo dolarjev vredni poravnavi, o kateri se je pred časom razpisal že vrli minmax. Tokrat se je oglasil Apple, ki ostro nasprotuje Microsoftovemu predlogu, da bi polovico poravnal v denarju, polovico pa v obliki programske opreme. Bistvo tega je, da ima Apple v čezlužnih šolah, za razliko od tostranih (še posebej slovenskih :]), ogromen delež svoje opreme. Če pa bi šole ne dobile opreme, ampak raje denar, bi se lahko odločale o investicijah -- pač v Microsoftovo, Appleovo ali katerokoli drugo opremo. Jasno, vsi vidimo, kam Apple taco moli... V članku je zapisanih nemalo mnenj različnih strani, tako da ogled priporočam. Klik!.

9 komentarjev

Smešna Microsoftova poravnava

Linux Today - Torej MS bo očitno odnesel celo rit iz tožbe, ki jo je proti njemu sprožilo 20 zveznih držav. Zadnji MSjev predlog za poravnavo je bil, da bi plačali 1.1 miljarde dolarjev za računalništvo v 14000 najrevnejših ameriških šolskih okrožjih. ... Ne boste verjeli... 900 miljonov od te miljarde naj bi MS dal v lastnem softwareu. Pa koga oni zajebavajo?

No ... po drugi strani pa se je odzval RedHat in rekel, da bo dal zastonj software in podporo za _vse_ ameriške šole. S tem namerava priskočiti na pomoč MSju, da lažje izpolni obljubljeni cilj - pomagati otrokom. RedHat mu predlaga, da naj prihranjen denar raje investira v hardware, ki ga šole krvavo potrebujejo. Evil :)))))

14 komentarjev

1/10

CNet - Ne, ne gre (le) za 'eno desetinko', ampak tudi vrednost, koliko rabljenih računalnikov so na dan preko Amazona prodali Overstock.com. Enega v desetih dneh, torej. (cena? - $300)

Vsled tega so pri Overstock.com, ki Amazonu dobavlja rabljene računalnike ter komponente, enostransko končali dogovor. Iz prodaje bodo umaknili 40 računalnikov ter približno 700 drugih elektronskih produktov.

Pri Amazonu trdijo, da o končanju dogovora niso dobili nikakršnega obvestila, so pa "quite happy" z rezultati prodaje omenjenih izdelkov. Klik!

0 komentarjev

Še ena modifikacije miške

Bastardize - No, še ena modifikacija mišk prihaja z Bastardize.neta. Osnovne barve M$ Intellimouse Explorerja so se jim zdele preveč dolgočasne in so se ubogo miško odločili prebarvati v bolj agresivne barve. Ali vam je zadeva všeč ali ne presodite sami, meni osebno pa so kar nekako bolj všeč originalne barve. Kaj naj rečem... pač nisem velik ljubitelj (umazano) rdeče barve [;)].

5 komentarjev