»

Procesorje Lunar Lake bo v celoti izdeloval TSMC

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so na Computexu ponudili prvi globlji vpogled v prihajajočo generacijo procesorjev za prenosnike, Lunar Lake, ki se v določenih elementih vrača v bolj ustaljene tirnice od Meteor Laka, spet drugod pa gre povsem po svoje.

Podobno kot pri AMDju in Nvidii, so se tudi pri Intelu na svoji Computexovi predstavitvi močno osredotočali na umetno inteligenco, oziroma prepričevanje, da jo njihova strojna oprema poganja najhitreje (kratek video povzetek). Toda za tehnološke navdušence je bil vendarle najbolj zanimiv prvi resen vpogled v arhitekturo Lunar Lake, naslednico aktualnega Meteor Laka, se pravi čipov za prenosne računalnike, ki naj bi bili nared jeseni, oziroma širše na voljo v predprazničnem času. Meteor Lake je za Intel in širše v mnogočem prelomna tehnologija in Lunar Lake je zanimiv pokazatelj, kje so se inženirji odločili napraviti korak nazaj, kje pa oditi še dlje, saj se pristopa v nekaterih elementih bistveno razlikujeta. Pod črto pa je bržkone najbolj udaren...

42 komentarjev

Intel lansiral procesorje Core Ultra

vir: Intel
Intel - Kot so obljubili, so pri Intelu v četrtek naznanili razpoložljivost prvih izdelkov na podlagi procesorjev nove arhitekture Meteor Lake. Toda tovrstne prenosnike je ta hip še zelo težko dobiti in večina napovedanih izide šele v začetku prihodnjega leta.

Ko so pri Intelu septembra ponudili podrobnejši pogled v drobovje najnovejše procesorske arhitekture Meteor Lake, je bilo jasno, da smo na pragu korenitega preloma v njihovi strategiji dizajna čipov, saj smo lahko videli kopico zanimivih novosti. Prvič; z meteor laki modri tabor naposled prehaja na čipletno tehnologijo, pri čemer za nameček uvaja napredni način pakiranja Foveros, ki uporablja dvonivojske čipe in tako omogoča, da povezave med čipleti ne izgubljajo toliko energije kot v pristopih tekmecev (beri: AMDja). Drugič; inženirji so za varčevanje z energijo uporabili idejo namenskega SoC čipleta, v katerega so vdelane vse potrebne enote za osnovno delovanje procesorja, vključno z dekodirniki videa in dvema varčnima E-jedroma,...

24 komentarjev

Intel lansiral procesorje Core 14. generacije

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so v torek lansirali štirinajsto generacijo procesorjev Core za namizne računalnike, ki pa je pravzaprav zgolj prepakirani Raptor Lake.

Ko so sredi septembra v Intelu predstavili svojo naslednjo arhitekturo centralnih procesorjev, Meteor Lake, je bilo poleg pojasnjeno tudi, da bo sprva rezervirana za prenosne naprave, medtem ko bodo imetniki namiznih v štirinajsti generaciji izdelkov Core dobili zgolj osveženega Raptor Laka. Napoved so sedaj izpolnili z lansiranjem serije, ki ima povsem pošten delovni naziv Raptor Lake Refresh. Skorajda v celoti gre za čipe prejšnje generacije, ki so jih spričo izkušenj in izboljšav proizvodnega procesa - še vedno je to Intel 7 - sedaj lahko navili za 100 do 200 MHz več. Izjema je zgolj novi Core i7-14700K, ki ima 4 E-jedra več od predhodnika in je s tem bržkone najbolj mamljiv od predstavljenih čipov. Tudi ti procesorji sedejo v obstoječe matične plošče serij 600 in 700 (podnožje LGA 1700).

Med posebnostmi je treba omeniti, da paradni...

18 komentarjev

Intel z arhitekturo Meteor Lake uvaja kopico novosti

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so na dogodku Innovation 2023 podrobneje razgrnili zasnovo prihajajoče arhitekture procesorjev Meteor Lake, ki za velikana pomeni važno prelomnico tako v strukturi čipov kot proizvodnji.

Zadnjo korenitejšo spremembo v dizajnu Intelovih centralnih procesorjev Core za domače uporabnike smo lahko videli pred dvema letoma, z nastopom arhitekture Alder Lake, pri kateri so po zgledu čipov za telefone uvedli dve vrsti računskih jeder: zmogljivejša vrste P(erformance) in varčnejša vrste E(fficiency). S prihajajočo generacijo s kodnim nazivom Meteor Lake se v Santa Clari lotevajo novega bistvenega preloma, ki utegne biti še bolj daljnosežen in je v mnogočem posledica sprememb, ki jih je v podjetju pognal izvršni direktor Pat Gelsinger po svojem (vnovičnem) prihodu leta 2021. Zamisli so strokovnim opazovalcem predočili že pred slabim mesecem dni na zaprtem dogodku Tech Tour v Maleziji, javno pa sredi preteklega tedna na konferenci Intel Innovation 2023 v San Joseju. V obeh...

19 komentarjev

Grafičnih kartic Arc letos še ne bo na pretek

vir: Intel
Intel - Na sestanku z vlagatelji so Intelovi vodje razgrnili nekaj napovedi, med katerimi so bile za potrošnike še najbolj zanimive tiste okoli grafičnih kartic Arc.

Konec tedna je procesorski gigant iz Santa Clare pripravil predstavitev za investitorje, na kateri so pojasnili splošne usmeritve glede izdelkov v bližnji prihodnosti. Podjetje za letos napoveduje promet v višini 76 milijard ameriških dolarjev, pomenljiv v tem oziru pa je predvsem podatek, da po odštetih investicijah in dividendah načrtujejo negativno ničlo, saj bodo za razvoj namenili 27 milijard, predvsem za nove proizvodne zmogljivosti v Arizoni in Ohiu. Intel je trenutno v zgodovinsko hitrem razvoju novih proizvodnih tehnologij in kapacitet, toda o tem kaj bistveno novega tokrat niti niso povedali. Kar se tiče produktov, je bil fokus tokrat manj na procesorjih Core in toliko bolj na grafični tehnologiji Xe ter strežniških procesorjih Xeon.

Raja Koduri je potrdil, da bodo grafično linijo Arc lansirali z modeli na...

20 komentarjev

Alder Lake ali Intelovo žuganje Applu M1

vir: Intel
Intel - Druga poglavitna tema Intelovega dogodka Architecture Day 2021 je bil centralni procesor Alder Lake. Ali nemara bolje rečeno sistemski čip, kajti to bo prvi bolj razširjen hibridni procesor iz Santa Clare, ki v več kot enem elementu spomni na Applovega M1.

Čeprav je Intel postal malone sinonim za proizvajalca CPUjev, ki se iz generacije v generacijo komaj kaj razlikujejo, pa navdušenci nad področjem vendarle z radovednostjo čakamo na konec letošnjega leta - takrat naj bi namreč prispeli čipi arhitekture Alder Lake, ki bodo temelj družine izdelkov Core 12-te generacije za namizne in prenosne računalnike. Zanimivost alder lakov je, da so hibridni sistemski čipi, ki vsebujejo jedra dveh velikosti: večja, hitra jedra (p-core, za performance) arhitekture Golden Cove in pa manjša, varčnejša jedra (e-core, za efficiency) arhitekture Gracemont. Samo večja podpirajo hyperthreading. Zaenkrat so predvidene tri osrednje konfiguracije, ki bodo temelj za posamezne platforme. Namizni računalniki...

15 komentarjev