»

Epic Games Store prispela na iOS

Slo-Tech - V Applovo spletno trgovino App Store sta se vrnila Fortnite in Epic Games Store, ki ju je Apple pred štirimi leti odstranil. Po dolgem sporu in odškodninskih tožbah se je bil Apple prisiljen omehčati, a za zdaj se spremembe obetajo le v Evropski uniji. V ZDA je namreč sodišče v večjem delu pritrdilo Applu. V Evropi je drugače, ker imamo DMA, ki je Apple prisilil, da dovoli nalaganje aplikacij mimo App Stora in alternativne spletne tržnice.

Epic Games Store se je v petek vrnila na iOS v EU, medtem ko je na Androidu na voljo po celem svetu. Za zdaj vsebuje le tri igre, in sicer Fortnite, Rocket League Sideswipe in Fall Guys. Epicova trgovina je bistveno bolj uspešna na računalnikih, kjer ima tudi precej več funkcij kakor na iOS. V prihodnosti si Epic prizadeva, da v svojo spletno trgovino pritegnil še več iger različnih založnikov oziroma razvijalcev.

2 komentarja

Apple bo Epicu vendarle dopustil lansiranje trgovine na iOS

Epic Games - Apple je po hitri intervenciji Evropske komisije reaktiviral evropski razvijalski račun Epic Games na sistemu iOS, ki ga je bil nekaj dni pred tem zaprl.

Po tem ko smo leta 2021 videli zaključek velikega sodnega spora med Applom in Apic Games, ki ga je sprožil Epicov upor proti dajatvi v trgovini App Store in v kateri je Cupertino pretežno zmagal, se situacija še zdaleč ni umirila. Vzporedno je namreč Epic v sorodni tožbi prisolil zaušnico Googlu in še vedno grozi, da bo s pridobljenimi nauki vložil novo proti Applu. Obenem je Evropska unija sprejela širokopotezno novo zakonodajo v obliki uredb DSA in DMA, ki imata potencial, da samovoljne velikane močno udarita po prstih. V zadnjih mesecih tako spremljamo mrzlična prizadevanja družb, ki jim evropski regulatorji vse bolj gledajo pod prste, kako bi programje in politiko prilagodili Evropi. V Applu so tako sredi februarja obnovili evropski razvijalski račun Epic Games za iOS, ki ga podjetja potrebujejo za lansiranja in vzdrževanje...

6 komentarjev

Google izgubil proti Epic Games

Slo-Tech - V sporu med Googlom in Epic Games, ki je pred tremi leti prerasel v tožbo, je Google prepričljivo izgubil. Sodišče v Kaliforniji je v vseh točkah pritrdilo podjetju Epic Games, ki je Google obtoževalo monopolnega ravnanja in zlorabe prevladujočega položaja. Kazen in druge ukrepe bo sodišče izreklo januarja, potem ko je porota včeraj soglasno prikimiala Epic Gamesu.

Ugotovili so, da je povezovanje spletne tržnice Google Play Store in plačilnega sistema Google Play Billing nezakonita zloraba prevladujočega položaja. Jabolko spora je bila igra Fortnite in 30-odstotna provizija, ki si jo Google zaračuna od vseh nakupov prek lastnega plačilnega sistema. Epic Games je trdil, da je to nesorazmerno visoka provizija. Podobno sicer velja tudi za Applov App Store, a tam je situacija pomembno drugačna. Aplikacije na iOS brez App Stora ne morejo, medtem ko v Android lahko, le da je to manj praktično. Zato se je tudi Fortnite naposled vrnil v Play Store.

Sodišče pa sedaj ugotavlja, da Google...

23 komentarjev

Epic prek sodišča zahteva povratek v App Store

vir: Pxhere

Slo-Tech - Predstavniki Epic Games so sporočili, da so na kalifornijskem sodišču vložili zahtevo za predhodno odredbo, s katero zahtevajo povrnitev svojega razvijalskega računa v Applovi spletni tržnici. Po njihovih besedah je pri odstranitvi računa šlo za maščevanje, ki bi jim lahko povzročilo nepopravljivo škodo. V zahtevku ponovno navajajo, da je Apple monopolist, ki svoj položaj ohranja tako, da ne dopušča nobene konkurence.

Za zdaj so največji oškodovanci uporabniki: posledica vojne med podjetjema je namreč ta, da se je igra Fortnite praktično čez noč razdelila na dve ločeni igri, prvo, ki teče na Applovih platformah in drugo, ki teče na preostalih, torej PlayStationu 4, Xboxu One, Nintendu Switch, PCjih in na Androidih. Pri čemer je uporabnikov, ki v igro vstopajo iz iOSa oz. macOSa skoraj tretjina, 116 od skupnih 350 milijonov. Prav ti utegnejo plačati najvišjo ceno tega spopada, saj se poslej ne bodo mogli več udeleževati večigralskih spopadov z igralci z drugih platform, predvsem pa...

31 komentarjev

Spor med Epic Games in Applom se zaostruje

Slo-Tech - Ravsanje med Epic Games in Applom zaradi spora okoli višine davka v App Storu se je prelevilo v žolčen pravni dvoboj. Apple je za talca vzel Unreal Engine in skuša blokirati njegov razvoj na svojih napravah, kar pa je nato sprožilo podporo Microsofta Epicu.

Pred dvema tednoma je prišlo do enega bolj monumentalnih trkov med tehnološkimi velikani, ko je igričarska firma Epic Games na populističen način sprožila spor z Applom in Googlom, vse zaradi njunega 30-odstotnega davka, ki ga od transakcij pobirata na svojih nalinijskih trgovinah App Store in Google Play. V Epicu so dogodke izzvali tako, da so za svojo priljubljeno igro Fortnite dostavili posodobitev, ki omogoča mikroplačevanje mimo trgovin in s tem pravil, kar je najprej sprožilo blokado igre na eni strani in nato še tožbo na strani Epica. Kako se bo Timu Sweeneyju in druščini tvegano igračkanje izšlo, je v veliki meri odvisno od tega, koliko drugih podjetij in pa politikov bodo uspeli pridobiti na svojo stran - gotovo pa si...

200 komentarjev

Epic Games zagnal lastno spletno trgovino

Slo-Tech - Igričarski studio in založnik Epic Games je pognal Epic Games Store, spletno trgovinico za igre, s katero se želi odprto zoperstaviti Steamu.

Nalinijska trgovina Steam ima sicer vse več vidnih tekmecev, kot sta GOG.com in Itch.io, a še vedno zelo trdno sedi na prestolu med igričarskimi tržnicami. Zdaj se je pojavil še en izzivalec, nihče drug kot Epic Games, ki ga mularija pozna po Fortnitu, tisti malo starejši pa po Unrealu in Gears of War. Očitno je nesluten in čisto divji uspeh Fortnita dvignil apetite v firmi, zaradi česar so se odločili nove milijone dolarjev vložiti v trgovanje. Pri tem povsem odkrito hodijo v zelje Steamu, saj je poglavitna prednost njihove trgovine, ki jo izpostavljajo, ta, da od razvijalcev iger zahtevajo zgolj dvanajst odstotkov prometa, v nasprotju s...

22 komentarjev