»

Musk v nenavadni tožbi zoper OpenAI, ker dela dobiček

Slo-Tech - Elon Musk je vložil tožbo proti OpenAI in še proti njegovemu direktorju Samu Altmanu, ki pa se bere prej kot slaba šala in ne resna tožba. Podjetju očita partnerstvo z Microsoftom, zaradi katerega naj bi podjetje zašlo s svoje poti neprofitne organizacije in postalo "de facto Microsoftova podružnica", ki zasleduje dobiček. To pa naj bi predstavljalo kršitev dogovora iz leta 2015, ki so ga podpisali Musk kot soustanovitelj, Sam Altman in predsednik OpenAI Greg Brockman. Musk sicer v OpenAI nima več nobenega lastniškega deleža.

Musk na primer trdi, da je dizajn GPT-4, ker ni javno razkrit, dejansko Microsoftov lastniški algoritem. OpenAI bi moral delovati v korist človeštva in vse svoje dosežke brezplačno odpreti javnosti, piše v tožbi. Muska seveda moti tudi, da je Microsoft v OpenAI v minulih letih vložil 13 milijard dolarjev, medtem ko je sam ustanovil podjetje xAI, ki je decembra predstavil konkurenčno storitev Grok.

OpenAI je zapustil leta 2018 zaradi nestrinjanja z vodenjem,...

45 komentarjev

V EU se obeta preiskava Microsoftovega sodelovanja z OpenAI

Slo-Tech - Odkar je Microsoft v OpenAI vložil 13 milijard dolarjev, kar mu daje dostop do tehnologije, ki jo je s pridom integriral v kopico svojih storitev, sta podjetji tesno prepleteni. V Evropski uniji se zato pripravlja podrobna preiskava. Evropska komisija je ta teden sporočila, da preučuje, ali bo sprožila polno preiskavo vlaganja. Podobno je napovedala tudi britanska agencija CMA (Competition and Markets Authority).

Komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je dejala, da se navidezni svetovi in generativna umetna inteligenca hitro razvijajo, zato je ključno, da ostanejo konkurenčni in da podjetja nimajo preprek pri rasti in ponujanju najboljši in najinovativnejših izdelkov potrošnikom. Monopolno dogovarjanje je v nasprotju s tem. Microsoft ima velikanske koristi od vložka v OpenAI, ključno vprašanje pa je integracija teh izdelkov v Microsoftove izdelke. Spomnimo se bistveno bolj benignega primera, ko je Microsoft v Windows vgradil Internet Explorer. Pri umetni inteligenci sedaj...

4 komentarji

Sam Altman se vrača v OpenAI

vir: Axios
Slo-Tech - Zdi se, da se je vrenje v OpenAI končalo brez velikih sprememb. Sam Altman se bo vrnil v podjetje kot izvršni direktor, potem ko so ga v petek odslovili. Hkrati pa se bo moral posloviti prvotni upravni odbor, ki ga je sprva odpustil Sama Altmana. Nadomestil jih bo novi odbor, ki mu bo predsedoval Bret Taylor, ki je bil svoj čas izvršni direktor v Salesforceu.

Tudi Sam Altman je zapisal, da so bila njegova dejanja v minulih dneh usmerjena v pomoč ekipi, da bi ostala skupaj. Ko se je v nedeljo zvečer odločil, da pot nadaljuje v Microsoftu, je bila to tedaj najboljša možnost, je dejal. Z novim upravnim odborom pa se bo vrnil v OpenAI.

Zakaj so Altmana odpustili, še vedno ni jasno. Navedeni razlog je bil zelo pavšalen, češ da naj bi neiskreno komuniciral z upravnim odborom in prikrival nekatere informacije. Tudi Microsoft kot največji investitor in 49-odstotni lastnik podjetja o potezi ni bil predhodno obveščen. V prihodnosti bosta torej v OpenAI imela večjo vlogo Sam Altman in...

12 komentarjev

Vrenje v OpenAI, usoda Sama Altmana nejasna

vir: Axios
Slo-Tech - Ni povsem jasno, kaj se dogaja v podjetju OpenAI, od koder so v petek nepričakovano odpustili soustanovitelja in izvršnega direktorja Sama Altmana. Ko je odjeknila vest o njegovem odhodu, so Microsoftove delnice - ker je Microsoft najpomembnejši vlagatelj v OpenAI - hipno izgubile 16 odstotkov vrednosti, a so nato po koncu uradnega trgovanja večino izgub nadoknadile. Po neuradnih informacijah je bil Microsoftov direktor Satya Nadella besen.

V sporu naj bi bila predvsem Altman in soustanovitelj, član upravnega odbora in glavni razvojnik Ilya Sutskever. Jabolko spora je prihodnost tehnologije in hitrost razvoja, kjer Altman zagovarja drznejši in bolj komercialno usmerjen pristop, Sutskever pa bolj previdnega in manj profitnega. OpenAI ima sicer neobičajno strukturo, saj je profitna pravna osebna v lasti neprofitne fundacije. Altman naj bi se zavzemal za več investicij, tako je na primer prepričeval Softbank v milijardni vložek, česar pa odbor ni odobraval.

Kmalu po vesti o...

27 komentarjev

OpenAI odpustil direktorja Sama Altmana

vir: Axios
openai.com - V eni najbolj presenetljivih letošnjih novic s področja strojnega učenja so iz podjetja OpenAI sporočili, da odpuščajo svojega izvršnega direktorja Sama Altmana, ker naj bi upravi podjetja prikrival informacije.

V aktualnem razmahu generativne strojne inteligence in velikih jezikovnih modelov je Sam Altman gotovo eden od poglavitnih obrazov industrije. Kot soustanovitelj in od leta 2020 tudi izvršni direktor družbe OpenAI je ključno usmerjal njeno pot od sprva neprofitnega raziskovalnega laboratorija proti enemu od najmočnejših igralcev na tržišču sodobnih storitev umetne inteligence, z orodji, kot sta pogovorni bot ChatGPT in generator slik DALL-E. Sodeloval je praktično na vseh pomembnih diskusijah v industriji, na pogajanjih in zaslišanjih z ameriško politiko ter konferencah, na katerih si razvijalci prizadevajo regulatorje in javnost prepričati, da njihova novodobna orodja prinašajo več koristi kot nevarnosti. Med drugim je v začetku novembra sodeloval na prvem mednarodnem...

22 komentarjev

Microsoft vlaga milijardo dolarjev v OpenAI

Slo-Tech - Microsoft in OpenAI sta se odločila za tesnejše sodelovanje: Microsoft bo v enega glavnih laboratorijev za razvoj strojnega učenja na svetu vložil milijardo ameriških dolarjev, medtem ko bo OpenAI v celoti prešel na platformo Azure in zanjo razvijal programje.

Laboratorij za strojno učenje OpenAI iz San Francisca so konec leta 2015 ustanovili Elon Musk, Sam Altman in drugi vplivni investitorji z namenom odgovornega razvoja umetne inteligence (Musk je sicer zaradi potencialnega konflikta interesov lani zapustil vodstvo). Doslej je poskrbel že za vrsto odmevnih objav, saj tamkajšnja strojna pamet tepe najboljše ljudi v Doti 2, navdušuje z rokovanjem predmetov in sama piše novinarske članke ... vsaj v grobem. Ustanova je bila dolgo...

13 komentarjev