»

Google pomotoma razkril podrobnosti o iskalnem algoritmu

Slo-Tech - Google je pomotoma na Githubu objavil interne dokumente, ki pojasnjujejo oziroma dokumentirajo delovanje iskalnega algoritma. Njihovo avtentičnost je potrdil, posebej zanimivo pa je, da so bili objavljeni pod licenco Apache 2.0. Kdorkoli jih je videl in prenesel, ima torej trajno, svetovno, neekskluzivno, neodplačno, nepreklicno pravico do uporabe. Dokumenti so zato sedaj brezplačno dostopni marsikje.

Večinoma gre za dokumentacijo. Čeprav dokumenti niso popoln opis iskalnega algoritma, hkrati pa za razumevanje terjajo poznavanje delovanja algoritma, je skupnost iz njih razbrala že marsikaj. V njih je na primer 2596 modulov in 14.014 atributov (funkcionalnosti). Vse to vpliva na razvrščanje strani pri iskanju, med njimi pa je tudi nekaj funkcij, katerih obstoj je v preteklosti Google izrecno zanikal. Parameter Navboost na primer meri tudi, kako dolgo obiskovalci ostanejo na strani, potem ko jo obiščejo. Google precej teh podatkov dobi iz svojega brskalnika Chrome.

V algoritmu je...

1 komentar

Pravica do pozabe pri Googlu v praksi

vir: Google
Google - Pred dvema tednoma je Evropsko sodišče odločilo, da spletni iskalniki s svojim sistematičnim iskanjem in predstavljanjem rezultatov zbirajo podatke, zaradi česar so zavezani spoštovati evropsko zakonodajo o zaščiti zbirk osebnih podatkov. Z drugimi besedami: uzakonili so pravico do pozabe. Po pričakovanjih se je na Google usul plaz zahtevkov, največ iz Nemčije. Google je zato danes predstavil spletni obrazec, s katerim lahko zahtevamo izbris osebnih podatkov iz rezultatov iskanja.

Google izkušnje na tem področju že ima, saj lahko lastniki avtorskih pravic s celega sveta zahtevajo izbris povezav do strani, ki kršijo intelektualno lastnino. Obrazec za izbris osebnih podatkov je zelo podoben.

Uporabnik mora posredovati skeniran posnetek osebnega dokumenta, veljaven elektronski naslov, ime osebe, ki je prizadeta zaradi...

11 komentarjev

Poravnava Googla z EU: spremembe v iskanju, brez globe

The New York Times - Google se je sporazumel z EU glede očitkov, ki je Evropska komisija predstavila v preiskavi, ki se je začela leta 2010. EU je namreč Googlu očitala, da pri prikazovanju zadetkov pri iskanju svoje storitve prikazuje više, kakor bi si to zaslužile, medtem ko je konkurenca odrinjena niže. Google in EU sta se sporazumela, kako zaplet rešiti brez glob.

Googlu ne bo treba spremeniti iskalnega algoritma, je ključna točka v dogovoru. Bodo pa morali jasno označiti zadetke, ki kažejo na lastne storitve (recimo Google Plus Local ali Google News), ne glede na njihov rang. To bo veljalo za storitve, kjer Google ne služi (recimo vreme). Kjer ima Google plačljive oglase, bo moral poleg tega prikazal še vsaj tri konkurenčne strani. Recimo pri iskanju v posebnih...

0 komentarjev

Google uvedel novi iskalni algoritem Panda v vseh jezikih

Nad algoritmom bdita Amit Singhal in Matt Cutts

Google - Google je februarja poizkusno predstavil spremembo iskalnega algoritma, poimenovano Panda, s katero so želeli izboljšati zadovoljstvo uporabnikov pri iskanju. Glavna sprememba je bila odstranitev tako imenovanih farm z vsebino iz iskalnih zadetkov, saj te ne nudijo nobenih pomembnih informacij, ampak se zgolj dinamično prilagajajo Googlovim pajkom, da bi se med rezultati zavihtele čim više. Novi algoritem ne ocenjuje več le relevantnosti, ampak tudi kakovost strani. Google je ocenil, da je sprememba vplivala na uvrstitev približno 12 odstotkov strani.

Ker se je sprememba izkazala za pozitivno, so jo aprila razširili na vse iskalne poizvedbe v angleščini. Poleg tega so začeli upoštevati tudi podatke o straneh, ki jih uporabniki blokirajo iz...

8 komentarjev

Google prenovil iskalni algoritem

Ena izmed strani, ki bodo izgubile visoka mesta, bo bržkone tudi eHow

Google - Google vsako leto izvede približno 500 sprememb svojega iskalnega algoritma, izmed katerih je večina manj opaznih. Ta teden pa so najprej za ameriške uporabnike - postopoma bodo spremembo vpeljali po celem svetu - občutneje spremenili algoritem za razvrščanje zadetkov pri iskanju. Ker so se v zadnjih mesecih med prve zadetke prikradle neuporabne strani, ki jih imenujemo tudi farme z vsebino, ker so organizirane tako, da je na njih ogromno neuporabnih tekstovnih podatkov, da bi zadovoljile pajke, je Google algoritem posodobil. Spremembe naj bi vplivale na razvrstitev okoli 12 odstotkov strani, kar je največja sprememba v zadnjih letih, pravi Amit Singhal iz Googla.

Omenjene farme (mednje sodijo največje Yahoo...

25 komentarjev

Japonski Yahoo se povezuje z Googlom

Vstopna stran Yahoo Japan

vir: BBC
BBC - Čeprav Yahoo sodeluje z Microsoftom, ki bo Yahooju omogočil uporabo Bingovega iskalnega algoritma, to ni ustavilo japonske podružnice Yahooja, da ne bi sodeloval z največjim konkurentom Microsofta, Googlom. Prav danes so Japonci namreč potrdili, da bo za iskanje po spletu na njihovi strani skrbel Google.

To je mogoče zaradi majhnega lastniškega deleža Yahooja v Yahoo Japan, ki znaša le 35% v primerjavi s 40%, kolikor znaša večinski delež podjetja Softbank, ki je japonski internetni ponudnik in mobilni operater. Yahoojev ustanovitelj, Jerry Yang, sicer je član upravnega sveta (podobno kot ustanovitelj Softbanka,...

1 komentar