»

Milijoni esejev so že napisani s ChatGPT

Slo-Tech - Proizvajalec orodja Turnitin, ki se uporablja za preverjanja avtentičnosti in izvirnosti pisnih del, torej za iskanje plagiatov, že leto dni ponuja tudi prepoznavanje z umetno inteligenco napisanih del. V tem času so pregledali 200 milijonov izdelkov in ugotovili, da jih ima kar desetina vsaj 20 odstotkov vsebine, ki je prepisana od umetne inteligence. Tri odstotke pa jih je v celoto - več kot 80-odstotno - napisala umetna inteligenca.

Preden začnemo biti plat zvona je treba poznati zanesljivosti meritve. Turnitin trdi, da ima njihov sistem manj kot en odstoten lažno pozitivnih. Neodvisnih podatkov o tem ni, a nekatere druge raziskave kažejo drugačno sliko. Lani so v en izmed njih odkrili, da je lažno pozitivnih kar 61 odstotkov primerov, ko so preiskovali esej na izpitu TOEFL, ki meri znanje angleščine za tuje govorce, ki jim ni materni jezik. Turnitin naj bi bil med bolj zanesljivimi orodji, a dejstvo ostaja, da so izdelki ljudi, ki jim je angleščina nematerni jezik, v povprečju...

11 komentarjev

Umetna inteligenca ni pogubila piscev, temveč jim je prinesla nove priložnosti

Slo-Tech - V letošnjem vpisnem postopku na ameriške univerze je vroča beseda tapiserija (tapestry), ki so jo bodoči bruci množično uporabljali v esejih in motivacijskih pismih, piše Forbes. Letošnji vpisni postopek je prvi po množičnem razmahu orodij umetne inteligence, denimo ChatGPT, po katerih so kandidati kar planili. Še zlasti kandidati iz tujine z drugim maternim jezikom, ki torej ni angleščina, so si z njimi pomagali pri loščenju ali kar pisanju besedil.

Ko se je pojavil ChatGPT, so se uredniki, pisci in ostali mojstri pisane besede ustrašili, da bodo med prvimi na seznamu odpisanih. A zgodilo se je nekaj povsem drugega. Pojavilo se je povpraševanje po storitvi 'počlovečenja' besedila. Kot je povedala ena izmed ponudnic te storitve, se cene za popravke v računalniško generiranih esejih, da ti zvenijo bolj človeško, gibljejo od 15 do 150 dolarjev, odvisno od ponudnika, kakovosti in obsega dela.

Na Fiverrju podobne storitve ponuja več posameznikov, ki opažajo ponavljanje besed in...

11 komentarjev

Reddit bo umetni inteligenci zaračunal uporabo svojih virov

Slo-Tech - Veliki jezikovni modeli, kakršna sta ChatGPT in Chat Bing, so se morali učiti na milijonih besedil. Če so ta avtorsko zaščitena, potem model verjetno ne more ustvarjati izdelkov z bolj permisivno licenco. Sodišče o tem še ni reklo zadnje besede, a tožb ne manjka, prav tako ne poizkusov monetizacije. Reddit, ki je eden popularnih virov učnega gradiva za umetno inteligenco, se je odločil, da to ne bo več zastonj.

Ustanovitelj podjetja Steve Huffman je dejal, da bodo morali za dostop prek API, ki bi omogočil prenos dobrih 18 let arhivov za učenje, naročniki plačati. Reddit takšne pogoje lahko postavlja, saj ga kot pomemben vir priznavata tako ChatGPT kakor Bing. Na Redditu je namreč moderirana vsebina, ki so jo v vrsti let ustvarili ljudje, zato je najbolj pristna. Huffman se tega zaveda in tega ne namerava več deliti brezplačno.

Hkrati je Huffman povedal še, da bodo razvijalcem in moderatorjem dali boljša orodja za delo v skupnosti. Aplikacija na iOS in Androidu bodo na primer...

3 komentarji

Kitajski Baidu predstavil svoj ChatGPT in razočaral

Slo-Tech - Zlobni jeziki bi dejali, da je Baidu končno dosegel Googlov nivo. Predstavitev njihovega jezikovnega modela v obliki sogovornika, ki se imenuje Ernie, jim je uspela v enaki meri, saj so tudi Baidujeve delnice takoj zatem padle kot kamen. Desetodstotno znižanje tečaja je sledilo manj kot navdušujoči premierni predstavitvi izdelka, ki je potekala danes. Težko pričakovani dogodek je obljubljal predstavitev izdelka, ki naj bi revolucijsko predrugačil iskanje po spletu, poslovanje in številne druge izdelke. A po splavitvi sploh ni jasno, ali bo Ernie kos ChatGPT-ju.

