»

X bo moral razkriti lastnike

Slo-Tech - Odkar je Elon Musk prevzel Twitter, ki se je kasneje preimenoval v X, podjetje ne kotira na borzi, lastniške strukture pa ne poznamo podrobno. Zato je dobrodošla odredba, s katero je sodišče v torek podjetju odredilo razkritje delniške knjige. Večinski lastnik je seveda Elon Musk, ki je za podjetje odštel 44 milijard dolarjev, ni pa edini.

Sodišče je odločitev sprejelo na zahtevo, ki jo je vložil Jacob Silverman. Zahtevo je utemeljeval z javnim interesom, saj platforma predstavlja javni prostor, zato so njeni lastniki in njihova prepričanja relevantni. Musk se je večkrat opredelil kot fundamentalist svobode govora, a njegova dejanja s tem niso vedno v skladu. Silverman je glasen kritik Muskovega vodenja podjetja, kar sega še v čas prevzema.

X ima sedaj do 4. septembra čas, da razkrije identiteto delničarjev, lahko pa se seveda pritoži. Sodišče meni, da razkritje lastnikov ne predstavlja nobenega tveganja za podjetje in da to ni zaupen podatek ali poslovna skrivnost. Med lastniki...

41 komentarjev

Musk nabira denar za prevzem Twitterja, a oglaševalci so skeptični

Slo-Tech - Zgodba o Muskovem nakupu Twitterja bo še nekaj časa burila duhove, pa čeprav se sploh še ni uradno zgodila. Medtem ko je Twitter uradno priznal, da bi bil zaradi prevzema in nove politike lahko ob precej oglaševalcev, Musk zbira sredstva za 44 milijard dolarjev vreden prevzem.

Več kot dvajset investitorjev je skupaj zbralo 7,1 milijarde dolarjev za prevzem Twitterja, med njimi so tudi Sequoia Capital, Andreessen Horowitz in Binance. Največ je primaknil soustanovitelj Oracla Larry Ellison, ki je tudi vlagal v Teslo. Preostali so prispevali manj, denimo Sequoia 800 milijonov dolarjev, VyCapital 700 milijonov in Binance 500 milijonov dolarjev. Nihče ni prispeval več kot milijarde dolarjev, prav tako pa med vlagatelji še ni največjih imen izmed skladov.

Ben Horowitz iz Andreessen Horowitz je ob tem dejal, da je Elon Musk morda edina oseba svetu, ki ima pogum, sposobnosti in genialnost, da reši probleme v javnem prostoru komunikacije, ki so se nakopičili. Dodaja, da je Twitter zelo...

27 komentarjev

Nove podrobnosti Twitter hacka

Slo-Tech - Mineva nekaj dni od odmevnega vdora v najvidnejše račune na Twitterju in tako podjetje kot mnogi preiskovalci ter vpleteni so postregli z nekaj več detajli. Zaenkrat še vedno kaže, da je šlo za kripto-potegavščino, saj ni videti, da bi jo zlikovci podurhali z zasebnimi sporočili Obame, Muska in drugih pomembnih oseb; toda na končne sklepe bo potrebno še čakati.

V noči s srede na četrtek po našem času se je Twitterju pripetil bržkone največji vdor v zgodovini socialnih omrežij. Mnogi računi vidnih svetovnih političnih, gospodarskih in medijskih osebnosti, kot so Barack Obama, Elon Musk, Bill Gates in Jeff Bezos, so začeli bljuvati prevarantske objave, ki so imele namen od lahkovernežev izvabiti kriptokovance. Na koncu so nepridipravi dejansko pobasali za prek sto tisoč dolarjev plena, pri Twitterju pa so po dveh urah mahinacije le zaustavili - tudi s pomočjo prijemov, ki jih vidimo jako redko, kot je vsesplošno blokiranje preverjenih (verified) uporabniških računov. Ker je...

13 komentarjev

Lyft gre na borzo

Ustanoviteljema Lyfta se bo smejalo

Slo-Tech - Največji Uberjev konkurent Lyft se pripravlja na borzni debi. Še ta mesec namreč pričakujemo borzno kotacijo, ki bo sledila javni ponudbi delnic (IPO). Za IPO so napovedali ceno delnice v razponu med 62 in 68 dolarji, je moč prebrati v prospektu, ki ga je podjetje predložilo agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC). To pomeni, da bo podjetje vredno med 21 in 23 milijardami dolarjev, kar je precej več od trenutne valutacije 15 milijard dolarjev. Če na borzi cena ne bo nižja od prodajne, si lahko obstoječi delničarji obetajo velike zaslužke.

Na prodaj bodo le delnice razreda A, ki imajo manj glasovalnih pravic kakor delnice razreda B. S prodajo 30 milijonov delnic razreda A bodo zbrali okrog dve milijardi dolarjev svežega kapitala. Trenutno ima Lyft 284...

0 komentarjev

Ustanovitelji Skypa tožijo Ebay

The New York Times - Prejšnji mesec je Ebay dosegel dogovor s konzorcijem, ki ga vodi podjetje Silver Lake in vključuje sklada Index Ventures in Andreessen Horowitz ter kanadski pokojninski sklad, o prodaji večinskega deleža v Skypu za dve milijardi dolarjev. Zgodbo pa zapletajo prvotni avtorji Skypa, ki so ga Ebayu prodali leta 2005. Takrat namreč niso prodali celotnega Skypa, marveč so obdržali v lasti majhen del kode za P2P-povezovanje in jo licencirali Ebayu za uporabo.

Sedaj sta Niklas Zennstrom in Janus Friis vložila tožbo na sodišču v Severni Karolini, kjer Ebayu očitata spreminjanje tega dela kode. V njej terjata sodno prepoved prodaje in zakonito odškodnino, ki bi se lahko povzpela do 75 milijonov dolarjev dnevno. Podobno tožbo so vložili že marca na britanskem sodišču, a postopek še ni stekel, je pa takrat prestrašila marsikaterega potencialnega kupca Skypa.

Ebayevi predstavniki so dejali, da ne dvomijo o zmagi, a kljub temu za vsak slučaj razvijajo nadomestno kodo. Prav tako naj bi bila...

4 komentarji

Ebay prodaja Skype

CNet - Napovedi se uresničujejo in Ebay dokončno prodaja Skype. Prodajali so ga sicer že nekaj časa, sedaj pa je čas dozorel za kupčijo. Kupila ga bo skupina investitorjev, ki jo vodi podjetje Silver Lake in vključuje sklada Index Ventures in Andreessen Horowitz ter kanadski pokojninski sklad. Za 65-odstotni delež v Skypu bodo odšteli dve milijardi dolarjev, preostanek pa bo Ebay zadržal v svoji lasti.

Ebayju je tako uspela dobra kupčija, saj so leta 2005 za nakup Skypa odšteli 2,6 milijarde dolarjev. Prevzem so mnogo označili za enega večjih fiaskov v IT-svetu, saj je bila cena tako visoka, da je redko kdo verjel, da ga bo uspel Ebay še kdaj tako drago prodati dalje. Nova cena postavlja vrednost celotnega Skypa na 2,75 milijarde dolarjev. Razlogi za prodajo ostajajo enaki, ponavlja Ebayjev izvršni direktor: Skype je odlično samostojno podjetje, ki pa s preostalim delom skupine Ebay nima mnogo skupnega. V letu 2008 je Skype zbral 551 milijonov dolarjev prihodkov.

2 komentarja