»

Kitajska v državni upravi prepovedala zahodne procesorje

Slo-Tech - Kitajska je sprejela nove smernice, ki prepovedujejo uporabo zahodnih procesorjev v novih računalnikih, ki jih kupuje tamkajšnji državni aparat. Objavili so seznam 18 procesorjev, ki so sprejemljivi, na njih pa ni nobenega AMD-jevega ali Intelovega. Namesto tega na seznamu najdemo na primer podjetji Loongson in Phytium, ki pa sta na seznamu nezaželenih v ZDA. Na seznamu je arhitektura x86, a v tej arhitekturi le procesorji podjetja Shanghai Zhaoxin Integrated Circuit Co, ki je v manjšinski lasti tajvanske Via Technologies. Poleg tega najdemo na njem še čipe na arhitekturah ARM in RISC-V.

Omejitve veljajo tudi za programsko opremo. Windows po pričakovanju ni na seznamu. Kitajska pričakuje uporabo izključno kitajskih operacijskih sistemov, med katerimi najdemo Galaxy Kirin Linux ali Tongxin OS in Fangde OS - vse to so kitajske inačice Linuxovih distribucij. Med podatkovnimi bazami pa sta dovoljeni Alibaba Cloud PolarDB in Tencent TDSQL.

Dokument, ki je zakrožil po internetu te dni,...

52 komentarjev

ZDA omejile izvoz naprednih čipov na Kitajsko

Slo-Tech - Ameriška administracija je napovedala dodatne omejitve izvoza čipov in polprevodnikov za proizvodnjo čipov na Kitajsko, če bi se lahko uporabili v vojaški industriji. Ministrstvo za gospodarstvo je na seznam dodalo opremo, ki bi Kitajski omogočila razvoj lastne industrijske najzmogljivejših čipov in procesorjev. Za izvoz bo odslej treba pridobiti posebno dovoljenje ameriške vlade.

Državna sekretarka na ministrstvu Thea Rozman Kendler je ob tem dejala, da Kitajska razvija strojno opremo za gradnjo superračunalnikov brez zahodne tehnologije. Do leta 2030 želijo postati vodilna sila na področju umetne inteligence, s tem pa bi nadzorovali, opazovali in sledili lastnim državljanom, hkrati pa tudi nadgrajevali svoje vojaške sposobnosti. To je za ZDA nesprejemljivo.

Omejitve veljajo za opremo in čipe, ki so zgrajeni v 16-nanometrski tehnologiji ali manjši. Omejitve veljajo tudi za tuje izdelke, ki so nastali z uporabo ameriške programske ali strojne opreme. Prav tako sta prepovedana...

30 komentarjev

ZDA prepovedale ameriške investicije v Xiaomi

Slo-Tech - Po Huaweiju je v nemilost ameriških oblasti zašel še Xiaomi, ki se je včeraj znašel na vladnem seznamu kitajskih komunističnih vojaških podjetij. Takšna uvrstitev ameriškim državljanom, skladom in podjetjem prepoveduje investiranje v podjetje, kar vključuje tudi lastništvo delnic. V izvršnem ukazu, ki je podjetje uvrstil na seznam, so zapisali, da Kitajska izkorišča ameriške investitorje za financiranje razvoja in posodabljanje svoje vojske. Na seznamu, ki so ga prvikrat izdali junija lani, je že več deset podjetij, ki so kitajski vojaški podizvajalci, dobavitelji in razvijalci, težka industrija, telekomunikacijski operaterji, kemična industrija, letalstvo ipd. Xiaomi, ki je tretji največji proizvajalec pametnih telefonov, močno odstopa od ostalih imen na seznamu, razen seveda Huaweija.

Kdor ima lastniške deleže v Xiaomiju, mora te odprodati do 11. novembra letos. Xiaomi namreč prosto kotira, saj je podjetje izvedlo javno ponudbo delnic leta 2018. Xiaomi se je že odzval in...

29 komentarjev

Na novi lestvici superračunalnikov Top500 sprememba na vrhu

Top 500 - Na lestvici najhitrejših superračunalnikov na svetu, ki jo objavijo dvakrat letno, se je na vrhu zgodila sprememba. Dosedanjega rekorderja superračunalnik Summit je izpodrinil japonski sistem Fugaku. Z rezultatom 415,5 petaflops je starega rekorderja prehitel za 2,8-krat, hkrati pa je prvikrat na prvem mestu superračunalnik na arhitekturi ARM. Novi superračunalnik stoji v centru RIKEN v japonskem Kobeju. Fugaku poganjajo 48-jedrni procesorji A64FX, na njem pa teče Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Konična moč, ki jo je uspel prikazati pri izračunih v enojni natančnosti, pa je presegla celo 1 eksaflop (in sicer 1450 petaflops). Sistem ima 158.976 vozlišč, skupno pa 7.299.072 jeder.

Drugi je dosedanji vodilni Summit, ki zmore 148,8 petaflops. Ta ima procesorje Power9 in grafične procesorje Nvidia Tesla V100. Tretji je Sierra, ki stoji v ZDA (LLNL) in za zmogljivost 94,6 petaflops uporablja enako vrsto strojne opreme. Kitajskega prvaka najdemo na četrtem mestu, in sicer je to Sunway...

2 komentarja

Applov iPhone vendarle tudi na Kitajskem, v Sloveniji že jutri

Slo-Tech - Kitajsko ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo je vzelo v roke nov iPhone 6, ga temeljito premotrilo in odločilo, da ne predstavlja varnostne grožnje. To pomeni, da se bo tudi na največjem trgu na svetu oktobra pričela prodaja najbolj svežega izdelka iz Cupertina.

To sploh ni bilo samoumevno, saj je Kitajska avgusta napovedala, da državne inštitucije zaradi varnostnih pomislekov ne bodo več kupovale Applove opreme (preprosto je niso uvrstili na seznam dovoljenih izdelkov za nakup), potem ko so že julija označili iPhone kot grožnjo za nacionalno varnost. Prednaročila za iPhone 6 bodo na Kitajskem začeli sprejemati 10. oktobra in prodajati 17. oktobra, medtem ko je v Hongkongu že naprodaj. Za primerjavo: osnovni model iPhone 6 bo na Kitajskem stal 5288 juanov (860...

37 komentarjev

Kitajska vlada ne bo kupovala Applovih izdelkov

Bloomberg - Kitajska je prepovedala nakupe številnih Applovih naprav v javnem sektorju zaradi pomislekov glede varnosti teh izdelkov, piše Bloomberg. V zadnjem letu so se resno lotili boja proti zahodni tehnologiji, saj so maja prepovedali nameščanje Windows 8 na računalnike v javnem sektorju, kjer so bili razlogi prav tako varnostni pomisleki. Spomnimo, da so prejšnji teden preiskali Microsoftove prostore na Kitajskem zaradi suma zlorabe monopolnega položaja.

Na seznamu, ki ga pripravljata kitajsko finančno ministrstvo in nacionalni odbor za razvoj in reforme, po novem ni več Applovih izdelkov, kot...

35 komentarjev