Ustanovitelj Baiduja Robin Li je danes pred zaslonom narekoval vprašanja, ki so bila predhodno vtipkana v Baidu. Če smo pričakovali razumevanje govorjenega besedila in odgovarjanje v realnem času, smo se zmotili. Baidu je pokazal le vnaprej posnet primer delovanja Ernieja. Tod bi celo lahko rekli, da se je nekaj naučil od Googla, ki je poizkusil v živo in se osmešil. Ernie še ni na voljo javnosti, temveč bo sprva namenjen...

4 komentarji

Turnitin bo prepoznaval generativna besedila ChatGPT in podobnih

Slo-Tech - Čeprav se zdi, da je ChatGPT nenadoma revolucionarno spremenil nastajanje besedil in storil, se to ni zgodilo čez noč niti ni edini. Nekateri strokovnjaki, denimo vodja umetne inteligenci pri Meti Yann LeCun, poudarjajo, da gre za lep paket, a ni nič pretresljivega, česar ni bi znali narediti tudi drugod. Podobno počnejo tudi Meta, Google in številna zagonska podjetja, dodaja.

To je sicer res, a dokler izdelek ni dostopen javnosti, težko spremeni svet. Zato se javnost največ ukvarja s ChatGPT, ki je pač dostopen sleherniku. Na sloviti univerzi Stanford imajo podobne težave kot po vseh šolah v svetu, saj so študentje začeli množično uporabljati ChatGPT. Nekateri profesorji so že prilagodili svoje predmete novi tehnologiji, prilagodili so se tudi študentje. Njegove uporabe še niso opredelili v disciplinskih pravilih, se bo pa to kmalu zgodilo. Ena izmed anket je namreč pokazala, da je vsaj 17 odstotkov študentov uporabljalo ChatGPT pri opravljanju študijskih obveznosti. Večina ga je...

26 komentarjev

ChatGPT lahko piše prepričljive povzetke znanstvenih člankov

Slo-Tech - Odkar je ChatGPT javno dostopen, se uporabniki čudijo nad najrazličnejšimi vlogami, ki jih je sposoben prevzeti, in nalogami, ki jim je kos. Mednje sodi tudi pisanje povzetkov (abstract) znanstvenih člankov, ki predstavljajo ključno vstopno točko v objavo in često določajo, ali bo nek članek pritegnil pozornost bralca. Pri tem je ChatGPT tako dober, da v številnih primerih znanstveniki ne morejo ugotoviti, ali je nek povzetek napisal človek ali ChatGPT. Raziskovalci z dveh chicaških univerz v (še nerecenziranem) rokopisu poročajo o raziskavi, kjer so ugotavljali, kako dobri so ti povzetki.

Rezultati so zaskrbljujoči, saj ChatGPT piše povzetke, ki so dovolj dobri, da znanstvenike često preslepijo. Za 50 medicinskih revij so poiskali primerne naslove, ki so bili že objavljeni, nato pa ChatGPT naročili, naj napiše povzetek članka glede na ta naslov. Te so potem primerjali z resničnimi povzetki na različne načine. Uporabili so detektor plagiatorstva, detektor pisanja z umetno...

61 komentarjev

New York v šolah prepovedal ChatGPT

Slo-Tech - V New Yorku so se odločili na šolskih omrežjih in napravah blokirati dostop do orodja ChatGPT. Za blokado so se odločili zaradi negativnih vplivov na učenje ter pomislekov glede varnosti in resničnosti vsebin, ki jih ChatGPT podaja. Dodali so, da ChatGPT lahko podaja hitre in preproste odgovore na vprašanja, a ne omogoča razvoja kritičnega mišljenja in sposobnosti analitičnega mišljenja, ki sta ključna za dober šolski rezultat in kasnejši uspeh v življenju. Dostop bo omogočen le po zaprosilu, če se prosilec ukvarja s študijem umetne inteligence.

Ko se je ChatGPT odprl javnosti, so učitelji in učenci hitro ugotovili, da so njegovi eseji zelo prepričljivi. Nekateri bolj katastrofični zapisi so napovedovali kar konec poučevanja angleščine, kot ga poznamo. Tako hudo verjetno ne bo, a ChatGPT se v celoti ne bo možno izogniti. Četudi bo blokiran na šolskih omrežjih in napravah, je še vedno dostopen na mobilnih omrežjih, na domačih računalnikih in povsod drugod. Podobni pomisleki so bili...

95 komentarjev