»

Četrt stoletja po Napsterju

TorrentFreak - Pred 25 leti je tedanji naivni internet močno razburkala izdaja programa Napster, ki je omogočil deljenje avtorsko zaščitenih vsebin na nikoli dotlej videni ravni. Prvega junija 1999 je izšla prva javno dostopna verzija Napsterja, ki je širšo javnost seznanila s formatom mp3. Iznajdba iz leta 1993, ki se je tedaj zdela tehnično zanimiva, a obrobna inovacija, je revolucionirala dojemanje piratstva, konzumiranje glasbe in se danes zrcali v milijarde dolarjev težki industriji pretočnih vsebin.

Format mp3 je prvikrat omogočil digitalni zapis glasbe, ki je brez opaznega znižanja kakovosti bistveno stisnjen. Zgoščenke je bilo možno stisniti v nekaj deset megabajtov, hkrati pa je postalo možno skladbe prenašati po internetu. Naslednji mejnik je bil kanal w00w00 na IRC-u (na omrežju EFnet), kjer so se zbirali nadebudni programerji. Med njimi je bil tudi Shawn Fanning, ki se je prijavil z vzdevkom Napster. Njegov cilj je bil preprost, a velikopotezen: ustvariti omrežje računalnikov, kjer...

32 komentarjev

Prodaja glasbe lani rekordna, prvikrat po letu 1996 tudi rast prodaje fizičnih nosilcev

RIAA - Že dlje časa je znan trend vračanja popularnosti gramofonskih plošč, sedaj pa se je ponovno obudilo zanimanje za zgoščenke. Ameriška cehovska organizacija glasbenih založnikov RIAA (Recording Industry Association of America) v poročilu ugotavlja, da se je lani prvič po dolgih letih prodaja glasbe na CD-jih v primerjav z letom poprej povečala.

Nazadnje so rast prodaje zgoščenk beležili leta 2004, odtlej pa je vztrajno padala. Lani so prodali za 584 milijonov dolarjev zgoščenk, kar je več kot leta 2020 (483 milijonov), a še vedno precej manj kot na primer leta 2011 (tri milijarde). Če pa seštejemo vse fizične nosilce zvoka, torej tudi gramofonske plošče, gre za prvo rast prodaje fizičnih nosilcev po letu 1996! Lani je prodaja znašala 1,65 milijarde dolarjev. Gramofonskih plošč so torej lani prodali za milijardo dolarjev, kar je skoraj dvakrat več kot leta 2020 (643 milijonov dolarjev).

V primerjavi s številkami s preloma tisočletja je prodaja fizičnih nosilcev še vedno nizka....

43 komentarjev

Napster prodan

Slo-Tech - Bralci z daljšim stažem se še spomnijo Napsterja, ki je na prelomu tisočletja temeljito pretresel glasbeno industrijo. Aplikacija, ki je prvikrat v zgodovini omogočila množično prenašanje glasbe na domače računalnike, je sicer po dveh letih delovanja leta 2001 ugasnil, a ideja je živela dalje. Iz nje so izšli eDonkey (in eMule), Kazaa, Limeware in številne druge storitve, ki so evolucijo končale v obliki torrentov. Napster pa je v drugačni obliki obstajal dalje. In je te dni preživel še eno večjo kupčijo. Napster je imel nazadnje 3 milijone uporabnikov in 90 milijonov licenciranih skladb.

Britansko podjetje MelodyVR ga je namreč odkupilo od podjetja RealNetworks za 70 milijonov dolarjev. Napster namreč bo ukinitvi leta 2001 ni izginil, temveč se je vrnil kot storitev za pretočne vsebine. Po stečaju je ostanek podjetja, v glavnem blagovno znamko in pravice, kupil Roxio in svoj Pressplay izdal kot Napster 2.0. Leta 2008 ga je kupil BestBuy, leta 2011 pa so ga združili z Rhapsody....

16 komentarjev

Škoda povzročena zaradi ne-gledanja reklam višja od piratiziranja?

Heise - Pri Jupiter Research so naredili študijo navad uporabnikov video digitalnih snemalnih naprav. Nič kaj presenetljivo so prišli do zaključka, da 53% vseh uporablja svoje snemalnike zato, da se izognejo gledanju reklam. Če bodo vsi uporabniki tovrstnih naprav začeli postopati enako, bo to pomenilo 8 milijard zelencev škode. Dodatno jih skrbi, da tovrstne naprave ne povečujejo števila ur na dan pred televizijskimi zasloni.

Podobno študijo je lansko leto naredila MPAA - Motion Picture Association of America, ki se je sprva niso upali objaviti. Izguba filmske industrije zaradi piratizranja naj bi v lanskem letu znašala 6 milijard zelenih. Tokratna analiza je bila spremenjena zaradi utemeljenih kritik prejšnjih. Do sedaj se je namreč za vsako zaplenjeno nelegalno kopijo predvidevalo, da jih obstaja še sedem. Prav tako so se posvetili argumentu, da uporabniki, ki gledajo nekaj zastonj, tega v realnem svetu ne bi kupili.

Nemci so po drugi strani analizirali glasbeni del "tržišča"....

62 komentarjev

Vrnitev Napsterja

roxio - Še pomnite; preden so se datoteke izmenjevale s programi, kot sta eMule in KaZaA, je na področju deljenja MP3-datotek vladal Napster, ki je bil postal priljubljen predvsem zaradi preprostosti in hitrosti. No, zaradi dvomov o legalnosti takšne izmenjave datotek so Napster ukinili in projekt je zaspal za kar nekaj let. Sedaj je podjetje Roxio izkoristilo že uveljavljeno blagovno znamko in izdalo nov program -- Napster 2. Od svojega predhodnika se bo razlikoval predvsem po eni lastnosti -- legalnosti -- program bo namreč popolnoma v skladu z zakonom, kakorkoli pač to interpretirate. Več o tem.

5 komentarjev

Ukane Napsterja

več strani - Kaj se sedaj dogaja z Napsterjem? Sodniška odločba je padla in Napster mora prenehati z distribucijo ilegalno pridobljene glasbe, poleti pa naj bi Napster postal plačniški servis, kar mu v dobi interneta ter, posledično, razvajenosti uporabnikov, pomeni gotovo smrt. Kljub temu obstajajo rešitve. Napster je dobil seznam glasbe, katero mora prepovedati. Prepovedal je okoli 228.500 datotek, a tu še ni konec zgodbe. Po ameriških zakonih Napster lahko prepove samo imena skladb, ki so napisana pravilno. Če pa uporabimo našo zdravo pamet ter debilno enkripcijo "Pig Latin", lahko iz imena Madonna naredimo adonnaM (prvo črko damo na konec) ter se s tem zavarujemo pred prepovedjo. Kje je ves keč? Po ameriški zakonodaji ta program, ki išče avtorsko zaščitena dela, ne sme dekodirati kakršnihkoli kodiranih zapisov. Pig Latin je pa kodiranje. Ergo, če se uporabniki Napsterja zmenijo za neko enotno kodiranje (ki bi recimo iz Madonna - Music naredilo adonnaM - usicM), bo Napster uspeval dalje, saj...

2 komentarja